Šta je novo?

Problem sa Kablovskim Modemom (SBB)

SeeBeen

Jež
Učlanjen(a)
10.01.2005
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD ThreadRipper 3960X
Matična ploča
Asus ROG Zenith II Extreme Alpha
RAM
8x8GB Corsair Vengeance RGB Pro @ 3600MHz
GPU
MSI GeForce RTX 3090
Storage
4x Samsung 980 Pro 1TB
Zvuk
Integrale + Logitech Z-5500
PSU
Asus ROG Thor 1200W
Kućište
Lian Li PC-011D XL
Monitor
3x 27"
Miš & tastatura
ZSA Moonlander + Logitech MX Master 3
Laptop
MBP 14 M1
Mobilni telefon
Samsung S22 Ultra
Pametni uređaji
Smartwatch
Steam
coola_m
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam problem oko konfigurisanja kablovskog modela. (Webstar Cable Modem - EPC2100R2).

Pokusavam da ga namestim da radi kao router. Kada ga povezem preko ethernet porta na komp i podesim da automatski nadje IP adrese, onda hoce da radi i da se poveze na net, ali kada ga povezem na switch nikako nece da radi. U upustvu nikako ne mogu da nadjem kako se konfigurise.

Ako neko ima iskustva neka pomogne...

Unapred hvala!

Webstar modemi (koliko ja znam) ne mogu da se konfigurisu od strane korisnika, mozes samo da pratis parametre, resetujes, pogledas/obrises log i to je to...

on ti je bukvalno samo modem, moras iza njega da stavis neki router - pa makar i najjeftiniji. inache, bila je neka pricha da je SBB za pravne korisnike davao neke routere

Ok, hvala...

company69 i taner, da niste malo omasili temu :)
nisam siguran koliko ste pomogli CooLa-u :)
CooLa:
od SBB-a, dobijas modem (Sci.. Atl...), on ne moze nikako da se konfigurise, to ni ovi iz SBB-a ne rade, kada ga prikacis na switch, preko rj-45, na jednom samo racunaru, ako je namesten da automatski dobije adresu, dobices adresu tipa 89.x.x.x ili 87.x.x.x ili nesto slicno.
da bi net distribuirao kroz svoju mrezu, treba ti neki broadband router, za kucnu upotrebu dovoljan ti je i onat tp-link 402 (1xWAN, 4xLAN), cena mu je mislim oko 30€.
mozes racunare da povezes direktno na router ili sa jednog lan porta baci kabl na tvoj switch, malo podesavanja od cca 5 minuta i to je to.

IzNoGooD:
nema vise toga, sada dele samo modeme i za pravna lica

Znaci najjeftiniji cable router koji moze da se nabavi kosta 30e?!

25 eur neki Asus u pakom shop-u je najjeftinije sto ja znam rx mu je oznaka

To je Broadband Router, znaci na jedan port (WAN port), stavis modem, bridge, adsl ruter, cable router, cable modem ili sta vec imas, a sa druge strane (LAN portovi) ide tvoja mreza.
TP-Link 402M u netiksu ti kosta oko 2200 din, jeftinije, hm..., neznam da ima nesto jeftinije.

Vrh Dno