Šta je novo?

Problem sa instalacijom Linuxa ?

• Začetnik teme Začetnik teme pTomic
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

pTomic

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
31.01.2002
Poena
660
Moja oprema  
Ostale periferije
Mac Mini M4
Steam
petar.tomic
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam problem sa instalacijom Suse 9.2.
Radi se o tome da kad treba da pokrene graficki rezim, na monitorima(probana dva, 793s i 793DF) dobijem "simpatican screensaver". Dobijem crnu pozadinu po kojoj seta kvadrat u kojem pise Hz: ?. U prevodu neko levo osvezavanje slike. Cak i kad pokrenem Sax2 dobijem isto. Graficka je MSI 5200, a monitori su vec navedeni. Radi samo mode 3, a coveku je obavezan mode 5 (uz Cedegu 😀 )

pTomic je napisao(la):
Imam problem sa instalacijom Suse 9.2.
Radi se o tome da kad treba da pokrene graficki rezim, na monitorima(probana dva, 793s i 793DF) dobijem "simpatican screensaver". Dobijem crnu pozadinu po kojoj seta kvadrat u kojem pise Hz: ?. U prevodu neko levo osvezavanje slike. Cak i kad pokrenem Sax2 dobijem isto. Graficka je MSI 5200, a monitori su vec navedeni. Radi samo mode 3, a coveku je obavezan mode 5 (uz Cedegu 😀 )

Nadji na netu vrednosti frekvencija za hor/vert refresh nabrojanih monitora, pokreni iz konzole 'xorgconfig', i posle odgovora na postavljena pitanja dobices xorg.conf fajl koji radi. Posle toga restartujes X (ctrl+alt+backspace) ili restartujes comp, i eto grafike 🙂

poz.

Problem je u tome sto SuSE prepozna 793s kao neki drugi Samsung (ne secam se tacno koji) koji ima neke ludacke hor. i vert. frekvencije. E sad, koliko se secam da za 793s ide hor. 30-70KHz a ver 50-160Hz, i ovo rucno upisi za prepoznati monitor. U shellu iskoristi yast (bez '2') i tu iskonfigurisi karticu i monitor. Mozda ces prvo morati da postavis default runlevel 3 pa restart, a kasnije da vratis na 5. 🙂

Aj da ne otvaram novu temu, da i ja nešto ovde priupitam.
Instalirao sam SUSE 9.1 sve je ok. Grafičku mi nije prepoznao i instalirao je neke default drajvere "VESA" i sl.
Instalirao sam NVIDIJIN drajver za grafičku ali u SaX2 i dalje nije bilo u spisku moje grafičke (GeForce 6800). Tako da sam mu zadao GeForce DDR i to je prihvatio, ali ...
Drajveri su sveže skinuti s nvidijinog sajta, u readme-ju stoji da je kartica podrzana.

U pitanju je grafička GeForce 6800 (GV-N12868DH, Gigabyte-ov model)

Ako neko zna šta još treba da se podesi bio bih mu zahvalan na odgovoru.
Pozdrav.

Znas da si instalirao nove drajvere kada ti se pri podizanju kdm (xdm) pojavi veliki nVIDIA logo (bar je bilo tako za ranije verzije drajvera). Inace, ako nisi postupio po uputstvu, evo ga:

1) Kernel sources must be installed and configured. Usually this means
installing the 'kernel-source', 'make' and 'gcc' packages with YaST2.
Update it - if not already done - via YaST2 Online Update (YOU).

2) Use the nvidia installer for 1.0-7174.

modprobe agpgart
sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-7174-pkg1.run -q

3) Configure XFree86 with

sax2 -m 0=nvidia (0 is a digit, not a letter!)

NOTE: There is no need to try to enable 3D support. It's already
enabled, when the nvidia driver is running.

Pozdrav!

EDIT: 😀

...naravno pre svega stopiras xdm.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno