Šta je novo?

problem sa instaliranjem Win98

iNCUBUs

Čuven
Učlanjen(a)
08.01.2002
Poena
619
Imam jedan problem.
Juce su mi doneli jednu masinu da je sredim. U pitanju je brand masina, Siemens/Nixdord Scenic 5h pci,
sto u prevodu znaci p133/32mb/1,2gb...
Na masini je bio instaliran Windows 95 koji uopste nije bio odrzavan, usput je bio zakacen i neki virus i sve
je radilo vrlo lose, cesto se resetovalo itd itd. Takoreci, rad je bio nemoguc.
Ja sam naravno formatirao disk i mislio sam da instaliram Windows 98, ali shvatio sam da to nece biti nimalo
lak zadatak. Naime, pri svakom pokusaju instaliranja, u nekom neodredjenom trenutku, SUWIN bi prijavljivao General
Protection Fault, najcesce u fajlu Krnl386.exe. Pokusao sam sve i svasta, disk je bio proveravan svim mogucim i nemogucim
alatkama ali nikakva greska (bad sector) se nije pojavljivala. Nakon ponovnog pokusaja instalacije (posle prijavljene
greske), Scandisk bi nalazio greske u FATu...
S obzirom da do sada NIKADA nisam nailazio na slicne probleme, zanima me da li iko ima predstavu o cemu se radi?
Sta bi trebalo da pokusam? Inace sistem sam pokretao pomocu W98 boot diskete.
Bios je neki Phoenixov i nema anti-virus protection koji bi mogao da bude moguci uzrocnik problema.
I'm stuck 🙁

iNCUBUs je napisao(la):
Imam jedan problem.
Juce su mi doneli jednu masinu da je sredim. U pitanju je brand masina, Siemens/Nixdord Scenic 5h pci,
sto u prevodu znaci p133/32mb/1,2gb...
Na masini je bio instaliran Windows 95 koji uopste nije bio odrzavan, usput je bio zakacen i neki virus i sve
je radilo vrlo lose, cesto se resetovalo itd itd. Takoreci, rad je bio nemoguc.
Ja sam naravno formatirao disk i mislio sam da instaliram Windows 98, ali shvatio sam da to nece biti nimalo
lak zadatak. Naime, pri svakom pokusaju instaliranja, u nekom neodredjenom trenutku, SUWIN bi prijavljivao General
Protection Fault, najcesce u fajlu Krnl386.exe. Pokusao sam sve i svasta, disk je bio proveravan svim mogucim i nemogucim
alatkama ali nikakva greska (bad sector) se nije pojavljivala. Nakon ponovnog pokusaja instalacije (posle prijavljene
greske), Scandisk bi nalazio greske u FATu...
S obzirom da do sada NIKADA nisam nailazio na slicne probleme, zanima me da li iko ima predstavu o cemu se radi?
Sta bi trebalo da pokusam? Inace sistem sam pokretao pomocu W98 boot diskete.
Bios je neki Phoenixov i nema anti-virus protection koji bi mogao da bude moguci uzrocnik problema.
I'm stuck 🙁

Greske u FAT-u!!!!!????? prvi put cujem.Jesi siguran da je 100% greska u FAT-u?

Ukoliko je greska u Fat-u, probaj da resis ovim programom, ostavi prikacen samo taj hard i komanda je zap 0, sto znaci da obrise Fat tabelu, tako da dobijas kao fabricki hard disk. Nakon toga moras da kreiras fizicke i logicke particije itd. Ako nemas bad sector trebalo bi da ovo resi stvar.

Prvo iskljuci virus protection u biosu, a onda ubi particiju F-disk-om, pa napravi novu, pa se iz pocetka.

Ja sam jednom 20 puta formatizovao disk (ponekad i low-format), instalirao windows (pritom napamet naucio serijski) i izgubio nedelju dana, dok nisam shvatio da je problem hardverske prirode. Simptomi su razliciti, uglavnom razni illegal operationi, zakucavanje pri instaliranju, protection faultovi FX Uvek drugacije i mikad na pocetku rada, vec kad se malo zagreje. Na kraju se ispostavilo da je pokvaren hard disk. Drugi put kad sam imao iste simptome, bila je pokvarena ploca i pomoglo je downclockovanje. Racunar je bio Cyrix166+. Pored ovih kvarova, moguci su i: pokvareno napajanje, memorija, kuler, graficka. U svakom slucaju predlazem ti da testiras svaku komponentu odvojedno na nekom drugom racunaru, inace ces izgubiti mnogo vremena i zivaca misleci da je to softverski problem.

