Šta je novo?

Problem sa Grub-om

• Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 9456

Guest
Instalirao sam Kali 2017 i sve je bilo ok do prvog restarta i azuriranja gruba u drugom linuxu. Problem je sto Kali vidi particiju na kojoj je instaliran kao dev/sdc1 a skoro svi ostali kao dev/sdd1. Kad udjem u drugi linux Neon gparted pokazuje da je on na dev/sdc1 i kad azuriram kernel i on azurira svoj grub sve se krene naopako. Odem u Manjaro koji iz samo njemu znanih razloga mora da bude linux sa cijeg gruba se podize sistem, uradim update-grub i posle kad izadjem iz Manjara i restartujem sistem dobijem grub meni i kad izaberem Kali on krene ali onda nastane haos kod podizanja, pocne da se podize Neon sa silnim greskama i tu sistem zaglavi. Bios je namesten bez UEFI. Ispada kad uradim update-grub da Neon i Kali pisu po istom mestu tj. po /particiji Kali. Svi grub-ovi kod istalacija linuxa uvek su smestani na svoju / particiju, jedino je Manjaro grub smesten na dev/sda. Na kraju sam izbrisao Kali jer mi je dosadilo to zezanje, ako izbrisem u svakom tom linuxu grub.cfg onda se linuxi podizu ali sam bog zna koju verziju kernela sistem uzme. Da li bi ova komanda sudo grub-install /dev/sdxx --force pomogla da svaki linux kad sam u njemu upise svoj grub na svoju / particiju?

Poslednja izmena od urednika:
Чему служи груб инсталиран на / партицији конкретног линуха? Ја то радим када не желим да нови линух набацује груб на /dev/sdx или евентуално инсталирам на /dev/sdx да видим како ради па после прејашем неким који ће да стартује све редом.

Шта приказује Кали за све хардове па је помешао sdc и sdd? То би требало да је лако решиво, дешава се понекад да се обрне редослед хардова али обично код инсталације али се касније поштује редослед повезивања. Шта види gparted са једног а шта са другог линуха?

Sad ne znam da li bi pomoglo da se grub vezuje konkretno na UUID, a ne na sda/sdb/sdx particije. Svaki sistem te particije vidi različito.

Чему служи груб инсталиран на / партицији конкретног линуха? Ја то радим када не желим да нови линух набацује груб на /dev/sdx или евентуално инсталирам на /dev/sdx да видим како ради па после прејашем неким који ће да стартује све редом.

Шта приказује Кали за све хардове па је помешао sdc и sdd? То би требало да је лако решиво, дешава се понекад да се обрне редослед хардова али обично код инсталације али се касније поштује редослед повезивања. Шта види gparted са једног а шта са другог линуха?

Не знам шта да ти одговорим..Сам знаш кад се инсталира било који линукс тражи у процесу инсталације да му кажеш где иде груб, не може да се прескочи. Одавно ми је стари генто јусер рекао да стављам груб на / партицију и да изаберем само један који ће да буде главни. Да није Мањара не би било тих проблема јер би груб увек стављао на сда и после самим подесаванје груба стављао шта прво да подиже ако нећу тај задњи који сам инсталирао, овако везао сам себи руке. Кад сам ја купио ову машину знаш и сам да нико није знао да инсталира ништа са Уефи а скоро сви линукси били су у повоју са том опцијом. Тада је само виндовс 7 ишао на уефи. Тада сам искључио уефи у биосу и никад га више нисам палио у биосу. Не знам шта се десило али није само Кали видео сдц уместо сдд још један линукс је тако видео. То је изгледа мањи проблем, мислим, предпостављам да је некако мојом грешком кад сам радио клонирање партиција и од једног линукса правио два ознака-маркер отишла на погрешну партицију. Сад сам управо урадио оно што сам питао и плус обрисао ту партицију, проширио другу а ову Кали креирао са десне старне друге партиције. Плус радио сам са кде алатом за партиционисање и на крају имена су се сложила сдд-сдд.
Прегледао сам уууид-ове они су били ок али то што показује где је груб највероватније није био ок а немам појма који је то фајл. Углавном проблем сам решио а верујем да би то све око груба било једнозначно кад би се сетовало преко УУИД-а, кад погледаш фстаб тамо су све саме глупости а УУИД-ови су меродавни, словне ознаке ништа не значе. То прављење два линукса ради сам кад се Неон раздвајао на две гране, ЛТС грану и јусер грану. У том тренутку били су исти али променоном соурцес листе добијао се јусер РР Неон који има најазурнију пласму 5.10.1.
Приметио сам у КДЕ партиционом менаџеру да он има могућност да направи криповану партицију а не цео диск како нуде инсталације, чему то служи не знам јер на то не можеш инсталирати неки линуџ јер инсталација то не констатује. Замисли у данашње доба криптујес цео диск од 1ТБ а треба ти 80МБ.

