Šta je novo?

Problem sa instalacijom XP-a ?

brale

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2004
Poena
319
Nikako ne mogu da instaliram XP na mojoj mašini (IBM 1GHz, 192 ram, 40 GB).

Pri instalaciji sa OK instalacionim diskom (već rađeno na drugim računarima), posle formatiranja setup krene, instalira instalacione fajlove a zatim kad odaberem particiju za instalaciju prijavi neku grešku sa MBR ?!(kao 0 cilindara, 0 glava ...)

Čovek bi pomislio da nije u redu disk ali kad instaliram Win 98 sve je u potpunom redu.

Formatiraj hard iz dosa (win 98 startup disketa). Po meni, samo je takav nacin formata siguran od bad sektora.

FAT32 ili NTFS???
Ako ces da stavis XP onda NTFS mada bi trebalo i na FAT32 da se instalira.

Pa formatirao sam ga i u fat32 i u ntfs i istu poruku je javljao.

Šta radi fdisk/mbr i šta je to 'mbr' (sektor na disku za podatke o disku)?!

fdisk/mbr kao i sto mu ime kaze popravlja/pravi novi master sektor. Mada u nekim slucajevima ne moze da pomogne. Mozda ce morati da se uradi low level format iz biosa, tj format niskog nivoa da ti napravi ponovne sektore na celom disku. Ali ne znam da li tvoj bios ima takvu opciju, pa ces mozda morati da ga kacis na neki stariji komp. A tu dolazimo do moguce (ne)podrske za tvoj disk, tako da...

WinXP prilikom instalacije prepisuje MBR, tako da bi, u principu, trebalo d amu bude svejedno kakav je postojeći MBR. Biće da je nešto baš zbrljano pa ne može da se snađe. Sve u svemu, ostaje ono što je NikName rekao, ili fdisk/mbr ili zero fill (ja nešto ne primećujem da moderni BIOS-i imaju low level format, neka me neko ispravi ako grešim).

Low level format nema u mom biosu a i nisam ga viđao skorije.
Imao sam tu opciju uz neki boot disk 98-ice.Probaću sa fdisk/mbr.

Ako to ne upali, isparticionisi disk ponovo.

Uzgred, stalno na ovom topiku pogrešno pišemo, treba fdisk /mbr (jedan razmak između)

U fdisk-u mu stavi da bude aktivna particija bas ta na koju ces da instaliras xp i restartuj, a ako ne pomogne onda tu istu particiju formatizuj iz stup-a u ntfs ili fat32 pa vidi sta ce se desiti

Ne mora da aktivira particiju, ako se podrazumeva da ide na "C" ona ce se sama aktivirati tj. setup ce ici na nju. Cudi me uopste i da moras da radis FDISK jer pokretanjem instalacionog CD diska u samom startu imas opcije koje ti XP nudi: da obrises kompletan HD, a ako ne ono "obavezno" da brises particiju ( obicno "C" ) na kojoj ces da radis instalaciju Windowsa i na kraju formatiras a potom krenes sa instalacijom gde ces upitom da odredis da li ces je raditi sa FAT 32 ili NTFS. Mozes na bilo koju ali je ova druga svakako u prednosti u kasnijoj upotrebi OS.

probaj sa drugim hdd
a tvoj na nekoj drugoj makini formatiraj polako ponovo.
Imao sam taj rad sa hdd i tek na drugom kompu je normalno radio
poz..

Morace ako ima 2 particije i ako se zezao sa mbr(verovatno je izbrisao fajl boot.ini u kome postoje informacije o aktivnoj particiji). Takodje ako postoji unisteni xp(nisam siguran da li moze i sa 98-icom) na toj particiji moze se vrediti mbr kad se udje u repair i odradi fixmbr pa onda fixboot c:(ili d: zavisi koju hoce particiju da koristi)

Isto mi se desilo i sa fdisk /mbr.Totalno nemam pojma šta je.

Formatirao sam ga ja i sa fat 32 i sa ntfs, i sa diskete i sa XP setup diska i svaki put mi se isto desi.

Takođe je zanimljivo da kada formatizujem iz setupa posle formatiranja i prijavljivanja problematične greške i restarta, a zatim još jednog formatiranja prijavljuje dve particije po oko 39 GB i 8mb neparticionisanog prostora, a zatim opet prijavi grešku mbr-a ?!?

Takođe sam pravio i jednu i dve particije i opet sve isto.

Šta je ideja za probanje diska na drugom računaru, da vidim da li mi je disk u redu?

Napominjen da kad mu stavim win98 instalacija prodje bez problema a komp šljaka odlično !!!(to bi valjda trebalo da znači da je hard u redu)

Nisam rekao da mi je hard Maxtor 40 GB.

Mr. No : nije mi baš najasnije ono fixmbr ili fixboot c:

Rekao si cd winXp ok ali mozda ga tvoj citac ne cita dobro.Probaj neki drugi.Nemoguce je da hoce win98 a nece winXP.Mislim da je HDD ok.Uzmi neki drugi i probaj,ne kosta te nista.

Mislim da to neće biti da je problem jer sam probao sa dva CD instalacija Xp-a i čak sa instalacijom win 2000.Za XP mi javi iste greške a za 2000 mi takođe javi grešku (' an error has occured' ) i prekine instalaciju.

