Šta je novo?

Problem sa Hansol 730E (CRT) monitorom

desetslova

Slavan
Učlanjen(a)
12.11.2005
Poena
301
Imam CRT monitor Hansol 730E vec pune 4 god. a od pre par dana mi se desava nesto vrlo veoma cudno sa slikom na ekranu. Naime, s vremena na vreme pocne da plese levo-desno i to vrlo cudno, ivice slike postanu skroz talasaste i slika kao da se podeli u horizontalne linije (talase) koje igraju svaka za sebe. Jednom recju slika se skroz deformise, ne mozes nista videti a kamoli procitati. Podseca malo na ponasanje slike kada u blizini monitora zvoni mobilni telefon (mada to kod mene nije slucaj jer je mobilni daleko). Obicno traje par sekundi (4-5), ali nekada i dobrih 20-30 sekundi, nakon cega prestane i slika se normalizuje. To sam primetio tek pre 2-3 dana i desava se cesto a nisam primetio sta je uzrok. Jedino sto sam primetio je da se ne desava odmah po paljenju kompa vec nakon par sati rada (monitora). Uradio sam odmah i degauss i recall (mada recall i ne znam koliko znaci) ali nista, i dalje isto. Setovanja za moire sam podesio pre par godina i drzim ih na istim vrednostima. Na stolu (vec 3 god.) drzim dva zvucnika na nekih 30 cm udaljenosti od monitora. E sad postoji jedan mali detalj a to je da sam pre jedno mesec-dva promenio graficku karticu. Mislim da nije do grafike ali nisam siguran.. Da li je neko imao slican eXPerience pa mozda zna u cemu je problem?

Crkava ti neki elektrolit ili neki tranzistor. Kvar neces moci da otkrijes ni ti ni u servisu dok monitor skroz ne crkne. Imao sam slican problem sa Hansol 920D znaci nije hteo da mi prikazuje visoke rezolucije (vece od 1024x768) i veca osvezavanja od 75Hz. Poslao ga u servis i oni mi ga vratili kao ispravnog :), vratio sam ga ponovo i rekao u cemu je problem i onda su konstatovali da je probio neki elektrolit i zamenili ga i sad savrseno sljaka :)

Nazad
Vrh Dno