Šta je novo?

Problem sa instalacijom Windows XP

Master Joda

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2005
Poena
304
Pozdrav svima..:wave:
E ovako:
Relativno skoro sam jednom rodjaku instalirao Win XP+SP3. Klinci su mu zeznuli OS potpuno, dodje do ucitavanja Win-a, onda se resetuje i tako u krug.
Instalirao sam do sada XP jedno milion puta i imao sam kod sebe nekoliko primeraka doticnog OS-a.
Jedan je bio neki legalan (sa studentskom licencom), jedan neki corporation editon("kao legalan") i jedan klasican "black editon", mada to i nije toliko bitno jer su po sadrzaju identicni.

Kod prvog CD-a instalacija pukne tokom kopiranja fajlova (nakon formatiranja particije).
Pokusam ponovo sa drugim CD-om i instalacija pukne na istom mestu i to cak na istom fajlu (kolika je verovatnoca za tako nesto)!!!😡
Zatim sam pokusao da zavaram instalaciju i nakon sto je puko, ponudio mu treci CD da pokusa da procita taj fajl sa njega...medjutim nista.

Ocajnicki potez: Uzeo WinXP+SP2 i poterao instalaciju, racunar se resetovao na 66% kopiranja.

Moj zakljucak je bio da nesto hardware-ski nije u redu sa kompom, ram, hdd ili nesto trece...
Posto je masina nova i pod garancijom odneo je u servis i oni mu nisu priznali reklamaciju tvrdeci da je sve u redu, vec su mu uspeli nekako instalirati WinXP (i to su naravno naplatili kao uslugu).

Masina je C2D 7400, 3GB rama, 500 HDD (neki WD), Ati 3870...

E sad, citao sam u zadnjem SK da kod novih masina WinXP nekad nece da se instalira te se mora nesto podesiti u BIOS-u.
Da li bi to i ovde mogao biti slucaj?
Jel imao neko slicna iskustva?

Totalno mi je glupo da nakon toliko instalacija i intervencija na racunaru na kraju nisam u stanju instalirati pisljivi XP.:wall::wall::wall:

To sto kod "nowih" masina netje da se instalira win xp se podeshawa "native ide" umesto "ahci" (waljda sam se setio tachnih naziwa xD ) posto ako hotjesh da instalirash na sata 2 disk koji je u ahci modu postawljen u biosu moras da u toku instalacije loopis f6 da ubacis sata drajwere. Prebaciwanjem diska u native ide mod nemoras da stawljash sata drajwere 🙂

Ako sam nesto porgreshio ili omasio poentu, neka me neko isprawi 🙂

Da, upravu si, o tome sam nesto davno citao.
Medjutim, meni instalacija puca na pola kopiranja. BIOS vidi HDD bez problema, instalacija windowsa prepozna HDD i particije, formatira C particiju i pukne na pola kopiranja i to na istom fajlu (a koristio sam vise CD-ova).

Meni tu jako smrdi na neispravan hardware i frustriran sam cinjenicom da je covek odneo komp na reklamaciju i oni mu instalirali XP (i naplatili).
Poprilicno sam siguran da su samo izvadili njegov HDD, ubacili u slican C2D racunar, instalirali OS i vratili u ovaj.
A politika je: "Uzeli smo pare, masina ce da zivi jos neko vreme, daj Boze da joj istekne garancija pa da nam vise ne dolazi"!

Postoji mogucnost da je neispravna RAM memorija, imao sam slican problem na starijoj masini. Ako je to bilo u pitanju brzo ces imati bagovanje sistema pa ces znati.

Mozda je ram neispravan! Meni je zabadao Win instalaciju uvek na istom fajlu. Izvadi jedan po jedan i proveri.

Zaista se sad ne mogu setiti koji je fajl bio u pitanju, ali sam poprilicno siguran da je neki hardware-ski kvar. Problem je to sto taj rodjak za sve krivi klince i oni su kao ti koji kao kvare racunar, a postoji mogucnost da je komp zaista neispravan, a kad to zaista i prihvati moze biti i kasno.
Hvala puno svima na odgovorima

Imao sam slican slucaj, problem je bio u drajverima za sata. Problem sam resio tako sto sam nasao instalaciju XP u koju su ubaceni razni drajveri za nove ploce, odnosno sata. Alternativa je ova procedura sa F6, ali ovo je elegantnije resenje.

ili uradi sta sam ja uradio napravi njindows xp (slipstream) samo sa drajverima za satu i miran si. Iovako drajveri za HW izlaze na mesecnom nivou pa se oni ne isplate slipstreamovati
da bi slipstrimovao treba ti i drvpack base (sve radi automatic)
link
Ovo je za Tip za instalaciju.
Ako mozes promeni ram ili napajanje i proveri molex i pata/sata konektore ako mislis da je HW kvar

Poslednja izmena:
Nazalost kuciste ne smem otvarati, zbog garancije. Tako da to menjanje napajanja i rama ispada kao opcija.
Za sada je stvar resena tako kako je i resena...serviseri su instaliralil windows koji verovatno nece potrajati dugo, ali zato cu se za sledaci put naoruzati i Vistom i Win 7 tako da cu otkloniti tu verovatnocu da je do drajvera.

Taj memory test bi mogao probati, naravno ako rodjak bude hteo da se poigra sa tim.
Hvala na svim :type: savetima

Nema sta da se igra sa tim, skines sa neta (oko 1 mb) free je program, instaliras na cd, i kad se startuje bios on izvrti oko 20 min, i ako se ne iskljuci ispravni su ti rami. A postoji u Win-u programi koji testiraju komponente. Npr BurnInTest (trial je 30 dana) ne mozes preko toga jedino napajanje da proveris.
A ako si kupio racunar (tj tvoj rodjak) u Forum racunarima nek ti je bog u pomoci. Meni je otislo napajanje (i rami) i graficka i cekao sam 30ak dana da mi poprave i zamenili su samo graficku.

Poslednja izmena:
Definitivno cu skinuti te programe sto si naveo... inace taj moj rodjak je tipa "E to sad sve redi, ne diraj nista...ne izazivaj sudbinu", mislim, ne mozes mu objasniti da ako nesto ne valja to treba menjati sto pre, a ne gledati koliko ce da izdrzi.
Inace nije Forum, jedna lokalna radnja iz Novog Sada na dobrom glasu (do sada).
Tom mom rodjaku su tako uvalili racunar da ne poverujes (monitor pogotovo), medjutim to je vec neka druga tema.

Nazad
Vrh Dno