Takođe do pojavljivanja greške sve ide normalno sa sve kopiranjem fajlova potrebnih za instalaciju.

Fixmbr i fixboot se pozivaju kada udjes u repair xp-a(odredis koji ces sistem da popravljas i na njega se logujes kao administrator u dos-u, samo sto nemas sve komande dos-a vec koje ti on dozvoljava-spisak komandi pozivas sa help). Nisam bas siguran ali mozda mozes da radis i repair 98-ice kao xp-a tj. da se ulogujes na taj sistem kao administrator. Moj ti je savet da prvo uradis chdsk c(ili d koji vec hoces a mozes i oba): /r (obrati paznju na sintaksu jer nije kao u klasicnom dos-u i da znas da ovo zna da potraje).
Zatim kada si recimo ulogovan recimo na sistemu na c pisace ti c:/windows
kada mu das komandu fixmbr on pise novi mbr koji se vodi pod c, dok za fixboot moras da navedes da li ces da bude na c ili d(npr fixboot c:)
Kad sve ovo uradis probaj da pokrenes instalaciju xp-a, mada ako ti 98-ica radi mozda bi mogao da uradis samo upgrade ali obavezno uradi chkdsk

A da jos nesto ovo se obicno dogadja kada izbrises particiju pa d particija postane c, a ono sto je bila c postane neparticionisani prostor, pa kad to isparcionises ponovo to postaje d particija. Isto moze da se uradi i iz partition magic-a kada menjas nazive(redosled particija). U krajnjem slucaju prokaci hard na drugi comp i preko partition magic-a ga isparcionisi i oznaci jednu particiju da bude aktivna pa ga ubaci kod tebe u comp i instal winxp

@ExR je vrlo verovatno pogodio tvoj problem. Samo, rekao bih da ti je citac ispravan a da su ti osteceni instalacioni i kod Win 2000 i kod XP. Upravo ono sto kazes da ti se pojavljuje "an error has occured'' je cest problem kod neispravnih diskova. Probaj zameniti isti ili eventualno sa njim pokusati instalaciju na drugom kompu pa ces i to ustanoviti. HD ti je sigurno ispravan jer 98-ca ide a kako kazes i ocita mu vrednost od 39 GB. Meni se desava istovetan slucaj ali i jedne prilike da nisam takodje nikako mogao instalirati XP zbog neispravnog naleganja kulera na procesor pa se isti pregrevao i otkazivao instalaciju. No ne verujem da je to kod tebe jer ti 98 prodje u redu ali mozda da i to proveris. Svakako, javi sta si uradio jer problem je interesantan i za ubuduce.

Proveri kako su ti podesene translacije diska u bios-u. Da li si na auto, lba ili CHS... Neki stariji bios znaju koristiti ogranicenje kapaciteta za sto ne koriste prosirene funkcije tipa int 13. Najbolje da za pocetak lupis default opcije u bios-u pa da krenes ponovo. Uzgred koja je ploca u pitanju, hdd model..

Ako ti to ne pomogne skini alatkicu Autoclave i odradi na tom HDD Low level format, naravno ako nemas nista bitno na njemu.
http://staff.washington.edu/jdlarios/autoclave/

Poslednja izmena:
Problem nije u diskovima jer sam sa jednog od njih instalirao bar deset puta na drugim računarima.

Mr. noov savet nisam bas ukačio ali kolko vidim važi kada imas instaliran XP ciji repair treba da radiš, ali ja nemam XP.

Probaću sa low level formatom pa šta bude.Javiću vam.

Računar je IBM netvista (model ....-81G) sa intelovom pločom (integrisana grafika i muzika), 192 mb rama, maxtor 40gb hdd.

Frogman koliko je opasan autoclave i da li je ok za Maxtor?
Pročitah na više mesta da može da se zezne hard ako koristiš pogrešan program za low level format.

proveri dali je klokovan procesor, ako jeste spusti gA

Ako imas vise memorijskih modula, ostavi samo jedan. Isto tako poizbacuj sve uredjaje koji nisu neophodni da bi racunar radio - tipa TV kartice, modemi i sl.

Pustio sam sinoć low level format da radi i radi i radi ....Kad sam ga pustio posle nekih desetak minuta monitor se ugasio.Jel tako treba da se desi ili ...Jutros kad sam krenuo na šljaku vidim hard neradi pa je verovatno završeno formatiranje.Danas ću ponovo da okušam sreću.

Inače poruka koja se javi pri prestanku instalacije tačno glasi :
''An error occured while setup was updating partition information on : 39206 MB disk 0 at id 0 on atapi (MBR).Setup cannot continue.''

Probao sam još ranije sa samo jednim memorijskim modulom, razdvojio kablove harda i CD-a, procesor nije klokovan a sve ni je integrisano pa nemam šta od nepotrebnog da skinem.

Problem nije uopšte bio u hardu.Zamislite problem je u matičnoj ploči.Našao o sam na netu i na par mesta još da je IBM ploča za moj računar izašla iz fabrike sa greškom, da je menjana džabe u garantnom roku i da treba da se zameni nekih 13 kondezatora.

Hard sam odneo na drugi računar i tamo bez problema instalirao XP.Kad ga donesoh na svoj on se javlja sa fatall error

Nazad
Vrh Dno