Definitivno je HDD u pitanju pa probaj sa onim programchetom. Ja sam imao slichan problem sa quantumom, skinuo sam programchic sa njihivog sajta, popunio ga nulama (zerofill utility) i resio problem

probao sam i sa zap-om, probao sam da instaliram i Win95 i opet isto...
pre ili kasnije (za divno cudo w95 se instalirao) pojavi se general protection fault..
definitivno je disk riknuo
ali mi i dalje nije jasno kako mi nijedan disk utility ne prijavljuje neku gresku (tipa bad sectori)...

nesharm je napisao(la):
Prvo iskljuci virus protection u biosu, a onda ubi particiju F-disk-om, pa napravi novu, pa se iz pocetka.
Poslusaj savet koji ti je dao Nesharm, trebalo bi da ti resi problem...
Masina hoce ponekad da pravi problem prilikom instalacije Windowsa ako je ukljucen Virus Protection...

HAL je napisao(la):
ako je ukljucen Virus Protection...

Ljudi, on je jos u prvom postu rekao da nema Virus Protection. Kako onda da ga iskljuci? 😀

Pozdrav!

znate sta je (mozda) resilo problem? (nisam dovoljno dugo testirao)
iskljucivanje cache memorije u biosu

tako masina radi bez problema... nije bilo gresaka, 95ica se bootuje bez problema..
ALI, problem je sto radi na nivou prosecne 286ice...

vadio sam i memorijske module (4x8mb), kombinovao, ali ni to nije dalo rezultate...

bice da je do ploce nesto..

iNCUBUs je napisao(la):
znate sta je (mozda) resilo problem? (nisam dovoljno dugo testirao)
iskljucivanje cache memorije u biosu

tako masina radi bez problema... nije bilo gresaka, 95ica se bootuje bez problema..
ALI, problem je sto radi na nivou prosecne 286ice...

vadio sam i memorijske module (4x8mb), kombinovao, ali ni to nije dalo rezultate...

bice da je do ploce nesto..

Male su sanse da je problem u cache-u, to mi se obicno desavalo kod ovih band machina koje prodajem, i u 90% slucajeva je bio problem do memorije. Dakle promeni memoriju i probaj ponovo.

brand makina

Kupis 1 hamer papir A 0 i zavijes brand makinu u njega i bacis, to cu i ja uskoro da uradim sa mojom makinom K6-2 500 posto mi procesor polako odumire

"sta god mislili AMD je ****** ViVa intel-bivsi amd-eovac"

Iskljuchis kes u BIOSu i dobijes performanse duplo slabije. Koja je poenta?

gladiac je napisao(la):
Iskljuchis kes u BIOSu i dobijes performanse duplo slabije. Koja je poenta?

tja.. procitaj pazljivije sta sam napisao... to sam uradio da bih video samo ima li neke razlike.. i tako Win nije pucao (sa iskljucenim cache-om).. kada ga ukljucim, male su sanse i da se ucita... to sam naveo da bih mozda nekome pojasnio o cemu se tu radi...

inace ima, kao sto rekoh, 32mb RAMa i to 4 modula po 8Mb, 2 razlicita proizvodjaca.. vadio sam sve module (tj pokusavao u parovima - isti proizvodjaci), ali je uvek bilo isto...

Razumeli smo se. I ja sam hteo da docharam ljudima koliko je bitan cache za masinu😀

Re: jak je taj partizan

dkrickovic je napisao(la):
Svabe-partizani 0:3 ,Tihi i Prle odavno ne igraju!!

Slatko sam se nasmejao

A da ipak provjeris memoriju nekim GoldMemory-jem?

Re: jak je taj partizan

dkrickovic je napisao(la):
Svabe-partizani 0:3 ,Tihi i Prle odavno ne igraju!!

Vidjeni su letps na Malim Rosama (na moru) kako igraju karte u kafani.😀
Ali ozbiljno.

Nazad
Vrh Dno