Šta je novo?

Problem sa instalcijom Win XP na novi sata HDD

NightCrawler

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2005
Poena
995
Plocha je asus m2a-vm HDMI verzija a hard je maxtor 80gb sata2..na hard nishta nije instalirano do sada apsolutno je nov....

Bios mi prepoznaje hard ali kada pokrenem instalaciju Win XP-a dobijam greshku da hdd ne postoji....pretpostavljam da treba da se u Win setup u pritisne F6 i da se uchitaju driveri za sata2 ali uz plochu nisam dobio floppy sa sata driverom a ne mogu na cd da nadjem driver odnosno nashao sam neka dva ali za jedan mi prijavljuje da je corrupt drugi driver se sa flopija uchita ali hard se opet ne vidi u win xp setup-u....

Na CD-u koji sam dobio uz plochu postoje driveri samo za 64-bitne sisteme ali za 32bit XP nema....

Poslednja izmena:
Probaj u BIOS-u ploče da SATA kontrolere prebaciš u IDE mod.

Da li je XP SP2 u pitanju?

Pozdrav probaj da prvo formatiras disk uz pomoc partisn megica ili slicnog softwera i da mu stavis da je prva particija aktivna trebalo bi da to resi tvoj problem

Pozdrav probaj da prvo formatiras disk uz pomoc partisn megica ili slicnog softwera i da mu stavis da je prva particija aktivna trebalo bi da to resi tvoj problem

Probao sa nekoliko programa i nishta nisam uspeo...Vistu sam uspeo da instaliram bez problema ali XP nikako ne uspevam....

Poslednja izmena:
Za pocetak pokusaj da ubacis novu verziju BIOSa, jer je vrlo moguce da u novijem BIOSu postoji emulacija, pa ti driveri ne trebaju!

Za pocetak pokusaj da ubacis novu verziju BIOSa, jer je vrlo moguce da u novijem BIOSu postoji emulacija, pa ti driveri ne trebaju!

Flashovanje biosa mi je last resort shto bi se reklo....gledao sam upustvo za plochu gde kazhe da ako koristim sata hdd treba da instaliram xp sp1 medjutim ja ne mogu ni xp sp1 ni xp sp2 da instaliram.....u biosu za je sata kontorler enabled a pored toga ima da se postavi da radi kao raid,ide i ahci...za ovaj ahci sam drivere nashao na disku koji je dosaho uz plochu i uspeo sam taj ahci driver da instaliram ali bez obzira na njega i dalje nece da mi instalira win xp....sa vistom nikakvih problema nisam imao shto se tiche instalacije....:crash:

FFS to je jako cudno... jesli pokusao mozda drugu sata granu!?
[napomena: nemoj ukljucivati RAID]

Edit: Uf... a sad mi nesto jos palo na pamet... ti si kupio nov HDD dakle nemas particije na njemu... moguce je da ti pri formatiranju nije napravio butabilnu particiju [da, i to postoji] tako da ti je sada jedino {lako} resenje da ubacis taj HDD u drugi komp i recimo iz partition magica ga preformatiras tako da ti napravi "sistemsku" particiju. Ja sam malo premoren, pa mi je mozak na rezervi... neka mi neko pomogne: kako je to tacno oznaceno u PMagic-u [nalazi se tamo gde mozes da biras tip particije - tipa: extended partition]

Poslednja izmena:
@nsviper

pokushao sam sve sata grane ali rezultat je opet isti....pokushavao sam i sa iskljuchivanjem raid-a nisam uspeo,,,chak sam pokusao da ga stavim da bude i pata u biosu opet nishta nisam uspeo da uradim.....

Shto se tiche prebacivanja hdd u drugi komp to sam uradio i iz win setuo-a formatirao hard i instalirao win....medjutim kada sam hdd vratio u ovaj drugi komp dobijao sam poruke ntldr is missing i nisam mogao da butujem win xp da bu uradio repair win-a...partition manager ne korisitm ali probacu da uradim neshto sa acronisom ako budem uspep.....

Bio sam i na asusovom sajtu ali iskreno recheno ne znam koji driver da skinem...jer su svi predstavljeni kao x64 mada pretpostavljam da bi radili i na xp 32bit.....

Ne znam... poqsaj jos to sa PM pa javi... ja nemam ni jednu lepu rec o ASUSu tako da se u tu tematiq netju ni upustati
:d

Poslednja izmena:
Dakle i posle 6 sati drndanja nishta nisam uradio...josh gore shto se desilo da mi je nestala particija na kojoj je vista bila instalirana pa mi hard sada detektuje da ima 55gb a ne 80gb....naravno sledi pitanje kako da povratim tih 20gb:wall::wall::wall::wall::wall:

Prebacio sam taj hard u drugu mashinu odnosno konfiguracija u potpisu pa me zanima da li mogu sa ovom plochom da instaliram win pa da vratim hard u drugu mashinu?

