Šta je novo?

Problem sa instalacijom Viste

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
865
Ovako, pokusavam da instaliram Vistu na IDE hard od 80GB. Pored njega imam jos dva sata2 diska od po 250GB. Jedan je podeljen na C i D a drugi je ceo na E. Ovaj od 80GB je na H. Naime, instalacija pocne kako treba ali kada prvi put resetuje racunar dodje do onoga Press any key to boot from cd....i posle odbrojanih onih 5 tackica tu samo stoji, ne nastavlja instalaciju sa harda. Inace, u biosu mi je podeseno butovanje po redosledu, floppy, cd rom, hard drive, a kod hard drive-a prvo dva od po 250GB, pa ovaj od 80. Probao sam i da stavim ovaj od 80 da bude prvi ali nece. Onda sam probao da iskljucim ova dva sata diska ali opet isto. Posle sam eksperimenta radi samo resetovao racunar i ubacio WindowsXP instalacioni disk da vidim da li ce da prodje ono Press any key...i da nastavi da ucitava WindowsXP koji mi je na jednom od ova dva sata diska, ali i on je isto tu zakucao. Onda sam probao da iskljucim ovaj IDE hard i da probam onda i bez njega je sve proslo kako treba, prodje ono press any key i nastavi sa ucitavanjem OS-a. Inace, i svi diskovi su mi postavljeni na Active i svi su NTFS. Kako da resim ovaj problem?

Vista je legalna ?
Vista koju zelis da instaliras, radi kod tvog drugara?
Uradio si format te particije?
Otkaci sve diskove sem tog na koji zelis da instaliras Vistu, pa probaj.

Vista je legalna ?
Vista koju zelis da instaliras, radi kod tvog drugara?
Uradio si format te particije?
Otkaci sve diskove sem tog na koji zelis da instaliras Vistu, pa probaj.

1)Cisto sumnjam
2)mislim da nije probao sigurno, mada mu ne radi ni XP, pishe gore
3)?
4)i to je uradio i pishe da sa IDE hardom nece a na onim SATA oce 😉

:wave:

1. Ne vidim kakve ovo veze uopste ima?!
2. Nisam probao, ali ne vidim ni ovo kakve ima veze jer sam probao XP disk koji 100% radi, jer je instaliran jedno 20 puta
3. Ne shvatam. to je hard od 80gb u NTFS-u, ne shvatam zasto moram da ga formatiram
4.Probao sam i nece

Isti sam problem imao i ja sa IDE diskom i Vistom, i nisam nasao nikakvo resenje.

Ima veze. Probaj Sever 2008.
Isključi sve diskove (flash takođe) jer se Vista kači na aktivne particije.

Pa i ovaj IDE disk mi je aktivan. Nemam server verziju, a probao sam neku nvidia evolution verziju viste koja je malo tweakovana, pa ne bih instalirao nista drugo, jer me konkretno zanima ova verzija.

I nisam bas razumeo, kako sve diskove da iskljucim?! Pa na sta da instaliram?!

Mislim, sve sem tog na koji instaliraš sistem.

Onda instaliraj na sata disk.

Pa mislio sam da instaliram na ovaj ide disk zato sto mi Vista ostavlja posle i na C particiji one svoje gluposti koje ne smem da obrisem a nerviraju me.

Na poslu imam lepu mašinicu sa IDE diskom 120GB. Sve je prošlo kako treba. Takođe sam Vistu instalirao na više kompova sa IDE diskovima bez problema.
Verovatno taj HDD ima neki problem, proveri ga - istestiraj, takođe ubij particiju na njemu, ponovo je kreiraj, formatiraj i pokušaj ponovo. Vista ne pravi probleme između HDD-ova, samo da je ispravan.

Evo uspeo sam delimicno da resim problem. Instalirao sam Vistu. Cisto sam je instalirao da vidim da li ce da izgura do kraja bez problema. A kako....izvadio sam sam kabl od sata rezaca i instalirao sa IDE drajva koji sam ubacio. Prosto mi je neverovatno da je sata rezac pravio problem. A nije uvek bilo tako, jer sam instalirao do sada Windows na ovom racunaru samo jedno 15 puta. Vrlo mi je cudno sve to.

Pa cekaj, u drugoj temi sam ti rekao da probas sa PATA optikom, rece da je isto :trust:
Sve u svemu znaju pojedine SATA optike da prave probleme na pojedinim chipsetovima, ne mora nista da znaci, meni se danas recimo bez problema digla Vista sa LG SATA na 790gx....

Pa probao sam ja, ali nije mi palo na pamet da iskljucim sata drajv. A sada sam ga iskljucio. Najgore od svega je sto znam da je sve radilo kako treba, jer kako bih inace instalirao ako nista drugo WindowsXP koji mi je trenutno aktuelan.

Ti sve vreme pokušavaš da instaliraš Vistu na računaru na kojem je već instaliran XP (nevažno što je na drugom disku).
rešenje

Poslednja izmena:
Ne znam jesi li citao temu, ali to nije moj problem, to za sta si ti dao resenje. Instalirao sam dosta puta do sada dual boot, znam kako se to radi. Ja sam imao hardverski konflikt. Ali hvala na pomoci.

Nazad
Vrh Dno