Šta je novo?

Problem sa Hdd-om (pojava bad sectora)

Shrapnel

Cenjen
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poena
159
Naime danas sam zatekao laptop u zablokiranom stanju.
Ugasim ga pa upalim i Hd Sentinel mi pokaze da ima 8 bad sector-a, health na 72%. Probao sam u medjuvremenu da proguglam malo na drugom laptopu da vidim sta da radim po tom pitanju, medjutim health mu pada na 52% da bi na kraju dosao do 12%. Uz to kursor misa secka pri pomeranju, ne mogu da otvorim nijedan pretrazivac jer odmah zablokira.
Da li je problem do hdd-a ili mozda do njegovih konektora, posto ovde na slici pise da je mozda to uzrok? 20160129_211905.jpg20160129_211951.jpg20160129_212038.jpg

Izvadi hard iz laptopa i probaj ga u desktop masini ako imas, pa ces znati. Isti su konektori.

Nemam desktop, samo jos jedan laptop.
Znaci ipak nije do hard diska?

ja bi ucitao neki linux sa usb flash-a i iskopirao sve sto treba, onda ga formatiro skroz (pomocu dd). nadam se da vec imas neki bekap.
diskovi su osetljivi na potrese, pogotovo dok rade, zato je za laptop ssd odlicna opcija.

Pa nisam bekapovao... Ovo mi se prvi put desava da hoce hdd da mi crkne otkad imam racunare... :d
Znam, ali nema jeftinih ssd-a, a da imaju malo vise prostora za skladistenje podataka...
Jedino da probam pa ako izdrzi, izdrzi... :p Doduse, imam kopije filmova, muzike, slika, malo programa, jedino mi je krivo za Firefox, zato sto sam imao mnogo tabova sa nekim meni bitnim stvarima... Ako uradim bekap, da li i oni ostaju kada budem sledeci put startovao Mozilu na novom hdd-u?

Poslednja izmena:
I meni se pojavili bad sektori. Health je 15%. Da li je bolje da reklamiram hard ili da probam da remapiram? Hard je star skoro godinu dana, kontam da ga reklamiram, sta cu ako mi se pojava losi sektori kad istekne garancija...

Ako je u garanciji, odmah na reklamaciju i dobices nov, kakvo mapiranje sektora i slično...

Jedino da probam pa ako izdrzi, izdrzi... :p Doduse, imam kopije filmova, muzike, slika, malo programa, jedino mi je krivo za Firefox, zato sto sam imao mnogo tabova sa nekim meni bitnim stvarima... Ako uradim bekap, da li i oni ostaju kada budem sledeci put startovao Mozilu na novom hdd-u?

http://mozbackup.jasnapaka.com/

Kad prebaciš podatke bootuj hdd regenerator sa usb flasha i pusti ga da odradi repair, velika je šansa da će da ti osposobi hdd za dalju upotrebu uz mapiranje loših sektora. Hdd regenerator ne briše podatke sa hdd-a

Ok, znaci samo skinem sa neta taj hdd regenerator i iskopiram na flesku i posle boot-ujem?

E ovako, odradio sam sve to, napravio butabilni usb prikljucio na laptop ali ne lezi vraze, zaboravio sam da je trial verzija i da moze da popravi samo jedan bad sector... :S:
Trazio sam serijske brojeve po netu ali na kraju bezuspesno. Potom skinem Hirens boot cd ali nisam znao kako da napravim butabilni usb.
Proguglam malo i nadjem na ovom sajtu http://www.it-modul.rs/01/2013/hirens-boot-kreiranje-butabilnog-cd-usb/.
Odradim sve kako pise tu:

Korak 1 – Povežite USB stik sa računarom (1GB ili više)

Korak 2 – Skinite i pokrenite USB Disk Storage Format USBFormat.zip (34KB)

Korak 3 – Skinite grubinst_gui grub4dos.zip (179KB) i pokrenite kao Administrator

Korak 4 – Ubacite Hiren’s BootCD (10.3 ili noviji) u CD čitač i iskopirajte sve sa CD na USB (ne radi mi citac ali kakve veze ima pa mora sa cd-a? Ja sam samo iz foldera prekopirao na usb)

I kad trebam da idem na "install" kao na slici, izbaci mi error poruku "Can't run the background program".
Gde sam pogresio? Ili da li zna neko drugaciji nacin?

Uspeo sam nekako... Kad je zavrsio proces, Hirens nije pronasao nijedan los sektor.
Medjutim stanje sa hdd-om je ostalo nepromenjeno, osim sto mu je health pao za jos 1 procenat na 11%.
Ne znam sta bi tu uradio hd regenerator... On je vec na pocetku procesa, na nekih 9% nasao jedan los sektor ali posto je trial verzija, mogao je samo jedan i da popravi...

Nista te ne razumem, nema sta hirens da trazi, to je lik koji je napravio disk.
Na njemu ima hdd regen, koji ti pokrenes i on odradi to sto ti zelis. I nije trial.

Koliko ja vidim, medju hdd alatima na Hirensu nije bilo hd regeneratora za pronalazenje i popravku losih sektora, samo je mogao da se odabere neki program HDAT2 i onda njega kad pokrenem on odradi proces kao i regenerator, samo mi je cudno sto on nije pronasao/popravio nijedan los sektor.

@ a c a Kod mene ne izgleda tako...
Ovako je kod mene

skini verziju koja ima program koji ti treba. ne secam se koju sam ja koristio, inace bih ti rekao.

Nasao sam, to je verzija 10.6. Medjutim sad imam problem oko pravljenja butabilnog usb-a...
Sve sam isto odradio preko Rufusa ali mi izbaci ovu poruku kad probam da butujem Hirens sa flesa: 20160225_034155-1.jpg

Isto napravio butabilni fles i kad sam povezao opet ista prica kao na ovoj slici iznad.... :S: Medjutim......
U medjuvremenu nadjem na netu HDD Regenerator ver 1.71 sa serial key ukucam i VOILA - registrovan! :whip::banana:
Stigao je do 19% sa procesom ali raste broj losih sektora, ima ih vec preko 100 (doduse koji god nadje on ga recover-uje)... Pitanje je da li ce tu biti nesto na kraju ali dobro, kako bude, barem smo probali...
Hvala vam svima na pomoci! ;)

Zavrsio je proces i stanje je ovakvo:20160226_145025-1.jpg

Health mu se podigao na 80% i opet radi normalno kao i ranije.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno