Šta je novo?

Problem sa HDD-om i rack-om - pomoc

Alex82

Slavan
Učlanjen(a)
03.11.2006
Poena
309
Cao svima,

Kupio sam Hard Disk Model ID,WDC WD5000AACS-00ZUB0 i njega stavio u externo kuciste marke INTEX, evo linka http://www.grappologroup.com/oprema...ium-hdd-rack-ide-+-sata-usb-2.0/RC0152A00000/
i imam problem kada zakacim na komp ovaj hdd desava mi se da ga windows u vise navrata, prijavljuje i odjavljuje ?! zasto to radi? Da li tako moze da mi osteti hdd ? Kako da resim taj problem. Imam instaliranu verziju XP black edition v.6 i nisam imao sa tim windowsom nikakvih problema ranije po pitanju ovoga. Bilo koji usb da zakacim nikada nije ovo radio.

Preko cega napajas taj disk,imas externo napajanje ili struju vuce preko USB-a.Ako ima externo,onda je pitanje gde kacis , probaj sa zadnje strane.Ako nema externo napajanje vrlo lako moze biti da USB nemoze da isporuci dovoljno struje gladnom disku.

ima externo napajanje

kako mislis sa zadnje strane ako ima externo napajanje da probam da kacim?

INTEX firma je poznata po tome da im proizvodi nemaju ujednacen kvalitet. Zavisi od serije do serije pa cak i okviru jedne serije jako variraju. HDD fioke takodje su im lutrija ili rade ili nerade, svojevremeno sam imao 3 njihove hdd fiioke i sve tri fabricki su dosle neispravne (pre 6 godina otada sam ga izbrisao iz pomisli da nabavim), a opet par mojih poznanika ima ovu fioku koju i ti imas i radi im sasvim korektno s opaskom da su u njima HDD od 250 i 320GB a ne kao tvoj od 500GB kolika je i granicna vrednost za ovu fioku bar po onome sto sam video na kutiji. (A ja sam se prijatno iznenadio kvalkitetom izrade u poredjenju sa onimm mojim fiokama s pocetka njihovog upliva u IT vode)
U tvom slucaju problem moze biti sledeci
Najcesce los kontroler u rack-u (cest slucaj kod Intex-a bar prvih serija)
Lose napajanje (nema dovoljnu snagu pa HDD nemoze da dobije potreban napon za rad meni je na jednom LCPower Rack-u napajanje crklo i zapalilo se odmah po ukljucivanju u struju a nije bilo do napona jer je ukljuceno u APC UPS sa suko uticnicama)
Nekompatibilnost izmedju HDD i racka (ovo se desava i velikima naprimer TT 360 rack zna da blesavi sa WD 1TB Green HDD iz licnog iskustva)
Resenje
Proveri napajanje (unimer) ili probaj drugo slicno ako imas pazi na raspored napona na onom malom PS2 konektoru od 10 Rack-ova kojih imam 2 imaju drukciji raspored napajanja na pinovima (obrnut redosled)
Stavi manji HDD ako imas pa vidi (mnoge "male ili no name" brand firme su nasle stare kontrolere za male pare iz vremena kad je 500GB HDD bio u najavi pa ih sad ubacuju u ovakve uredjaje sa naznakom da nevide HDD vece od istih)
Na ovaj nacin ces da vidis dali je problem kod Intex-a jer moze ti se desiti ono sto sam naveo da radi sa HDD manjim od 500GB ili da ima problem sa WD HDD.
Pokusaj da ga zamenis na neki bolji rack ili drugi isti

hvala prijatelju na ovako iscrpnom objasnjenju a nadasve korisnom :) Probacu da ubacim disk manjeg kapaciteta a ukoliko bude pravio problem bice pravac prodavnica pa neka mi zamene - malo cemo da se kockamo (lutrija) :D

Meni smrdi na losu elektroniku iskreno.Ja bih matalio svo to mucenje i zamenio za neki malo bolji rack.

moze biti i to. Videcu danas da odnesem u prodavnicu da zamenim pa da vidim kakva je situacija.

e zaboravih da napomenem, kada prikacim na drugi kom ovaj isti hdd i rack onda se ne desava nista slicno ovom gore opisanom ?! ali mi se zato desava da ne mogu da ga odjavim - ponekad. Na tom drugom kompu je instaliran windows 7.

bilo kakav komentar? :)

Meni sve to mirise na kontroler u INTEX racku zasto radi pod W7 a ne pod XP mozda zbog samih USB drajvera. Nisam bas upoznat sa XP black edition v.6 sta je to all in One Win sa svim progamima..koji je SP u njemu. Na svom laptopu imam XP Pro SP3..Sutra ce mi doci kum sa HDD (ima isti rack kao ti) pa cu saznati nesto vise o njemu.
Generalno ovako napamet sve sto si naveo meni ukazuje na dva moguca problema kontroler (ali ako on radi pod 7-com iskljucujemo ga kao uzrok kvara) Tvoj slucaj kad se HDD nemoze inicijalizovati meni najvise mirise na napajanje a sad opet ono je stabilno kod 7 sem sto nemozes da ga iskljucis opet ukazuje na elektroniku i komunikaciju PC-rack...talo da da sad mozemo reci da elektronika definitivno zeza (cest slucaj kod INTEX-a, koji je ja mislim Indijska firma ali verujem da su je kupili Kinezi ili se tamo sklapaju). Win 7 ima najnovije usb drajvove i sve ispravke a XP black edition v.6 ....ne znam kako je sve implementirano u njega. Zasto nesto radi a nesto ne pa kreni logikom dali su komponente koje si prikljucivao na USB Brand ili neki Low Brand (No name) kao Intex. Definitivno je reklamiraj...
Danas sam otvarao bratovljevu fioku koja je odavno crkla (No name) ma deca na OTO bolje bi zalemili komponente na plocici a vrhunac je izolir traka prelepljena kao izolacija da nedodje do kontakta.

heheeh e jesi lik :) ovaj xp black jeste sa svim programima instalacija. Nista probacu da reklamiram pa da vidim sledeci kakav ce biti (nadam se bolji). U svakom slucaju javni mi ovde sta si zakljucio na tom rack-u od tvog brata.

>Alex82< juce i danas mi je bio kum sa cuvenim Intex rack-om u njemu je 320 HDD Samsung. Ajmo od izgleda pa da kazem da me je prijatno iznnadio aluminijumska kutija je lepo odradjena cisto takodje i ona plastika na krajevima nesvidja mi se postolje onako tanjusnjo deluje mi krtko i sklono lomu. Kum mi rece da moze da ide i na SATA i PATA HDD ali je nismo otvarli. Prikljucio sam rack na svoj laptop i jako brzo se odazvao manje od 20sek (priblizno nisam bas koristio stopericu) WinXP Pro SP3 lepo ga je prepoznao brzina kopiranja oko 20k sa eksternog harada na ovaj. Prebacivao sam podatke sa svoga Transcend (Gumenog od 250GB) na njegov Intex-Samsung otprilike radio je oko 6 sati (Jako puno slika itd itd a i deca su odgledala film sa njega) temeratura Racka je bila oko 37C u stanu oko 25C posle sam ga prebacio na cerkin netbook i tamo se lepo odzavao (Na njenom netbook racunaru je Vista Home) Znaci da rezimiram rack sa hardom se ponasao normalno bez ikakvih problema. Kum mi rece da je par puta kod njega odmah po ukljucivanju u USB nije inicalizovao ali po vadenju usb kabla i ponovnom stavljanju sve je bilo normalno. Generalno on je zadovoljan ovim rackom (koliko para toliko muzike) tako da hoce da kupi jos jedan i svoju stari PATA 120GB HDD ubaci u njega kaze da je to najeftiniji rack na trzistu. Sta da ti kazem reklamiraj i zameni ga ako mozes doplati za neko firmirano resenje ako ne mozda drugi Intex bude Ok. Nije neobicno da cak i jake firme naprave propuste u vreme ATI R 28xx kupio sam Asusovi 2800XT karticu kutija ko za MB dobio torbicu za diskove dva dvd-a sa dve full igrice milion dodataka i kablova, a kartica otisla u vecna lovista posle 4 dana a cak je nisam ni OC sve bilo fabrickim vrednostima..reklamirao dali mi drugu istu i evo je fercera negasi se kod sina u racunaru.

Poslednja izmena:
vanyadds,

hvala ti na odgovoru zaista mi puno znaci tvoj komentar :) Videcu sigurno da probam da reklamiram bez obzira na situaciju u mm gore navecdenom postu o radu rack-a kada je prikacen na drugi komp.

Jos jednom hvala :)

Vrh Dno