Sad ne znam da li bi pomoglo da se grub vezuje konkretno na UUID, a ne na sda/sdb/sdx particije. Svaki sistem te particije vidi različito.
Po meni to bi bilo najbolje resenje, nema greske ima tu dosta cifara i to je jednoznacno, slovne oznake su mrtvo slovo posle par instalacija i muvanja sa particijama.
Bitno je da sam mu doako :)

Ок, мислио сам да хоћеш нешто том инсталацијом груба на / а то је као да га и не инсталираш. Ако је то идеја, ништа лоше, тако и ја радим. Ако ти је проблем Манџаро, па инсталирај његов груб на /dev/sda и ради како си планирао.

Могуће је да клонирање забрља ознаке, ја сам једном давно клонирао неки на другу партицију и почели су да се дуплирају разни детаљи па сам то брже-боље склонио.

Колико знам, UUID није једнозначан док ознака партиције јесте па је поузданије да партиција буде означена физичким словом него нечим другим што јесте променљиво.

Иначе ништа сам не пишем по грубу и у fstab осим понекад када је потребно за нешто конкретно. Рецимо да исправим други груб да би могао да стартујем Манџара или да променим UUID swap партиције ако је нека инсталација променила.

Е да, многи линухи питају да ли да инсталирају и где груб, проблем је када рецимо Убунту то укине, онда сви клонови тако нуде, ни Минт ни Неон ни остали неће да нуде да га не инсталираш.

Ок, мислио сам да хоћеш нешто том инсталацијом груба на / а то је као да га и не инсталираш. Ако је то идеја, ништа лоше, тако и ја радим. Ако ти је проблем Манџаро, па инсталирај његов груб на /dev/sda и ради како си планирао.
Ja tako i radim a manjaro je glavni grub od kad sam ga stavio a sad mi se ne brise jer je nafilovan i sredjen sa svim programima koji meni trebaju.
Могуће је да клонирање забрља ознаке, ја сам једном давно клонирао неки на другу партицију и почели су да се дуплирају разни детаљи па сам то брже-боље склонио.
Kloniranje je poseban proces i osetljiv, dobijas duple particije sa istim UUID-om, onda originalne particije promenis im UUID-ove. Onda sledi podesavanje fstab-a itd...Posle toga sledi definisanje gde je grub to je ona komada, znaci sad svakom linuxu dodeljujs njegovu / particiju, tu je izgleda nastao zez. Posle toga ide update gruba i update glavnog Manjaro gruba pa provera. To sam radi jer je linux bio sredjen i samo posle procesa kloniranja i ovih sredjivanja promeni se jedan / i ime u sources.list i dobije se drugi distro koji su se sad udaljili. Jedan ima 5.9.7 plasmu a drugi 5.10.1 plasmu
Колико знам, UUID није једнозначан док ознака партиције јесте па је поузданије да партиција буде означена физичким словом него нечим другим што јесте променљиво.
UUID mozes ladno da promenis sa Gparted programom, prvo unmount particije i menjas UUUID
Иначе ништа сам не пишем по грубу и у fstab осим понекад када је потребно за нешто конкретно. Рецимо да исправим други груб да би могао да стартујем Манџара или да променим UUID swap партиције ако је нека инсталација променила.
Pisem-prepisuje setovanje NTFS particija, grub diram samo kad se promene UUID swap fajlova a to radi Debian, Debian svaki puta formarizuje swap. Za manjaro mora da se upise novi swap UUID u default/grub i fstab, to isto mora i za SuSe i za KaOS koji je isto Arch klon ali iskljucivo KDE-plasma.
Е да, многи линухи питају да ли да инсталирају и где груб, проблем је када рецимо Убунту то укине, онда сви клонови тако нуде, ни Минт ни Неон ни остали неће да нуде да га не инсталираш.
Kad se to desi onda ce moja masina biti pokojna ili cu ukljuciti UEFI u Biosu ali masina je vec napunila jedno 5 godina i dve havarije curenja i potapanja sa vodenima hladjenjem, sad imam vazdusno, malopoveci kuler u odnou na originalni koji je bio.

Pisem-prepisuje setovanje NTFS particija, grub diram samo kad se promene UUID swap fajlova a to radi Debian, Debian svaki puta formarizuje swap. Za manjaro mora da se upise novi swap UUID u default/grub i fstab, to isto mora i za SuSe i za KaOS koji je isto Arch klon ali iskljucivo KDE-plasma.
Шта и где сетујеш NTFS партиције? Ја у грубу (тј у default/grub) једино мењам време стајања груба на екрану, евентуално default оперативни систем док у fstab мењам UUID swap партиције ако је неки линух форматира, а то ради много њих. Хм, могуће да понекад у default/grub променим UUID swap партиције, када је у питању Манџаро, остали ту ретко уписују.
KaOS је почео као Арчи клон али су брзо кренули независним путам. Слично као и рецимо Чакра. Ипак, довољно су се одмакли од Арчија да немам намеру да их пратим.

Шта и где сетујеш NTFS партиције?
Da se ne akam sa pisanjem iskopiram podesavanja za ntfs particije , postavke za pristup i pisanje iz linux po NTFS particijama i to lepo sa UUID-ovima tih particija.

Ја то никада нисам радио.
Pa gde drzis muziku? Ja na NTFS i mogu da pristupim iz bilo kojeg linuxa i iz windowsa. Torrente drzim isto na NTFS, sve skidam direktno na jedno mesto, totalno mi nebitno da li sam u linuxu ili windowsu. Prakticno je jer sad win ima bolji program za pravljenej live USB linuxa nego sam linux...

Никада нисам додавао подешавања за ntfs партиције у fstab или неке поставке за писање по њима. Чему то служи? Наравно да су ми партиције са подацима заједничке и ntfs. У fstab су уписане само / и swap партиција, ништа више.

Никада нисам додавао подешавања за ntfs партиције у fstab или неке поставке за писање по њима. Чему то служи? Наравно да су ми партиције са подацима заједничке и ntfs. У fstab су уписане само / и swap партиција, ништа више.
Cudno? Nikad nisi video ovo? Montirana NTFS particija kod podizanja linux po kojoj moze da se pise.
Kod:
UUID=xxxxxxxxxxxxxx   media/magacin	 ntfs-3g	defaults,locale=en_US.UTF-8	0	0[code]

I ti bi npr ovo stavio na linux particiju od 50-60GB
#!/bin/sh
timeout 1h livestreamer http://youtu.be/nestonesto best -o /media/rt2/Live/snimi`date +%Y_%m_%d__%H_%M_%S`.mp4
timeout 1h livestreamer http://youtu.be/nestonesto best -o /media/rt2/Live/snimi`date +%Y_%m_%d__%H_%M_%S`.mp4
exit

Cudno? Nikad nisi video ovo? Montirana NTFS particija kod podizanja linux po kojoj moze da se pise.
Kod:
UUID=xxxxxxxxxxxxxx   media/magacin	 ntfs-3g	defaults,locale=en_US.UTF-8	0	0[code][/QUOTE] И даље не разумем, све моје партиције су монтиране код подизања линуха и по њима може да се пише. Без икаквог уписа у UUID. Две Windows партиције, две ntfs са подацима (све на два харда) као и све линух ext4 партиције. Подигнем било који линух и све су ту.

Ово последње баш и не разумем.

I kod mene su sve tu ali ako ne stavim ovo u fstab rucno ili preko komande nema pisanja po NTFS. Ja znam tako, ntfs-3g je u svim linuxima instaliran i aktivan i to daje dozvolu da citas NTFS da bi pisao i da bi bile trajno montirane dok sam u tom linuxu ja znam taj nacin. Ne moram da drzim otvoren file manager da bi pristupao toj NTFS particiji pogotovo kad koristim skripte.
Ovo drugo je snimanje youtube live strima, necu da zagusujem ext4 particiju kad imam prostor na NTFS a fajlovi su veliki.

Да поновим по ко зна који пут, све партиције су одмах употребљиве и пишем по њима, не памтим да сам икада морао нешто да мењам да би било тако. Инсталирам неки линух и одмах може да пише на ntfs. А ово друго ... све што довлачим иде на неку своју партицију, а то су углавном ntfs партиције. Наравно да нећу да пишем на системску, као што ни у пенџерима ништа не иде на С: партицију.

I kod mene su sve tu ali ako ne stavim ovo u fstab rucno ili preko komande nema pisanja po NTFS. Ja znam tako, ntfs-3g je u svim linuxima instaliran i aktivan i to daje dozvolu da citas NTFS da bi pisao i da bi bile trajno montirane dok sam u tom linuxu ja znam taj nacin. Ne moram da drzim otvoren file manager da bi pristupao toj NTFS particiji pogotovo kad koristim skripte.

Nešto ti tu nije u redu, ne treba ništa da podešavaš u fstab, ako imaš ntfs3g instaliran možeš da pišeš na ntfs particiji, tome i služi, bez tog paketa kernel čita ntfs ali ne može da piše.
fstab ti je potreban jedino ako hoćeš auto-mount.