Da li ce se win podici obzirom da je ovde gigabyte plocha a tamo asus?

Josh jednu stvar sam zaboravio....driveri sa linka koje je postavio Darius a i one koje sam napokon nashao na mb cd-u prebacio sam na floppy...kada se pokrene win setup i kada se ide na f6 dobijem opciju da instaliram drivere (scsi drivere btrw tako mi win setup izbacuje) i tu imam dve opcije ati ahci/raid driver x86 i ati ahci/raid x64....driveri za x86 se sasvim lepo instaliraju ali za ove x64 krene instalacija i non stop mi izbacuje da su ti driveri corrupt....bilo da se radi o ovima sa sajta ili sa support cd.....

Poslednja izmena:
Josh jednu stvar sam zaboravio....driveri sa linka koje je postavio Darius a i one koje sam napokon nashao na mb cd-u prebacio sam na floppy...kada se pokrene win setup i kada se ide na f6 dobijem opciju da instaliram drivere (scsi drivere btrw tako mi win setup izbacuje) i tu imam dve opcije ati ahci/raid driver x86 i ati ahci/raid x64....driveri za x86 se sasvim lepo instaliraju ali za ove x64 krene instalacija i non stop mi izbacuje da su ti driveri corrupt....bilo da se radi o ovima sa sajta ili sa support cd.....

To su drajveri za 64-bitni XP zato se i ne instaliraju.Njih ni ne treba da instaliraš, samo X86 drajvere.

Probao sa nekoliko programa i nishta nisam uspeo...Vistu sam uspeo da instaliram bez problema ali XP nikako ne uspevam....
@nsvip...partition manager ne korisitm ali probacu da uradim neshto sa acronisom ako budem uspep....

Sad mi nije jasno jesi probo ili nisi ;) nadji negde Partition Magic formatiraj prvu particiju kao primarnu drugu kao extended logicku posle toga prvu proglasi activnom mora da uspe juce sam to uradio isto na jednoj novoj masini koja nije videla sata disk, Pozdrav :type:

@nsviper

Shto se tiche prebacivanja hdd u drugi komp to sam uradio i iz win setuo-a formatirao hard i instalirao win....medjutim kada sam hdd vratio u ovaj drugi komp dobijao sam poruke ntldr is missing i nisam mogao da butujem win xp da bu uradio repair win-a...partition manager ne korisitm ali probacu da uradim neshto sa acronisom ako budem uspep.....

Pa naravno da nisi uspeo, kada ti je NTLDR ostao na onom racunaru na kome si instalirao Win.! Hajde me lepo poslusaj, i uradi ono u PMu.
BTW za repai wina i ne treba da butujes XP nego Repair Konzolu!
Pozdrav!

@slosto Mislis vezano za ASUS!? ***... Kad za 8 godina nemas ni jedno lepo isqstvo vecano za nekog proizvodjaca onda postanes paranoican :)

Ne zaluđuj te se da je u pitanju formatiranje HDD-a, jednostavno ploča ne vidi hard i u tome je problem. Što se tiče formatiranja i particija, sve ćeš to odraditi pred instalaciju Win XP-a, uz pomoć same instalacije, i nije ti potreban PartitionMagic. Mislim ipak da ti ne gine flešovanje novog bios-a, u svakom slučaju ne škodi. ;)

@Amaretto Kolega, opustite se, s obzirom da slosto i ja govorimo iz licnog isqstva... Ako mislis da se sve resava sa next next next, grdno se varas

Sad mi nije jasno jesi probo ili nisi ;) nadji negde Partition Magic formatiraj prvu particiju kao primarnu drugu kao extended logicku posle toga prvu proglasi activnom mora da uspe juce sam to uradio isto na jednoj novoj masini koja nije videla sata disk, Pozdrav :type:

Probao sam partition manager,acronis i disk director suite....nijedan od programa nije hteo da mi formatira hdd i svaki od programa mi je prijavljivao da imam hdd od 55 gb a ne od 80gb.

Prebacio sam hard u drugu mashinu(iz potpisa) podigao sistem i napravio sam dve particije od 20 gb i 55 gb...ovu od 20gb sam formatirao iz wina (control panel/administative tools/computer managment.... etc) dok drugu particiju od 55gb nikako ne mogu da formatiram niti iz wina niti iz bilo kog programa....u win-u format dodje do 98% i tu dobijem poruku da windows ne mozhe da formatira hard disk odnosno tu particiju....

Pa naravno da nisi uspeo, kada ti je NTLDR ostao na onom racunaru na kome si instalirao Win.! Hajde me lepo poslusaj, i uradi ono u PMu.
BTW za repai wina i ne treba da butujes XP nego Repair Konzolu!
Pozdrav!

