Šta je novo?

Problem sa HDD-om

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

matotalno

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2006
Poena
306
Naime,od skoro imam problema sa sekundarnin hardom u kompu.Kada ga upalim , iz HDDa -WD 20gb se konstantno cuje skljocanje,deluje mi kao da igla udara u nesto,verovatno osovinu.Ploca vise ne prepoznaje hard u bilo kojoj kombinaciji(slave,master) a primetio sam takodje da se sa donje strane tj.elektronika pregreva...Da li mu ima spasa?

Pod hitno backup, najverovatnije mehanika crkava.:S:

Hmm , a kako mislis da uradim backup kada ploca uopste ne prepoznaje HDD?

nemoj ga vise ukljucivati ako lupa verovatno ti je crkla glava , to je cesto kod njih
koji je tacno model?

Sorry, nisam video.:S:
Dakle, ako ploča ne vidi iz biosa dotični hdd imaš nekoliko stvari koje treba da uradiš (za svaki slučaj) pre nego što disk prepustiš nekome ko se bavi spasavanjem podataka.
Najpre promeni ide kabl, možda je do njega.
Onda probaj disk na nekoj drugoj konfi, možda je do slota.
Ako ovo ne pomogne i ako su ti podaci bitni spasavanje je jedino rešenje, bar ja mislim tako?:trust:

Ako neko ima više iskustva sa diskovima sigurno će ti odgovoriti opširnije nego ja.

Model je WD200.Da li bih mogao nekako da ga sredim ako bih nabavio isti takav kome je ispravna glava?

Naravno da bi moglo da upali, pod uslovom da je stvarno crkla glava i da to uradi neko ko zna posao.

Ostaje mi samo da nadjem takav hdd...sto ce biti malo teze.U svakom slucaju hvala!

sam da zamenis glave nema sanse nemoj da se znosis
ili uzmi desetak drugih pa vezbaj

mozda zvuci ludo a mozda i da uspe (negde sam cuo da je par puta upalilo) , stavi ga u frizider nekih 20-ak min a potom ga startuj kao slave, mozda se na kratko oporavi , dovoljno da uzmes podatke koji ti trebaju.

oce oce, ako ne uspe mozes da pobijes hard disk a da izvuces podatke sa piva ili lubenice

jeste da je najverovatnije mehanika ali vredi probati ovo sto sam prethodno naveo jer kada udari minus na elektroniku mozda se i resetuje , a pivo popiti u svakom slucaju

Poslednja izmena:
john smith je napisao(la):
......jer kada udari minus na elektroniku mozda se i resetuje , ...

Da , elektronika se odlicno resetuje minusom....:smash:

a tek mehanika....:wall:

john smith je napisao(la):
...jer kada udari minus na elektroniku mozda se i resetuje
A kada se mazivo u HDD-u stegne na hladnoci, proradice sigurno.

Ako ga ploca ne prepoznaje verovatno je crkal elek. a onda samo da je zamenis... :(

Probao sam ono sto si mi preporucio_Ostavio sam ga u frizu 30 min.ali sam zaboravio da ga izvadim tako da je bio unutra cca nekih 12 sati...nisam znao sta da radim sa njim pa sam ga ostavio unutra..Sta sada?Da ga podgrejem u rerni?

matotalno je napisao(la):
Probao sam ono sto si mi preporucio_Ostavio sam ga u frizu 30 min.ali sam zaboravio da ga izvadim tako da je bio unutra cca nekih 12 sati...nisam znao sta da radim sa njim pa sam ga ostavio unutra..Sta sada?Da ga podgrejem u rerni?

pa moze ...

zajedno sa pilencetom..
ici ce uz ono ' ladnocheers pivo....

Jedna od jacih provala, medjutim pre par godina imao sam modem koji je jedino hteo da radi kad ga ohladim u frizu tako da...

RADI! HDD je proradio ,ne mogu da verujem.Mislim da je kljucna stvar posle hladjenja grejanje u rerni(moze i mikrotalasna) nekih 15-20 min na temperaturi od 180 stepeni.Ako ima nevernih toma ,sta da vam kazem , probajte i uverite se da ova metoda provereno funkcionise!

RADI! HDD je proradio ,ne mogu da verujem.Mislim da je kljucna stvar posle hladjenja grejanje u rerni(moze i mikrotalasna) nekih 15-20 min na temperaturi od 180 stepeni.Ako ima nevernih toma ,sta da vam kazem , probajte i uverite se da ova metoda provereno funkcionise!

ja iskreno nebi nosvasta je moguce mom burazeru stari quantum je skljocao i na kraju otkazao poslusnost (cistoda napomenem imao i bad sectore) decko se iznervirao prodrmao ga ko blesav i od tad radi besprekorno isto zona sumraka vise ni bad sectore nema kako stvarno nemam pojma ...

esc4pe je napisao(la):
ja iskreno nebi nosvasta je moguce mom burazeru stari quantum je skljocao i na kraju otkazao poslusnost (cistoda napomenem imao i bad sectore) decko se iznervirao prodrmao ga ko blesav i od tad radi besprekorno isto zona sumraka vise ni bad sectore nema kako stvarno nemam pojma ...
Ma da... Cista srpska posla... Lupis ga malo sa strane, ili protreses, ili gurnes u zamrzivac.... I sve radi kao novo...
Pa nismo dzabe SRBI! :S:

A ovo necu ni da komentarisem :mad:

A tek OVO:
moze i mikrotalasna
Ala se lupeta po forumu u poslednje vreme.... :laugh: :wall: :mad: :smackbum: :smack: :cuss: :wc: :lupko:

Poslednja izmena od urednika:
@matotalno
S obzirom da se u poslednje vreme svašta piše po forumu molim te da potvrdiš (ili opovgneš) tvrdnju da je hard proradio hlađenjem u frizu i potom grejanjem u mikrotalasnoj.:trust:
Ovo pišem zbog toga što će ljudi možda pokušati nešto slično, pa ako je za***ancija, znaš,....
Zato najozbiljnije, radi li ovaj zahvat posao ili ne?
@moderatori
Znam da svako odgovara za svoje postupke, međutim mislim da bi trebalo da se povede računa o tome kakvi se sve saveti daju ovde, mislim friz pa mikrotalasna,... Mislim da bi neko od moderatora trebao da se obrati javnosti u vezi ovog tread-a.

Poslednja izmena:
ma dajte ljudi glooplji thread nisam video, ili neko ovde zestoko vredja inteligenciju neciju ili je ovo zestoka namestaljka tipa dva druga da provale gloopost i potvrde istu...

E sad josh da vidimo koliko ce dugo raditi...
ili ga treba povremeno ponovo hladiti/grejati....

Mozda je kljucna stvar rerna, ponovo zalemio hladne lemove:beat:

RingeRaja je napisao(la):
pa ako je za***ancija, znaš,....
Zato najozbiljnije, radi li ovaj zahvat posao ili ne?
A majke ti probaj da ubacis limeni tanjir u mikrotalasnu, a ne hard disk sa osetljivom elektronikom.

Pokretac topica se nasr40 za medalju. :mad: :wc: :smack:

nekih 15-20 min na temperaturi od 180 stepeni.
Aha, ti si proce na elektonici drzao 20min na 180 stepeni, i proradilo je. Nego, plastiku da li si razmazao ili sta, posto se zesce istopila za to vreme.
Ako ima nevernih toma ,sta da vam kazem , probajte i uverite se da ova metoda provereno funkcionise!
Pogresne smatras za debile :S:

Poslednja izmena od urednika:
Mislim da ste pogresno sve razumeli , zasto se neko nasao uvredjen onime sto sam ja napisao i probao?Ne smatram na ovom forumu nikoga debilom,to su gluposti.Sto se tice mog posta u vezi hladjenja/grejanja harda , znam da deluje kao *******cija ali kod mene je ta procedura dovela HDD do radnog stanja,ne znam kako!

Pozz svima i ne shvatajte sve previse licno!

jeste da sam dao savet za privremeni oporavak hdd-a posle hladjenja i dalje stojim iza toga ali ovo sa mikrotalasnom ....mislim stvarno nemam reci...

u medjuvremenu dok sam pisao komentar "matotalno" se oglasio, pa samo jedno kratko pitanje da li si zaista stavio u mikrotalasnu ?????

Poslednja izmena:
Nisam probao sa grejanjem u mikrotalasnoj ,samo sam to naveo kao mogucnost.!

e da si ga stavio u mikrotalasnu sada ne bi imao ni jedno ni drugo a vrlo je moguce da bi i morao da gasis pozar. u svakom slucaju ako radi, ovo sto smo svi pisali ovde imalo je svrhe.:bottle:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno