Šta je novo?

Problem sa infracrvenim filterom od 950nm

kosta10

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2007
Poena
440
Zdravo društvo, verovatno je moj problem NEREŠIV i vrlo je vrovatno da će se Marti i driver smejati do boja kada ovo pročitaju šta imam ispod da kažem, no svejedno. Ako zna neko rešenje nek ga kaže, a ako ne zna MOLIO bih lepo da ne nervirate ni mene ni sebe tako što ćete mi odgovoriti.

Naime, pre 3 dana mi je stigao infracrveni filter marke Delamax, koji blokira svu vidljivu svetlost ispod 950 nm. Dakle, ja sam, očigledno u neznanju, kupio NAJJAČI dostupni infracrveni filter za amatere. Srećom, plaćen je samo 12 evra pa mogu da ga vratim bez problema.

Problem je sledeći: čitao sam na netu i gledao neke infracrvene fotke i ostao impresioniran lepotom koja se može time dobiti i tim interesantnim efektima. E sad, to su ljudi fotkali sve sa DLSR aparatima, a neki su, izgleda, prilagodili senzor da može SAMO u infracrvenom području da fotka. Dakle, moj problem je što NEMA nikakve fotke kada stavim ovaj filter, čak iako sam sledio neki od saveta sa neta.

Savet se svodi na to da se prvo fokusira BEZ infracrvenog filltera a onda da se on nakači i okine fotka sa njim na objektivu. To sam i uradio, i ekspoziciju stavljao u rasponu od 15 do 60 sekundi, ali pomoći nema...crnilo pa to ti je.

Da li je moguće da Nikon P7700 senzor nije pogodan za ovakvu vrstu fotografije, ili se ipak može nešto uraditi ? Plašim se da aparat verovatno MORA da se prilagodi kako bi slikao u IR spektru... :(

Evo šta sam našao, kakve savete:

http://digital-photography-school.c...aphy-gear/113086-how-use-infrared-filter.html

Tema je verovatno smešna ali eto odlučih da probam može li ovo čudo da funkcionište kod mene, i, izgleda da ne može ali čekam vas da mi kažete.

Možda se pre senzora već nalazi IR filter.

Možda se pre senzora već nalazi IR filter.

Pa ko zna, probao sa da nađem informacije o senzoru Nikon P7700, ali nisam uspeo takav podatak da iskopam. Pa šta mi je raditi, da li da odustanem odmah u startu ili je IR fotografija praktično NEMOGUĆA kod ovako malih senzora ?

Filter koji si kupio blokira vidljivu svetlost, a ispred chipa se nalazi filter koji blokira IR svetlo. Rezultat je - crno.
Mislim da treba da skineš taj IR filter ili da prebacis kameru u nightshot mode ako ima. Kada se ukloni IR filter kod senzora, slika postaje skoro crnobela.
Nemam iskustva sa foto aparatima, ali sam radio sa kamerama i IR filterima. Tada sam kameru prebacio u nightshot mode i sa IR filterom sam vadio siluetu osobe.

Filter koji si kupio blokira vidljivu svetlost, a ispred chipa se nalazi filter koji blokira IR svetlo. Rezultat je - crno.
Mislim da treba da skineš taj IR filter ili da prebacis kameru u nightshot mode ako ima. Kada se ukloni IR filter kod senzora, slika postaje skoro crnobela.
Nemam iskustva sa foto aparatima, ali sam radio sa kamerama i IR filterima. Tada sam kameru prebacio u nightshot mode i sa IR filterom sam vadio siluetu osobe.

Videću da danas ili sutra probam tako kao što kažeš, pa da vidim hoću li tako uspeti da nešto izvučem. Ako ne uspem, šta da radim, da li je rizično da se upuštam u skidanje tog IR filtera ? Čitao sam da to rade samo profesionalci 100 % pouzdano, ali da može uspeti i laiku ako zna šta radi. Šta ti misliš o tome ?

Aman Kosta lakse s' tim drogama...

Pre nego sto krenes da rasturas aparat, aj' lepo sutra po danu iznesi aparat napolje, metni ga na stativ i pokusaj da eksperimentisanjem dodjes do parametara potrebnih da bi se nesto videlo na fotografiji. Pocni od npr. 10s, ISO3200, f/2.

Pa nisam ja ni mislio sam da ga rasturam, taman posla. Sa tehnikom i sa mojim nepreciznim rukama ne bih daleko dogurao, ne brini. :)

Pa da li baš sutra ali do vikenda sigurno, jer imam brdo obaveza do petka. Čoveče, ali na ovom malom senzoru, ISO 3200 ima da proizvede fotku sa dosta šuma...

