Šta je novo?

Problem sa interlaces-om

No77

Čuven
Učlanjen(a)
12.11.2002
Poena
604
Imam veliki problem, kada izgrebujem sliku sa ViVo karticom slika na brzim scenama ima pruge isto se desava i kada video materijal obradim u nekom programu za DVD Authoring i narezem na DVD i pustim na kocnom DVD plejeru slika na TV-u ima takodje pruge. Pokusavao sam i sa programima za encodovanje (Pro Coder i TMPGEnc) i dada kada ukljucim filter DeInterlaces slika bude Ok, ali vreme enkodovanja je po mom misljenju strasno mnogo, u Pro Coderu sa rezolucijom 720x576 VBR na 6000 i ukljucenim DeInterlaces-om 1h video materijala enkoduje oko 7h, a TMPGEnc taj isti materijal sa istim setovanjem uradi za nesto manje od 6h na masini AMD XP 3000+ Burton, 512Mb memorije HDD Maxtor SATA 80Gb i grafika GForce 2Ti 64Mb DDR. Dali je ovo vreme encodovanja normalno i ako nije sta moze da bude problem sa tako sporim radom (malo memorije ili slaba graficka kartica???) i dali postoji mogucnost sa nekim programom da se izgrebuje slika sa a da nebude sa prugama, do sada za grebovanje sam koristio Ulead Video Studio 7.0
Ako neko zna kako da resim ovaj problem neka se javi.
Pozdrav

Samo ono sto nisi spomenuo...
Ploca i zastareli software.

PIV radi te stvari mnoogo brze ali sa software-om koji podrzava SSE2.
To je jos uvek retko i bug-ovito...
Na ploci je bitan tzv juzni most (southBridge).

A i dalje tzv brze scene se ne daju lepo a redukovano encode-irati.
Bolje je koristiti loseless MPEG2 u takvim slucajevima.

.

dejandj
ploca je Abit NF-7 S, a sto se softvera tice koristim zadnje verzije Ulead Video Studio, Pro Coder, TMPG Enc kao i Virtual Dub koji mi kada radim DivX sa 5.05 codecom u dva prolaza radi nekih 10 frejma u sekundi. A molim te pojasni mi loseless, kako se koristi?
Pozdrav.

Sta u stvari "encode-ujes"? TJ prvo grebovanje treba da bude u "loseless" codec-u. Jedan od tih je mpeg2 kompresija koja ne gubi ama bas nista u slici... ali daje velika fajlove 1h= cca 1Gb ili vise. Za ovo ti treba da zadas da sliku grebuje u ovom formatu. Onda prevodis ovo u vec sta hoces.
To ume da potraje i cini mi se da je kod tebe to ipak previse tj nesto ti usporava maquinu! Memorija i graficka nisu u pitanju. Graficka sa tim nema nikakve veze a memorije bi trebalo da imas i vise nego sto treba.

Znaci koliki ti je prvi fajl (velicina u GB)?
Jel "encoding" Divx?

Poredjenja radi PIII tualatin na ICH2 (intel 815) izvlaci oko 15 frejmova u sekundi a PIV oko 20 frame-sa (ICH4). ICH5 bi morao biti jos brzi. Znaci sat materijala == cca 2h obrade 2-prolaza.

U principu AMD nije najbolji za video obradu...

.

dejandj,
grebujem svoje snimke sa letovanja i klinca u MPEG2 formatu iz Ulead Video Studia 7.0 bit rate 6000 VBR i 1.30h zauzme oko 4Gb na HDD-u i kasnije ih rezem na DVD, ali kao sto sam rekao ako posle grebovanja ne uradim nikakvu dalju obradu slika na TV-u bude dobra samo u staticnim scenama, a u brzim dolazi do pojavljivanja prugica, a sa pomenutim programima za encodovanje to zna da potraje i po desetak i vise sati za 1.30h materijala ili oko sedam sati za 1h materilala sto mislim da je za procesor XP3000+ Burton i suvise mnogo bez obzira sto je za video obradu ipak Intel zakon sto zanam ali... Nego mene interesuje dali mogu da izbegnem nekako naknadno encodovanje sa ukljucenim DeInterlaces-om, nego da to bude uradjeno prilikom samog grebovanja, dali mozda sa nekim drugim programom, ili ja neznam da podesim Ulead Video Studio.
Pozdrav.

Vrh Dno