Naravno znam da je ntldr ostao na drugom hdd-u ali ja sam pokushao da butujem xp da bih ushao u repair wina da uradim fixmbr....ali nisam uspeo...ne znam kako drugachije da dobijem repair konzolu :D

jednostavno ploča ne vidi hard i u tome je problem

Vidi plocha hard u biosu ali ga ne vidi prilikom instalacije wina bez obzira shto ucitam driver kada treba da krene instalacija wina izbaci mi BSOD.....

Nishta mi vishe nije jasno....:(

repair konzolu podizes preko Win CDa... ne mogu napamet da ti sada izdiktiram, ali radi se, ako se ne varam, o prvoj masci koju dobijes gde mozes da biras opcije za instalaciju: "For setup Windows press ENTER" "To repair Windows using Repair Console press R"... tu pritisni R. nakon toga ce se podici konzola i imaces opciju da biras koji je Win zelis da popravljas. Ako na masini imas samo jedan OS onda je opcija 1, a ako imas vise onda treba da iz liste odabeser odgovarajuci broj. Podici ce ti se "DOS" i onda odradi sledece:
1. COPY %:\I386\NTLDR C:\
2. COPY %:\I386\NTDETECT.COM C:\
[umesto procenta[%] treba da stavis slovo svog CD roma [Primer: copy d:\i386\ntldr c:\]]
3. FIXMBR [i samo enter]
4. FIXBOOT [i samo enter]

Ovo bi trebalo da ti resi problem NTLDRa
:)

@nsviper U potpunosti se slažem sa tobom. Ono što ću reći ovde u potpunosti je iz ličnog iskustva.

Sličan slučaj sam imao i ja, ali je tada bio problem ne ispravost diska sa instalacijom Win XP-a. Ja koristim modovanu instalaciju XP koju sam pravio od instalacije XP bez SP prilagođenu mojim potrebama i do sad nisam ima problema ni sa jedni SATA uredjajem. Znači nemam potrebe za bilo kakavim driver-om.
Možda je u pitanju i sam optički uređaj na tom računaru na kom pokušavaš da instaliraš Win.
Pokusaj sa FDISK-om da li vidi hard. Ako ga vidi prikazaće veličinu jedinice i particije. FDISK ne može da pristupi NTFS fajl sistemu, ali ce ih prikazati kao nepoznate particije. Obrisi sve, pa pokusaj sa drugim optičkim uređajem da instaliraš.
Ako ni ovo ne pomogne trebalo bi da je u pitanju, ili podesavanja u bios-u, ili sam bios. Ovo ti pričam pod uslovom da sve ostalo odradiš ispravno.

Ti ocigledno nisi citao ceo tred ili si nesto prevideo.
Covek je lepo rekao da se vidi HDD ali da jednostavno Windows netje da se instalira na njega! Dakle problem je ili softverski ili u samom HDDu ili u maticnoj ploci a nikako u CD ROMu!
Kako bi odbacili sansu da je HDD prvo treba poqsati sa softverskim resenjima, dakle: Flesh BIOSa, APIC driveri, Kreiranje sistemske particije [i ne, Windows ne odradi uvek!!!] pomocu odgovarajuceg softvera, pa tek onda sve ostalo.

Koliko sam ja zaključio iz priloženog, ovde se radi o upgrade računaru (čitaj između redova), što ne isključuje i mogućnost neispravnog optičkog uredjaja, nosač podataka CD-ROM odpada pošto isti koristi na drugoj mašini. Postoji mogućnost i ne ispravnih driver-a. Ja bih zaključio da se nešto dešava u samom procesu inicijalizacije instalacije XP-a. Toliko od mene.

Napomena:
Ovde u svakom slučaju nisam da bih se raspravlja sa nekim, i to mi ni u kom slučaju nije bila namera. Želeo bih da vidim kako će se ovaj epilog završiti, i kakva će biti konstatacija kvara ili ne?! :wave:

Pa ne raspravljamo se... samo sam naveo cinjenice... njemu se izvrsi inicijalizacija setupa, tako da to sigurno nije problem, a ako je u pitanju optika ili cd uvek moze da se ubaci drugi cd i nastavi setup jer kada setup krene i naleti na neki problem on ti da opciju abort/retry. Licno sam jednom prilikom zbog neispravne optike instalirao Win uz pomoc 3 CDa [it was fun]
Da zakljucimo ovo za sada... moje licno misljenje: update BIOSa[obicno novi biosi vrse emulaciju, tako da ti ne trebaju driveri za SATA], pa onda poqsaj formatiranja a ako ni onda ne uspes, garancija i zavsena prica!

Nazad
Vrh Dno