Šta je novo?

Problem sa hardom

Black Arrow

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2006
Poena
319
Od kad sam kupio komp,hard koji je u njemu (Maxtor 80GB S-ATA) je savrseno radio,skoro da se nije cuo ni pri najvecim opterecenjima.Pre nekih nedelju dana hard je poceo da ispusta neke cudne zvuke.Prvo se cuje neko zujanje (kao kada neko sa mobilnog pusti one niske tonove) i posle toga se cuje neko skljocanje.

Pokusao sam da preinstaliram Windows,ali dok se hard formatirao stao je na nekih 43% i nije se micao pola sata.Ponovo sam pokusao da formatiram hard (promenio sam velicine particije u Windows setupu) ali se opet zakucao nesto ranije na 33%.

Komp je otisao na servis,oni tamo su uspeli da preinstaliraju Windows,ali tu mojim problemima nije kraj.Kada pokrenem npr. disk defragmenter ponovo se cuje ono zujanje i skljocanje neko vreme (onda nestane,pa se ponovo cuje).Takodje,kada sam disk checkerom (ono sto se pokrece pre Windowsa,a sluzi da se proveri disk i vidi da li ima nekih bad sektora) on se zapuca na nekih 74% i tu tako stoji.

U cemu je problem i kako se moze otkloniti?

Probaj da proveriš hard sa nekim programom tipa HD Tach ili HD Tune, proveri SMART parametre, a obavezno probaj i da ga priključiš na drugi molex (ili kako se to već zove u SATA varijanti) kao i na drugi SATA kabl, često problem bude baš tu.
Koliko ti radi već taj disk?

Poslednja izmena:
Molex se zove isto.
Reci samo u koji situacijama ti se to dogadja? Da li iz cista mira (sto ne bi trebalo) ili pri nekom srednjem ili cak jakom poterecenju (ucitavanje igrica, pokretanje aplikacija,...)

Ne verujem da je do napajanja. Maxtor je poznat po sljocanju, ali da vidimo zasto se zakucava.

Ma samo pusti Maxtorov PowerMax i ako tu prodje,onda je napajanje.

Ponekad se cuje onako iznenada,ali najcesce kada je u pitanju nesto zahtevnije (disk defragment,neka igra).Napajanje je Frontier 400W koje je do sada radilo besprekorno.

Skinuo sam Maxtor Power Max pa javljam rezultate...

ma bre ako nece formart, stvar je jasna imas bad sektore

ako nishta neuspe odradi Low Level Format....

Sa Maxtor PowerMaxom nisam uspeo nista da uradim.Kada sam pokrenuo neki program Disk Checker,izbacio mi je gomilu errora,pa sumnjam na veliki broj bad sektora.

Kako to tako odjednom,kad je uvek lepo radio,a nije veliki broj puta komp nasilno gasen ili restartovan.

Da,danas sam poterao taj Disk Checher koji sam skinuo i evo rezultata na 37%:

Zvao sam servis,rekli mi da su sve proverili i da ne postoji ni jedan bad sektor.Za ovako nesto ne ide garancija,ali ako racunar bude krenuo da se zapucava i ne uspe da formatira hard,onda ide na zamenu.

Sad,u cemu je problem? Do harda,samog Windowsa,lose struje,ostalih komponenti u kompu...

Nosi hdd kod kolege koji ima neko bolje napajanje pa probaj.

Inače, skoro sam rešio problem sa škljocanjem Maxtor-ovog hdd-a tako što sam mu smanjio vreme pristupa. Čiča ima neko slabije napajanje i ova operacija je bila taman da hdd ne škljoca (dok ne pazari nešto bolje). Kaže da je hdd radio tako od kada je kupio komp (više od 3 godine) i da mu je prodavac rekao da tako treba!?

Pa pazi, ja kada sam kupio prosli kom (pre jedno 4 god.) meni je maxtor isto skljocao. Nisam obracao paznju i prestao je ili sam se ja navikao pa prestao da primecujem. U svako slucaju eno ga jos uvek radi kod moje sestre kao blesav. :)

Skljocanje je sada redje ali je i jace tako da sigurno ne prolazi neprimeceno.Nema sanse da se priviknem na to,sad ne znam da li sam ja malo vise osetljiv ili hard jako skljoca :D

Inace,zvao sam juce servis i nista nisam konkretno uradio.Lik je rekao da moze da zameni hard jedino ako nesto jace zakoci ili ako ne moze da se formatira hard.Ja prosli put nisam uspeo da formatiram hard kad sam preinstalirao Windows,ali su oni u servisu misteriozno uspeli to da urade.Mislim,sada hard radi i na njemu je svez windows,ali nije to to.Danas mi se pojavio i jedan lep plavi ekran na kome je pisalo znate vec sta.Tako se plasim da ce hard da rikne ili da je negde na izdisaju.Ovako ne znam ni sta da radim,jer mi cela prica ne vuce na dobro...

videcu kako se hard ponasa jos jedno nedelju dana,pa cu ponovo kontaktirati ove u servisu.Uskoro treba da krenem sa ozbiljnim poslom,tako da treba da bude sve pod konac.Ovako sam na pola puta,ne znam jel ce hard ostati ili ce se menjati.Takodje,sada ne znam da li da instaliram sve od programa koji su mi potrebni (ima ih puno) pa da ih posle opet instaliram,ako hard bude zamenjen.Fakticki,sada sam skroz blokiran.

Da se razumemo,ipak je ovo Maxtor.Ali,ako je hard kupljen,placen i pod garancijom,onda treba da radi savrseno.Te fore "to je tako normalno" mi se uopste ne svidjaju.Nije to slavina pa da malo dihtuje,malo ne,to je jedna od vaznijih komponenti kompa,prema tome treba savrseno da radi i tu nema price.

Skroz si u pravu i predlazem ti da odmah instaliras ti WIN (format C).
Prvo, da li si im nosio i ostavio celu masinu (predpostavljam da si komplet uzeo u istoj prodavnici)?
Drugo, da li si siguran da je tvoj hard vracen sa racunarom?
Trece, ako su oni to uradili uradices i ti!

Ako nesto ne valja, opet kod njih i neka to odrade za cas posto je po njihovom sve u redu.
Da ti nisu uradili samo IMAGE ili tako nesto.

Imao sam ja jedan slucaj skoro sa maxtorom 80Gb Pata. Nisam mogao da instaliram Win niti da uradim format 15 puta, 16.put je uspelo i od tada radi savrseno. Zona sumraka, ali sta je tu je.

Ostavio sam im celu masinu u servisu,jer sam u toj firmi sve i kupio.Siguran sam da je hard moj,znam ljude tamo (verujem im toliko) mada,nikad se ne zna.

Za formatiranje harda cu jos malo da sacekam,jer za sada dosta dobro radi.Ali ne vise od nedelju dana,jer mi onda krece posao koji je ozbiljan i komp treba da bude sredjen.

Nazad
Vrh Dno