Šta je novo?

Problem sa instalacijom Win10 MBR/GPT, EFI...

Igvan

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
620
Nikad kraja glupostima prilikom instalacije Win OS. Instaliram Win od 95-ice i uvek je bilo manje više mučno ali mi se čini da je sada ludilo dostiglo viši nivo...

Imam USB sa instalacijom Win10, nakon restarta kreće install ali nakon par uvodnih prozora staje sa porukom ""Windows Cannot Be Installed to This Disk. The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can only be installed to GPT disks”

U pitanju je HP 250 G6 laptop, instaliran je već win10 Pro na njemu.

Šta činiti, ima li nekog jednostavnog i nezahtevnog rešenja?

Ako ti podaci nisu bitni, u samom procesu instalacije obriši disk, znači ne format nego delete, pa napraviš novu particiju i biće gpt.

Može i "convert MBR to GPT", iz nekog softvera za particionisanje.

Ne znamo na kakav disk instaliraš sistem, ima li nekih podataka na njemu, da li je samo sistemska particija na njemu i tdd, pa stoga preporučujem programče ''MiniToolPartitionWizard'' sa kojim možeš MBR promeniti u GPT bez gubljenja podataka. Ukoliko nemaš nikakvih podataka, onda kao u postu iznad ovog.

Ne znamo na kakav disk instaliraš sistem, ima li nekih podataka na njemu, da li je samo sistemska particija na njemu i tdd, pa stoga preporučujem programče ''MiniToolPartitionWizard'' sa kojim možeš MBR promeniti u GPT bez gubljenja podataka. Ukoliko nemaš nikakvih podataka, onda kao u postu iznad ovog.
Sistemska particija se svakako briše jer je čista instalacija Win. Imam drugu particiju sa skoro 100GB neophodnih podataka.
Video sam to rešenje na netu sa dodatnim alatima ali nisam hteo to rešenje...prosto koliko je to uopste pouzdano...

Onda ti je najjednostavnije da na neki drugi disk iskopiraš sve što ti je bitno, pa posle vratiš gde je bilo. Pošto je to pomalo smorno i traži puno vremena, meni je lakše da to uradim programom koji sam naveo. Do sada nisam imao nijedan problem sa podacima pri konverziji iz MBR u GPT. što ne umanjuje potrebu za opreznošću.

Bekapuj podatke negde, tih 100GB.
Pokreni install
Na pocetnom ekranu ono kad ti izbaci region itd stisni Shift+F10
Kucaj
diskpart
List disk
Po velicini vidi koji je disk hdd a koji usb flash
Ako je hdd npr disk 0, kucaj
Select disk 0
Pa Clean
Pa convert GPT. Pisace ti da je uspesno zavrseno.
Kucaj exit, ugasi CMD. Radice ti 100%

Pisem na brzinu, ako se ne snadjes kucaj na YT diskpart convert gpt/mbr, tako nesto. Ne mozes da omasis i mnogo je prosto..

Nazad
Vrh Dno