Šta je novo?

Problem sa HDD-om

NoOne

Čuven
Učlanjen(a)
20.03.2003
Poena
609
Imam problem sa HDD-om...naime sa dva....totalno su novi...u pitanju je Samsung 640GB SATA II i S.M.A.R.T mi javlja gresku :

"Failure Predicted - Attribute: 184 Vendor-specific. The function and value of this attribute are determined by the manufacturer."

Oba diska rade perfektno....probao sa HDD Regeneratorom nema BB, mucio ih sa kopiranjem velikih fajlova, cak sam ih i punio raznim glupostima do skoro 80% i rade savrseno....

E, sad, pitanje....da li postoji mogucnost da se ta greska resetuje ili sta vec....negde na netu sam nasao da se ta greska javlja zbog loseg SATA kablica, promenio sam ih nekoliko i ista stvar....na istoj m.ploci imam jos dva komada u RAID-u ali WD-ova diska i sa njima nemam problema tako da nije do nje....

SMART parametar 184, po mom iskustvu, chesto menja vrednost kod samsung i seagate diskova.
po Seagateovim dokumentima, "preporuchuje se" da se ne obraca previshe paznje na taj atribut,
tj kaze da nije "life-critical" i da ga treba ignorisati.

Koji softver koristish za ochitavanje SMART parametara?

Ako ti plocha (POST) prijavljuje greshku, iskljuchi smart status u biosu.

Poslednja izmena:
SMART parametar 184, po mom iskustvu, chesto menja vrednost kod samsung i seagate diskova.
po Seagateovim dokumentima, "preporuchuje se" da se ne obraca previshe paznje na taj atribut,
tj kaze da nije "life-critical" i da ga treba ignorisati.

Koji softver koristish za ochitavanje SMART parametara?

Ako ti plocha (POST) prijavljuje greshku, iskljuchi smart status u biosu.

Za ocitavanje koristim Hard Disk Sentinel, a jedino sto mi pravi problem je sto nece da digne sistem sa njega uvek, a kao storage radi odlicno...problem je sto sam ja tu masinu planirao za prodaju pa sad ne mogu da je prodam sa ovakvim HDD-om....

daj malo detalja choveche,
shta znachi "nece da digne sistem"? kakve poruke izbacuje? koji sistem?

OS je Win XP i jednostavno nece da podigne sistem....u prevodu nece XP da se startuje...ako u BIOS-u podesim da se sa njega dize sistem posle S.M.A.R.T provere prilikom detektovanja HDD-a javi onu gresku i jednostavno izbaci HDD iz liste...kao da ga nema...jedino ako iskljucim S.M.A.R.T u BIOS-u onda ide kako treba, ali nije to resenje....

Kod mene je uvijek iskljucen S.M.A.R.T u BIOS-u i nikad nisam imao problema zbog toga.

Nazad
Vrh Dno