Šta je novo?

Problem sa inicijalizacijom grafičke

M!k!

Cenjen
Učlanjen(a)
28.02.2013
Poruke
4
Poena
151
Pozdrav svima!

Član sam foruma od juče pa se izvinjavam ako možda ne pitam na pravom mestu ali juče sam postavio ovo pitanje na podfotumu ATI a niko mi ne odgovara. Imam problem sa inicijalizacijom graficke pri uključivanju računara.

Matična ploča MSI KA790GX ima integrisnau grafičku ATI HD3300. Nedavno sam kupio grafičku karticu MSI Radeon HD 6670 1GB GDDR5 R6670-MD1GD5
Dešava mi se da prilikom podizanja sistema ne dobijem sliku na monitoru. Kao da nije inicijalizovana grafička.
Problem se ponavlja po principu slučajnog uzorka. Nekad baci signal na monitor a nekad ne. Kad radi, onda radi bez primedbi. Kad ne "probudi monitor" sistem se normalno podigne samo što se to ne vidi.
Dešavalo mi se da se po 2-3 dana uspešno inicijalizuje grafika i da radi sve "ko normalno" ali zato bude dana kad ni i z 5-6 pokušaja ne uspevam da "probudim" grafiku.

Zamenio sam staro napajanje 360W i ugradio novo Thermaltake SP 630W pošto grafička zahteva minimalno 400W i uverio se da problem ostaje.
U BIOS-u nema opcije isključenja integrisane grafike. Može samo da se podesi koji je grafički adapter primarni (integrated, PCI, PCIe). Probao sam sve verzije BIOSa za tu matičnu ploču 1.0 do 1.8 ali bez rezultata. Na nekim verzijama je bilo nemoguće iz 10 pokušaja dobiti signal na monitoru (1.6) preko ATI 6670 dok je na nekim (1.8) uspevalo čak i po 2-3 puta za redom pa onda opet nema čak i iz 5-6 pokušaja. Gašenje računara, skidnje DVI kabla pa vraćanje.

Probao sam i DVI I VGA kablove i problem je isti. Moja grafička radi na drugom računaru bez problema. Druga, pozajmljena grafička ATI 6450 na mom računaru radi bez ikakvih problema, osim što je osetno lošija :)

Da li neko zna šta je rešenje? Da li se ovakvi problemi dešavaju samo sa ATI karticama? Da li je moguće da se ploča i grafička uopšte ne trpe?
Ako neko zna koja opcija u BIOSu može da pravi problem ili neki trik da ovo proradi normalno molim ga neka napiše.
 
Poslednja izmena:
Tipično za MSI, jako štur manual. Jedine stvari koje mogu da se setim je da se u BIOSu namesti PCIe bude Primarni i da se monitor priključi na primarni konektor. U biosu bi takođe morala da postoji opcija za nameštanje frekvencije PCI magistrale a možda i voltaže. Neznam kako su razmeštene amperaže na tom napajanju pa je možda moguće da na toj grani za dodatne konektore ima previše mala amperaža. Imam ija 790 chipset na mojoj MB ,jeste da je Gigabyte ali dosada nije nijedna video karta , AMD ili nVidia odbila da radi. Još od konflikta Intel video karte sa starim VIA chipsetom nisam naleteo na takvu nekompatibilnost.
Mogao bi da probaš i neki drugi monitor za slučaj da on nemože uvek da ukapira signal sa video karte.
 
Poslednja izmena:
Sve vrednosti vezane za PCI stoje na AUTO. Grafička koju sam pozajmio za probu ne pravi mi problem kao što ni moja ne pravi problem tamo gde je ugrađena.
Grafička ATI 6670 nema dodatno napajanje...Ovo su vrednosti na napajanju: +12 45A, -12 0,3A, 3,3V 24A, 5V 15A Valjda je to OK?

koje bi vrednosti PCI magistrale i napona bile OK ili gde bih to mogao da pročitam?

Važna napomena: pošto ne mogu da podesim BIOS preko pomenute katice podešavam ga preko integrisane (podesim da je primarna PCIe). Snimim promenu i ugsim računar.
Povežem na PCIe grafiku i pokušam podizanje. Sistem se digne u "mraku" pa napamet uradim shutdown. KOnektujem monitor na integrisanu i ona radi. U device manageru nema PCIe grafičke.
 
Kad skineš ono "Auto" trebalo bi da pokaže na šts je namešteno mada čisto sumljam da bi nešto bilo nameštemo loše ako ipak radi dobro kad radi. Jedan mali test : kad se digne sistem onako mračno, prebaci monitor na integrisanu, ako se pojavi slika onda je sigurno do prepoznavanje grafike od strane biosa.
 
Nazad
Vrh Dno