Šta je novo?

Problem sa HDD-om na novoj maticnoj ploci

savic88

Cenjen
Učlanjen(a)
09.09.2013
Poena
151
Pozdrav forumasi
Imam sledeci problem: Posedujem hard disk samsung h153WI 1.5 TB koji je besprekorno radio godinama na starom kompu. Kupovinom novog kompa maticna ploca uglavnom ne prepoznaje ovaj hard disk. Pod uglavnom mislim da se neki put i desi da ga prepozna i tada u windowsu izlazi obavestenje Windows has detected a hard disk problem i tada HDD funkcionise normalno (kopiranje, citanje). Pokrenuo sam Sentinel koji pokazuje health 0. I kada se desi da ga prepozna maticna ploca to se desava samo u Sata 0 portu. Takodje, desava se i da se cuju neki cudni zvukovi kao cak cak cak jedno minut u trenutku kada se ucitava BIOS i tada ga ploca ne prepoznaje (ovo se ne desava stalno). Da napomenem da je windows na drugom hdd-u model wd 1600AAJS koji radi bez problema na novom kompu.
Kada vratim ovaj problematicni hdd na stari komp stara ploca ga prepoznaje bez problema i Sentinel pokazuje 100% health.
Komponente novog kompa
Maticna gigabyte ga-970A-ud3p
Cpu AMD FX 8300
Napajanje Chieftec GPA-500S8
memorija 8gb 1600mhz
Da napomenem da sam menjao sata kablove i da nema promena.
Nadam se da sam bio dovoljno jasan u unapred sam zahvalan svakom ko pokusa da mi pomegne u resavanju ovog problema.

Da nije možda AHCI mode uključen ? Nekim klasičnim HDD-ovima smeta.

Probaj onda u nekom portu koji nije AHCI.

Promenio sam port ali nista se ne desava i dalje ga ne prepoznaje.

Disk nije otisao. Na starom kompu radi. Ni ja ne shvatam sta je smesno ali nema veze.

izvini greskom sam napisao da je muhahaha otisao, proveri granu napajanja tamo gde kacis hdd u novoj masini, mpze biti pad napona ili sta vec, imao sam slican problem. Jos jednom izvini za muhahaha

Nema problema izvinjenje prihvaceno. Promenio sam i granu napajanja dobio sam samo zvuk cak cak cak kao sto sam ranije napisao.

A da probaš da ostaviš samo njega od diskova na novoj mašini? Nije bitno ako nije instaliran sistem, samo da se vidi da li tada radi? Takvo ponašanje je često ako napajanje zeza ili nema dovoljno snage, jer prilikom starta svi povuku maksimum.

Probao sam i bez sistemskog hdd-a ali nista se ne menja. Cak sam spajao struju sa drugog napajanja (od ovog starog kompa gde radi) i nista. Nece pa nece. Da li bi kupovina hdd rack-a mozda resila stvar?

Mislio sam preko usb-a npr ovaj model LC-Power HDD Rack 3.5", USB 3.0, SATA (Black) - LC-35U3-Acrux

Pomogao je ovaj Firmware Update. Sada sve radi kako treba. Veliko HVALA tuxerbia! Hvala i ostalima koji su ucestvovali u diskusiji, Pet dana sam se zezao sa ovim problemom da bi ga na kraju uz pomoc tuxerbia resio za 5 min.

Vrh Dno