Ни за то није потребан пошто (као и ја) користи КДЕ а он има други начин за то. Мада постоје разни начини а да не мора да се пише у fstab.

Nešto ti tu nije u redu, ne treba ništa da podešavaš u fstab, ako imaš ntfs3g instaliran možeš da pišeš na ntfs particiji, tome i služi, bez tog paketa kernel čita ntfs ali ne može da piše.
fstab ti je potreban jedino ako hoćeš auto-mount.
Koliko sam ja ukapirao mogu da pisem ako to radim iz file managera (Dolphina) ili otvorim Dolphinom tu particiju. Kad pustim skriptu ako zatvorim Dolphin nema pisanja po NTFS ako nema tu particiju u fstab-u, tako je bilo kod mene od kad znam i zato sam koristio ntfs-config i on je to upisivao u fstab. Sad vidim tog fajla ntfs-config i nema ali to sto imam u jednom fstab-u linuxa za ntfs samo prepisem u drugi i imam odmah kod podizanja montiranje NTFS particije i skrip[te rade ne javljaju gresku da nema tog dira na ntfs.

Moguće za KDE i Dolphin da može bez ntfs3g, nisam ni znao da je to moguće u toj kombinaciji, znam da ostala okruženja sigurno ne mogu, možda Gnome u nekim novijim verzijama može, ne znam.

Па ваљда се ntfs-3g одавно аутоматски инсталира.

Hahaha, da pa ja navikao od nule već godinama da instaliram linux pa zato znam da ne može bez ntfs3g sigurno da se piše po ntfs particiji.
Nego ja sam razumeo lega99 da on ni nema ntf3g instaliran kad je bolje pogledao, možda ja nisam nešto razumeo bio, sad kapiram tebe, ti si zapravo mislio da u kde tj. Dolphinu ne mora čak ni fstab za auto-mount, u prvi mah sam mislio da misliš da ne mora ni ntfs3g pa pomislih ok, možda je Dolphin u sebe ugradio taj ntfs drajver ili slično.

Evo skinuo sa iz fstaba i cvrc ne radi:
lega99@Neon-MS-7693:~$ ./radi
[cli][info] Found matching plugin youtube for URL http://youtu.be/d-V2XFEtmdM
[cli][info] Available streams: 144p (worst), 240p, 360p, 480p, 720p (best)
[cli][info] Opening stream: 720p (hls)
error: Failed to open output: /media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_25.mp4 ([Errno 2] No such file or directory: '/media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_25.mp4')
error: Failed to open output: /media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_32.mp4 ([Errno 2] No such file or directory: '/media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_32.mp4')
error: Failed to open output: /media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_35.mp4 ([Errno 2] No such file or directory: '/media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_35.mp4')
error: Failed to open output: /media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_39.mp4 ([Errno 2] No such file or directory: '/media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_39.mp4')
error: Failed to open output: /media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_42.mp4 ([Errno 2] No such file or directory: '/media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_42.mp4')
error: Failed to open output: /media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_45.mp4 ([Errno 2] No such file or directory: '/media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_45.mp4')
error: Failed to open output: /media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_48.mp4 ([Errno 2] No such file or directory: '/media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_48.mp4')
error: Failed to open output: /media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_52.mp4 ([Errno 2] No such file or directory: '/media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_52.mp4')
error: Failed to open output: /media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_55.mp4 ([Errno 2] No such file or directory: '/media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_55.mp4')
error: Failed to open output: /media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_59.mp4 ([Errno 2] No such file or directory: '/media/rt2/Live/snimi2017_06_12__22_08_59.mp4')
lega99@Neon-MS-7693:~$
skripta je data na prethodnoj stranici pod spojlerom

A iz Dolphina radi ako nešto iskopiraš na tu particiju ?

Mislim pazi, ne znam kako radi Dolphin tačno, ali ako nema te ntfs particije u fstab onda mora nekako da mountuje tu particiju kao root, tj. da te pita za root password.
Drugim rečima, nevezano za Dolphin, ti bi morao ako nećeš u fstab, da mountuješ tu particiju ručno svaki put nakon dizanja sistema.
Evo ti moj fstab, ima tu jedna ntfs particija koja uopšte ni ne treba da bude ntfs jer uopšte i ne koristim windows više ali me mrzi da to konvertujem, tu je neka muzika i neki matori filmovi, nebitno uopšte.
Znači, da nemam to u fstab ja bih ovako ručno mountovao tu particiju :
Kod:
$ sudo mount /dev/sda1 /mnt/Multimedia

Kod:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# noatime turns off atimes for increased performance (atimes normally aren't 
# needed); notail increases performance of ReiserFS (at the expense of storage 
# efficiency).  It's safe to drop the noatime options if you want and to 
# switch between notail / tail freely.
#
# The root filesystem should have a pass number of either 0 or 1.
# All other filesystems should have a pass number of 0 or greater than 1.
#
# See the manpage fstab(5) for more information.
#

# <fs>			<mountpoint>	<type>		<opts>		<dump/pass>

# NOTE: If your BOOT partition is ReiserFS, add the notail option to opts.
#
# NOTE: Even though we list ext4 as the type here, it will work with ext2/ext3
#       filesystems.  This just tells the kernel to use the ext4 driver.
#
# NOTE: You can use full paths to devices like /dev/sda3, but it is often
#       more reliable to use filesystem labels or UUIDs. See your filesystem
#       documentation for details on setting a label. To obtain the UUID, use
#       the blkid(8) command.

/dev/sda4               /               ext4            noatime         0 1
/dev/sda3               none            swap            sw              0 0
/dev/sda1		/mnt/Multimedia	ntfs		defaults	0 0
/dev/sdb3		/mnt/Downloads	ext4		defaults	0 0

Poslednja izmena:
ntfs-3g se sam instalira kod instalacije linuxa, kad skinem definisanje iz fstaba i restartujem rezultat se vidi. Evo ponovo sam vratio u fstab te linije rezultat je da sve fercera
Kod:
lega99@Neon-MS-7693:~$ ./radi

@sammy,

Vidim i ti imas fstab ali ne koristis UUID, i kod tebe je ntfs mauntovan. Sad sam vratio fstab, mrzi me da opet brisem jer moram u neutilus, zabranili od pre par nedelja da dolphin radi sa sudo. Neki distroi nisu zabranili neki jesu.
Radim sa skript(ama)om i ovoj nacin sa fstabom najvise mi odgovara. Zasto da razmisljam kod torrenta uvek idu na NTFS na isto mesto iz svakog linuxa, gledam kako je meni lakse.

Pa koristim, čisto da ručno ne bih radio mount kao što sam opisao iznad sa onom komandom, ne vidim zašto bih se smarao sa UUID, zar nije lakše staviti recimo sda1 umesto da jurim UUID i da sanjam šta to predstavlja tj. koju particiju., ako već i ne mogu da zapamtim koja particija je sda1, sdb2 itd, otkucam lsblk i tu provalim. UUID bi imao smisla da se koristi ako recimo vadiš hard disk pa ga stavljaš na drugu neku mašinu, pritom bi da bootuješ linuks sa tog harda na toj mašini, tu bi lepo sve radilo jer nisu bitni ostali diskovi na toj mašini i koji je sda, sdb itd.
Mislim ok ako ti je tako lakše, mada ne bi trebalo da ti se to dešava sa menjanjem particija, sda1 (ili bilo koja, sdc2, sdb3, nebitno) bi trebalo da je ista iz svakog linuksa, mada nemam iskustva sa gomilom particija i tolikim brojem instaliranih linuksa plus windows pride. Kali nisam nikad ni stavljao pa ne znam u čemu je fora sa njim, Manjaro zašto traži isključivo svoj grub kao što kažeš takodje ne razumem, koristio sam ranije dva različita linuksa istovremeno instalirana ali sda4 je uvek bio sda4 u bilo kom da sam, sda4 uzmi kao primer, nebitno koja je oznaka za hard i broj particije.

Meni je najsigurnije preko UUID jer kad sam prvi puta odneo masinu na servis a rekli ne mora da se vade diskovi dobio sam haos, mrzelo ih da zapamte ili zapisu redosled SATA kablova i sve su izmesali a plus akali su nesto i dobio sam unistene sve linuxe i win. Debian obavezno preformatizuje swap kod instalacije, nove verzije pred izlazak hoce da stave USB kao /dev/sda pa covek moze gadno da se predje ako ne pilji u komp vec onako rutinski odradjuje. Cuknem blkid i sve lepo vidim, UUID i tacno koji je sdxx, onda samo copy UUID u grub jer Majaro, SuSe, KaOS stavljaju u grub swap particiju jer na njoj cuvaju stanje sistema kad se ode u hibernaciju.
Kod:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash resume=UUID=b91ca413-3782-4126-ae64-0c24e5b1533b"

Pa jeste najsigurnije, tu nema spora, nego nemam potrebe da koristim UUID, tačnije nemam probleme korišćenjem /dev/sdX a i navika je u pitanju.

Nazad
Vrh Dno