Šta je novo?

Problem sa instalacijom Windowsa/boot sa USB

saigic

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2003
Poena
630
U pitanju je Asrock AB 350-PRO 4 maticna ploca. Problem je sto kada napravim preko Rufus-a instalacioni USB za Win 10, bios ili ga ne vidi, ili i kada ga vidi odbija da pokrene sistem preko njega. Jedino sam uspeo sa jednom 32-bitnom verzijom Win 10 da pokrenem instalaciju, ali preko YUMI softwera, sa drugom verzijom Windowsa ne uspevam nikako. Probao i ISO to USB, isto ne prolazi. Secure boot je iskljucen, CSM (Compatibility Support Module) mora da stoji na enabled inace mi ne vidi USB. Inace se radi o poslednjoj verziji Bios-a.
Kada je CSM disabled pojavi se samo plavi ekran i ne ide dalje, a u boot option vidi samo UEFI: Kingston Data Traveler 2.0 PMAP, partition 1

Poslednja izmena:
Nije to do matične. Prvo namesti u biosu da ti je 1 boot fleška, a drugi SSD. Kada praviš butabilni fleš u Rufusu obrati pažnju na podešavanja u Partition Scheme. Ne mogu tačno da se setim šta treba da se namesti, li tu mi je pravilo problem. Avo šta u Rufusu kažu

• Burn ISO to USB properly.
  • Make sure the USB drive is not fake.
  • Try another USB port.
  • Use USB Port 3.0 instead of 2.0.
  • Try the USB on another device.
  • Remove the hard disk drive and put it back on your PC.
  • Reset BIOS, configure the boot priority to external devices, USB, CD-Rom, and so on.
  • Enable UEFIboot.
    • Download Rufus 3.11 Bootable USB Free Download Latest Version
    • Start the app.
    • Choose GPT Partition Scheme for UEFI computer under Partitioning Options.
    • Choose ISO file under Format Options.
    • Press Start.
    • After the install is complete, reboot your PC.
    • Choose UEFI USB options under the manufacturer’s boot option.
  • Remove the HDD from the Boot devices.
  • Disable Secure Boot.
  • Disable Fast Boot.
  • Enable Compatibility Support Module (CSM) and configure it to boot EFI and Legacy boot devices.
  • Change the Partition Scheme from GPT to MBR.
  • Format the drive in GPT.
  • In the BIOS settings, change the HDD setting from SATA to Sandisk.
  • Reset BIOS to Optimized Defaults.
  • Enable USB keyboard.
  • In BIOS, Select USB as the primary boot option and press Esc on system startup.
  • Disable LAN PORT, make USB-HDD as the only boot option.
  • In Windows 8 and Windows 10, format your USB as Fat32.
  • Press F10 or F11 for boot option and select the hard category to see the USB.

Ne treba ti Rufus niti išta slično, samo pravi Komplikacije. Imaš li W10 ISO ? Ako imaš, samo ga maountuješ/otvoriš i prebaciš sve iz njega na Fat32 formatiran USB.
Ako ti je CSM u BIOS-u onda će da instalira windows u Legacy mode-u a ako je namešteno na UEFI onda će instalirati u EUFI mode-u.

Ugasi secure boot, ugasi CSM/stavi UEFI, u Rufusu budi siguran da si izabrao GPT, i da si uzeo ISO sa Microsoft sajta najnoviji.
Ako neće automatski idi u boot order i izaberi manuelno. Ako ne radi slikaj.

@saigic

da li ga reši prijatelju ?

Da li flesh moze da bude NTFS? Radio sam ranije instalacije, nikad nije bilo problema, dok niasm presao na ovu konfiguraciju, cak sam i Linux instalirao. Nemam iso sa MS sajta, imam neku krekovanu verziju, u komentarima ostalih stoji da je sve u redu.