Ja sam skidao je filter sa ps3 eye kamere i nije bilo komplikovano. Ukoliko tvoj fotoaparat nema nightshot mod koji praktično uklanja IR filter ispred chipa, onda ga ne otvaraj.

Poslednja izmena:
Ja sam skidao je filter sa ps3 eye kamere i nije bilo komplikovano. Ukoliko tvoj fotoaparat nema nightshot mod koji praktično uklanja IR filter ispred chipa, onda ga ne otvaraj.

Hvana na savetu, čim pronađem vremena isprobavam Nightshot mod pa javljam jesam li uspeo ili ne. A videću da probam i ovo što je rekao Abdee, u Nightshot modu i bez njega.

Kako mislis da isprobas "nightshot" mod kad ga nemas na tom aparatu? U pitanju je mod na nekim Sony modelima koji je radio tako sto je sklanjao IC filter ispred senzora a za osvetljenje koristio IC diode.

Yooyo, današnji DSLR aparati nemaju tu vrstu noćnog moda koji fizički uklanja IR filter sa senzora. To su, k'o što reče Abdee imale samo neke Sony kamere i tek po koji (stariji) kompakt. Nije se još pojavio DSLR kojem se IR uklanja na dugme.

Pojedini proizvođači su prodavali (neki još uvek) DSLR fotoaparate bez IR filtera i obično su u oznaci imali neku oznaku koja je ukazivala da su namenjeni astrofotografiji, jer, to danas najviše njih zanima, astronome. Tako npr. danas imaš fabrički modovan Canon 50Da npr: http://www.dpreview.com/news/2012/04/03/Canon-EOS-60Da-for-astrophotography

Za nastavak priče o modovanju DSLR-a da radi i u IR modu je najbolje posetiti neki sajt gde se okupljaju astronomi. (Ne astrolozi, njih zaobiđite, već astronomi). Mislim da su i kod nas to radili po našim (skromnim) astromskim opservatorijama. BTW, kada jednom moduješ aparat na taj način, IR filter ne možeš tek tako ponovo vratiti. Aparat će uvek da ti snima i IR. A to ponekad daje čudne rezultate. Možeš nabaviti IR filter koji se zavrće na objektiv i radi što i taj fabrički pred senzorom i onda snimati skoro normalno.

Kosta, kao što ti je i rečeno, IR filter koji si kupio propušta samo IR svetlost, a filter na senzoru propušta sve osim IR svetlosti. Rezultat je mrak. Možda i dobiješ nešto parminutnom ekspozicijom u sred bela dana na ISOmnogo i kroz veliku blendu. Ali to će biti bzvz.

Ja stvarno ne znam sta vam je. Kosta je resio da realizuje novi pravac u fotografiji, covek pokusava da uhvati sustinu fotografije fotkanjem apsolutnog mraka!
Go gor it Kole! Ne obaziri se na zle jezike razuma!
:d

Nisam imao vremena, tek od ponedeljka ću ga imati pa ću vam reći jesam li nešto uspeo ili nisam. Pošto imam stativ nije problem, probaću sve ne bih li nešto izvukao. Ako ne, onda ću najverovatnije vratiti filter proizvođaču jer šta će mi 40.5 mm filter koga NE MOGU iskoristiti, zar ne ?

Ili da ga sačuvam za ne daj bože kada nekad kupim neki profesionalniji aparat koji ima 40.5 mm objektive (kao npr neki Olympus i Panasonic objektivi ) ?

Aj reci, jel to nas ovde malo zekiš? Ili bar, jel čitaš postove koji su odgovori na tvoja pitanja?

Taj filter ne možeš koristi ni na jednom normalnom fotoaparatu bez složenog modifikovanja, niti ćeš to ikada moći, koliko god on "profesionalan" bio. Osim ako ne kupiš fotoaparat namenjen astrofotografiji pa izbegneš modifikovanje.

Aj reci, jel to nas ovde malo zekiš? Ili bar, jel čitaš postove koji su odgovori na tvoja pitanja?

Taj filter ne možeš koristi ni na jednom normalnom fotoaparatu bez složenog modifikovanja, niti ćeš to ikada moći, koliko god on "profesionalan" bio. Osim ako ne kupiš fotoaparat namenjen astrofotografiji pa izbegneš modifikovanje.

Ma čitam ja, nego samo pitao šta onda da radim sa filterom. Dakle, probam sve u ponedeljak, ako mi ništa ne uspe vraćam ili prodajem filter i to je to.

Nazad
Vrh Dno