Šta je novo?

problem sa instalacijom drajvera iz 2022. (AMD)

serbishe

Poštovan
Učlanjen(a)
21.12.2017
Poruke
229
Poena
80
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5700x i Arctic eSports 34 Duo
Matična ploča
Gigabyte x570 Aorus Elite
RAM
DDR4 Patriot Viper Steel 3600mhz, 2x8gb c17
GPU
Sapphire Nitro+ RX5700XT
Storage
Kingston A2000 1tb i HDD WD Ezex 1tb
Zvuk
Asus Xonar DX, Logitech Z4 2.1 i Cooler Master MH751
PSU
SeaSonic Focus GX-650w
Kućište
Cooler Master MasterBox5
Monitor
AOC 24G2U
Miš & tastatura
Logitech G402 Hyperion Fury i Logitech G213 Prodigy
Ostale periferije
Logicetch G27
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21FE
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 5 Pro i Samsung Galaxy Watch 46mm.
Pristup internetu
  1. ADSL
Gospodo, treba mi jedna pomoc. Imam problem sa instaliranjem drajvera iz 2022.godine, nisam sve probao, ali one koje jesam, daju uvek isti problem. Jedini koji radi je iz oktobra meseca 25.10. Uvek stare drajvere obrisem uz pomoc DDU iz safe moda, iskljucim net da windows ne ubaci svoje, pa onda instalacija novih i nikada nije bilo problema. Juce sam probao da instaliram najnovije zbog onog FSR-a, ali kao i sa prethodnim, u toku instalacije, komp se restartuje 3x i baca me na REPAIR opciju, odnosno na RESTORE. Sa drajverima koji rade, sve radi normalno, temperature su dobre, igram PES, FH5, RDR2, sve radi perfektno, windows apdejtovan, radio i stres testove, aposlutno nikakvih problema. Grafika je RX5700XT Sapphire Nitro+, maticna X570 Aorus Elite, napajanje Seasonic Focus GX650. I da napomenem da se problem javlja i nakon nove instalacije windowsa. Da li apdejt BIOS-a na verziju F36 koju sam uradio krajem januara moze da ima veze? Ima li neko predlog sta bi moglo biti? Da li Clear CMOS moze da pomogne? Hvala.
 
Windows 10, 21H2.
 
Evo sad sam uradio clear cmos sa baterijom, instalirao nov windows, iskljucio internet da ne instalira svoje drajvere i nisam uradio update windowsa. Krene sa instalacijom, dođe do nekih 50% i krene restartovanje sa system repair opcijom.
 
Može biti do biosa, tj. nekog setinga u njemu, ali teško.
Probaj prvo ugasiti fast boot u winu (pa i u biosu)...
 
Sve je to ugaseno. Sad sam na grafici prebacio na sekundarni bios i ponovo instalirao windows i nema sanse da prođe instalaciju.
 
Pre da očistiš kontakte GPU (a može i RAM-a) isopropilom ili gumicom ili kontakt cleaner-om; isto i na ploči (samo ne gumica). I onda ubodeš i izvadiš nekoliko puta.
 
Nije da pametujem, ali kakve veze ima ram memorija sa drajverima za grafiku. Verziju drajvera od prosle godine instaliram bez problema, a novije nece.
 
Zadnja moguća opcija PSU (sa novim drajverima povuče više snage - zato kontakti i/ili PSU), ako imaš drugo da probaš.

Ako nastavi, savetujem ti da otvoriš novu temu...
 
Ajd i to da proverim. Uklljucicu onaj drugi mod na napajanju.
 
Nije da pametujem, ali kakve veze ima ram memorija sa drajverima za grafiku. Verziju drajvera od prosle godine instaliram bez problema, a novije nece.
Pa ako puca na 50% instalacije šta misliš gde idu fajlovi prilikom instalacije?! Možda je čak i fajl sistem ili neka lokacija na disku problematična pa kad natrči na to mesto jednostavno izbaci grešku i prekine instalaciju. Pričam na osnovu više decenijskog ličnog iskustva.
 
Jok, ni to ne pomaze. Prosto mi je neverovatno da novi drajveri mogu ovo da rade, a da sa malo starijim sva moguca opterecenja racunar prolazi bez da se cestito zagreje.
 
Verovatno nema veze sa hardverom već softverskim delom..Dal je to drajver,win,bios itd treba videti.
 
Razumem šta hoćeš da kažeš, ali u svakodnevnom radu nema apsolutno bilo kakvih problema. Čak sam pre 2 nedelje renderovao i neke video klipove u Sony Vegasu, sve stabilno. Odradiću i memtest za svaki slučaj.
 
Nikada ne koristim ddu. Samo kada menjam proizvođača ide svež windows (par puta sam pokušavao sa ddu da očistimo nvidia ili AMD drajvere pa da instaliram konkurenciju ali je uvek bilo manjih ili većih problema i pomagala je samo reinstalacija windowsa).
 
Meni nesto vuce na povezanost bios verzije sa windowsom, tj. da su u nekom "sukobu". Jer skoro sam ga apdejtovao.
 