Evo kako je u Rufus-u podeseno

Ako iskljucim CSM izadje plavi keran, kad pritisnem ESC resetuje, ovako nista, samo zatreperi na OK
Kad ukljucim CSM preskoci USB i butuje OS sa SSD-a

Poslednja izmena:
Isteklo mi vreme za edit
Nije mi jasno zasto ne vidi ni SSD u boot meniju (imam 2 USB-a, jedan za screeenshot, drugi boot)

Ovde se lepo vidi sta je povezano

Kad izvucem USB podigne sistem sa SSD-a

Jer si na tom SSD instalirao Windows koji nije UEFI pa ga u UEFI modu ne vidi, što se tiče flash, ako ne radi NTFS, formatiraj u FAT32 i obrnuto.
Kad si u tom boot order meniju, izaberi flash na kom ti je Windows.
I nemoj da koristiš te krekovane verzije, skini original sa Microsoft sajta, pa ako ti je mnogo da platiš par evra za ključ, onda se zezaj sa aktivacijama.
Ovako samo unosiš još jednu varijabilu u celu priču...

Nema veze sto je sa Rufusom radjen.
U BIOS-u postavi UEFI, ne CSM
Rufus - ona gore slika sa Rufusom - GPT - UEFI-non CMS ostavi, stikliraj quick format i pokreni. Inace format fleske treba da bude FAT32.
Stavi flesku u USB 2.0 port (nikako 3.0/3.1). Kad restartujes komp, stiskaj F11 i kada se pojavi da izaberes boot uredjaj, izaberi UEFI: Kingston.

Poslednja izmena:
Ako jos uvek nisi skinuo/instalirao.
Da zaobidjes MS alatku, nisam ljubitelj, a dobijes isto, MS iso fajl nedirnut. Pri tom opet je sve apsolutno legalno.
Aktivacija kao aktivacija, ima i ovih i onih, sve rade.

I windowsi i office se skidaju netaknuti preko tog alata i aktiviraju komandama iz samog windowsa bez sumnjivih aktivatora. Pogledati sajt msguides.

Hvala svima, uspeo sam sa zvanicnim iso windowsom

Da, tako je bilo podesavanje. Jedini problem izgleda da je bio u iso fajlu, ne znam zasto, koristio sam i ranije na staroj ploci. Sa originalnim iso je proslo bez problema, cak ne znam kako nakon instalacije mi stoji da je Windows aktiviran digitalnom licencom. Kako god, za sada sve radi

Da, tako je bilo podesavanje. Jedini problem izgleda da je bio u iso fajlu, ne znam zasto, koristio sam i ranije na staroj ploci. Sa originalnim iso je proslo bez problema, cak ne znam kako nakon instalacije mi stoji da je Windows aktiviran digitalnom licencom. Kako god, za sada sve radi

Ako si povezao win acc na mail, to ide automatski kada se opet loguješ na novoj instalaciji windowsa.

Ne, isao sam na trial koliko se secam, bila je instalirana krekovana verzija Windowsa, pa sam koristio Media creation tool, jedino da je povukao podatke od te verzije Winsowsa

Ne, na tom računaru je morao da bude Windows sa trajnom licencom, da bi se aktiviralo automatski.
Sad uključi Secure Boot, i verifikuje da je uključen u System Information. I uvek koristi čist oficijalan ISO na dalje.

Pokušavam da instaliram windows na HP laptopu. Sve uradim kako treba i pokrene se instalacija. Međutim neće de pređe na drugi deo instalacije. Znači krene instalacija i normalno se instalira. Ali onda kada se instalacija završi i laptop se restratuje - neće da pokrene windows da nastavim podešavanja, već samo stoji hp logo i restartuje se.

Poslednja izmena:
Pokušavam da instaliram windows na HP laptopu. Sve uradim kako treba i pokrene se instalacija. Međutim neće de pređe na drugi deo instalacije. Znači krene instalacija i normalno se instalira. Ali onda kada se instalacija završi i laptop se restratuje - neće da pokrene windows da nastavim podešavanja, već samo stoji hp logo i restartuje se.
A jel izvadis USB flash iz njega kada zavrsi instalaciju?

Šta ti je namešteno kao boot drive? I secure boot da li je upaljen?

Nazad
Vrh Dno