Šta je novo?

Problem sa hardom i bad sectorima

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Juce je poceo da me zeza jedan od hard diskova, Hitachi od 1TB. Gledao sam neku seriju i poceo je video da koci kao lud, na kraju je plejer i blokirao, jedino je reset na dugme pomogao. Pokusao sam taj video da prebacim na drugi hard, ali dodje mozda do 5% kopiranje normalnom brzinom i posle blokira a iz harda se cuje neki zvuk dva puta na svakih 2-3 sekunde i opet samo reset pomaze. HD sentinel kaze ono sto se vidi na slici. Ova dva bad sectora juce nisu bila tu, samo taj jedan weak sector, ali danas sam pustio hdd regenerator da radi, i posle njega se to desilo. Bolje da ga nisam pustao da radi izgleda. Posle toga sam uradio defragmentaciju diska, i mislio sam da ce posle toga moci da se prekopira ta epizoda na drugi disk, ali i dalje isto. Nije mi do epizoda, zabole me za to, ali mi je to bio kao neki test. Jel moguce da ga jedan bad sector toliko zeza i da toliko pravi problem?

EDIT: Da dodam jos jednu cudnu sitnicu. Juce je sve pocelo tako sto kada sam se probudio docekala me je poruka na skajpu da mi je nalog suspendovan iz sigurnosnih razloga. Morao sam preko njihovog sajta da kreiram novi password da mi vrate nalog. A uTorrent je pokazivao gresku za sve torrente koji su bili na E disku, gde se i nalazi problematicna epizoda.

Prilozi

• Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    24.7 KB · Pregleda: 109
Poslednja izmena:
Uglavnom kada krenu da se pojavljuju bad sektori, vrlo brzo počnu da se šire i disk postaje neupotrebljiv.
Ja bih što pre izvukao sve što je bitno i što je moguće iskopirati i oprostio se od njega.

Pa znam to, yebiga, ali imao sam pre na jednom eksternom isto jedan bad sektor, hdd regenerator ga je remapirao i od tada nemam problema. Ono sto mene zanima jel moguce da jedan bad sektor pravi ovolike probleme?

Sigurno nije samo jedan.

Pa znam to, yebiga, ali imao sam pre na jednom eksternom isto jedan bad sektor, hdd regenerator ga je remapirao i od tada nemam problema. Ono sto mene zanima jel moguce da jedan bad sektor pravi ovolike probleme?
Nisu samo dva bad sektora u pitanju.
Pogledaj u smart odeljak, videćeš da ti je hard potrošio svoju zalihu rezervnih sektora. Ova dva su su trenutno stanje kada više nema rezervnih sektora za zamenu.
Mala je šansa da se neće pogoršavati stanje.

Po do sada napisanom (i bez smart parametara koje nisi okačio) meni izgleda da je tvoj hdd krenuo u večna lovišta.
Obavezno prvo bekapuj sve bitno i kontroliši situaciju pa ćeš znati kako stoje stvari.

OK, hvala na savetima. Evo smart taba.

Prilozi

• Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    41.2 KB · Pregleda: 97
Da, to sam video da hdd regenerator nije uradio remapiranje. Zbog cega se to desilo, zasto je pending? Hvala.

Da, to sam video da hdd regenerator nije uradio remapiranje. Zbog cega se to desilo, zasto je pending? Hvala.

Piše pending zato što nema gde da se uradi remapiranje sektora, tj. nije urađeno, trebalo bi, ali nema gde, pa zato piše da je "na čekanju".
Izvlači podatke dok još možeš, meni je takav jedan disk sa bad sektorima umalo upropastio NAS.

^los disk moze lepo da brickuje nas pri promeni ili upgrade-u firmware-a.

Da, da, može i te kako.
U pitanju je bio loš disk koji je sređen za prodaju (pisao sam o tome, da se ne ponavljam), ja ga kupio zajedno sa NAS-om, krenuo da instaliram firmware, sve počelo kako treba i odjednom instalacija zaglavila.
Restart NAS-a i ništa, mrtav. Jedva sam uspeo da nanovo instaliram firmware i osposobim ga.

Zato, oprezno sa "problematičnim" diskovima kada se stavljaju u NAS. Moja preporuka isključivo i samo 100% health SMART.

Ili se polupa macolom...:D

Vrh Dno