Sad cu da vidim na koju verziju biosa da pređem, ali ova koja je kod mene f36e je po komentarima poprilično problematična, a ima ih dosta. Što je najgore, te verzije više ni nema na Gigabyte sajtu, već samo f36. Ccccc šabani.
 
Imao kolega slične/iste simptome na mašini. Neko mu je savetovao da stavi poslednje drajvere za 7870 GPU (iako ni u jednoj igri koju ima na kompu nema ama baš ni jedan problem (igra starije igre)).
Od tada kreće žurka. Random reset kompa, instalirao svež Win 10, i prva od instaliranih stvari su bili poslednji dostupni GPU drajveri, računao je da će hard resetom (čistom instalacijom) rešiti problem. Kad ono, u toku instalacije tih poslednjih drajvera sa AMD sajta kreće restart na pola instalacije.
Posle toga ulazak u Win je bio moguć samo kroz Safe mode (samo crna slika na ekranu monitora).
Long story short, savetovao sam mu da ostavi samo 1 štap memorije, pa proba s drugim. Igrao se tako i došao do zaključka da je jedan štap DDR3 memorije počeo da brljavi. Bez njega je prolazila čak i instalacija najnovijih AMD drajvera za GPU. Dakle, Memtest, ili prosto izvadiš štap i probaš s jednim (obrati pažnju na mem slot u koji ide samo 1 štap memorije). Srećno
 
Hvala na savetu. Ja mogu da udjem u windows nakon sto racunar obavi one operacije vezane za system repair, ponudi mi opciju za restore i startuje se normalno nakon toga. Safe mod radi normalno.

Prvo cu da promenim verziju biosa, pa cu da vidim. Ocigledno je da moja verzija biosa nije dobra, jer ima dosta zalbi.
 
Ljudi ja odradih i memtest, niti jedne greske. Odradih apdejt biosa na poslednju f37a verziju, svez windows, isti drajveri, nece pa nece. Testirao sa drugim biosom na grafickoj, ukljucio fan mod na napajanju, testirao procesor i grafiku, sve radi kako treba. Jbt. koji je ovo djavo. Mislim, nije mi o glavu da mora poslednja verzija drajvera, ali me opasno nervira. Ostaje mi samo da probam ovo sto je craba napisao sa jednim stapom memorije.
 
To je AMD, jedan u nizu potencionalnih problema.
Imas li nekog da isproba tu grafiku na svojoj masini?
 
Iskreno, od poslova nemam vremena to da radim sad. Sinoc sam poslao tiket amd tehnickoj podrsci, i evo sad treba da im na zahtev posaljem apdejtovan dxdiag i msinfo32 da bi videli sta dalje. Brzo su odgovorili, pa cemo da vidimo imaju li neki predlog.
 
Probaj da isključiš secure boot i TPM.
 
Probao sve narode, nista nije pomoglo. I stariji bios, i savete od AMD-a sa clean bootom, amd-ovim programom za ciscenje drajvera, nece pa nece.
Vadio stapove memorije, probao sa jednii i drugim, menjao slotove..
E onda sam odlucio da izvadim grafiku i da je ocistim. I to mi je bila najveca greska. Lagano izduvam konektor na maticnoj, bilo je vidljive prasine u samom konektoru, kao i na samoj plocici, vratim sve lepo... Mrtva grafika, ne vrte fanovi, ne radi rgb. Sve ostalo radi. 🤕 Izvadim ponovo, opet ništa. Donesem usisivač, usisam konektor, uradim clear cmos vratim sve, grafika proradila. Probam nove drajvere, nece. Instaliram stare koji su radili, sklopim sve i kad sam komp vratio na svoje mesto opet mrtva grafika.
Nekoliko gasenja i paljenja, neceee. Kazite mi jel moze obicnim alkoholom sto koristimo po kuck da se ciste kontakti? Izvinjavam se na duzem postu, ali ovo je nerealno...
 
Može alkohol, natopi parče običnog papira i protrljaj kontakte sa tim. Pazi na statički.
 
Prodrmaj graficku dok je u slotu da uhvati kontakt lepo, dok je iskljucen jz struje naravno.
Za ciscenje treba cist 96% alkohol, razblazeni ima vode pa ne cisti najbolje, on je za dezinfekciju.
 
Mislim da je ovo problem. I da li ovo moze da se sanira u nekom servisu? Fali parce i sa druge strane?
 

Prilozi

  • IMG_20220323_230628~01.jpg
    IMG_20220323_230628~01.jpg
    93.7 KB · Pregleda: 33
To je normalno, nije otkinuto
 
Znaci kaput. Mrtva nacisto. Cistio sam konektore gumicom, alkoholom, probao sa drugim kablom, probao u drugom slotu, vadio bateriju iz maticne i to je to. Probacu jos drugo mesto na napajanju i nosim u servis, nemam snage vise.
Sacuvaj me boze. Rekoh, daj kad sam vec tu da izvadim jedan stap memorije, upali se grafika iz prve. Lolololo. Sta je ovo ljudi. 🙄
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno