Šta je novo?

Problem sa grejanjem na pelet

Meni se antikondezacijski ventil nesvidja zato sto je visoka temperatura ide prema radijatorima, na cetvorokrakom se moze podesiti.
Sve je to uredu da se tebi ne svidja visoka temperatura prema radijatorima ali sad bih ja trebao napisati da se onda stavlja puffer pa se lijepo šalje onda željena temperatura prema sekundarnom krugu. Ali živimo u recesiji kako smo se rodili pa se ne može sve stići. Primarni krug je zaštita kotla. Radijatori su sekundarni krug. Al ne bih da ulazim dalje u tematiku. Nemanja tu se mora odvojiti donja etaža i gornja, dvije pumpe i hidraulička skretnica.
Slažem se isto tako za četvorokraki ventil ali samo na motorni pogon.

Hoce li mi zavrsiti posao jos jedna pumpa u radijatorskom krugu? Odvajanje etaza bi bio ozbiljan posao...

Citao sam ranije ovo, sve je to meni jasno. Ali ako postavim T kotla na 75, mesni na 5 ili vise opet mi donju etazu ne greje, hladni su radijatori.
Odvicu ovaj na gornjoj etazi, ali sta da radim sa donjom?
Isto sve dok neizbalanisiras sistem kako treba, podgini jos temperaturu. Kolika temperatura ide prema radijatorima, kolika je na povrat radijatora i kotla ?

@ pezo 2008

Da mora bafer, jos jedna pumpa ...

Za esbe cetvorokraki motorni pogon je 25k, e sad ima i onaj sa spoljnim i unutrasnjim sensorom on je sigurno skuplji.Nije bas jeftina igranka.

Nemam termometre nigde postavljene. U sustini, koliko podesim T kotla, toliko ide i ka radijatorima... A zato ga i drzim na 50-55C jer ne volim vrele radijatore. Termostat u kuci drzim na 24, a ova T kotla je dovoljna da odrzava nekih 23.5.
Kao sto rekoh, ne volim vrele radijatore koji ce dici T po termostatu, a onda se isti ti radijatori ohlade skroz dok termostat ne reaguje i pokrene pumpu.

Sada sam se vratio na temu i vidim da je tebi pumpa ispred mesanog ventila. Premesti pumpu i zameni majstora.

Zato ti greju samo gornju etazu. Pumpa vrti u kotlovskom krugu vodu, nema dovljno pritiska u radijatorskom vodu zato sto ventil gusi protok.

@ kalin62

Nigde nisam video semu da moraju 2 pumpe kod mesanog ventila, ondosno ispred njega ka kotl

Sada sam se vratio na temu i vidim da je tebi pumpa ispred mesanog ventila. Premesti pumpu i zameni majstora.

Zato ti greju samo gornju etazu. Pumpa vrti u kotlovskom krugu vodu, nema dovljno pritiska u radijatorskom vodu zato sto ventil gusi protok.
@ pezo 2008

Da mora bafer, jos jedna pumpa ...
Pusti coveka

To sam i ja nocas ustanovio gledajuci neke yt snimke. Posto pumpa radi na trecoj brzini, ako je prebacim na prvu, da li bih dobio nesto?

Pumpa ide na 2 brzinu osim ako nije visokofrekventna pa ona sama reguliše sve.

Pumpa je ok. Izguraj ovu sezonu a onda u radove, pumpa poslije četveroputnog ventila. Pogledaj Pel-tec kotao, on jedini ima koliko znam na tržištu ugrađen fabrički pumpu do kotla a poslije pumpe četveroputni ventil i ima jedan stint na ventilu koji je povezan sa elektronikom kotla i pegla sve. Pokušaj naći šemu na netu kako to izgleda.

Ceo dan citam forume o grejanju i gledam seme. Vidim da idu pumpe i u kotlovski krug + hidrulicna skretnica. Ima raznoranih resenja.

Jeste ali to još dodatno poskupljuje investiciju, a onda na to sve zbog zaštite pumpe treba dodati još koji dio, ma ima toga koliko hoćeš.

U sustini, u kotlovskom krugu je potrebna pumpa kod kotlova na drva gde je nemoguce ugasiti vatru tako brzo. Kod kotlova na pelet se stavlja na povratu iznad cetvorokrakig ventila.
Dakle, ugraditi motor na postojeci cetvorokoraki ventil, prebaciti pumpu na povratnom iznad cetvorokrakog i biti miran. Ispunjeni uslovi za ocuvanje kotla, i mogucnost slanja odredjene temoerature vode ka radijatorima

U sustini, u kotlovskom krugu je potrebna pumpa kod kotlova na drva gde je nemoguce ugasiti vatru tako brzo. Kod kotlova na pelet se stavlja na povratu iznad cetvorokrakig ventila.
Dakle, ugraditi motor na postojeci cetvorokoraki ventil, prebaciti pumpu na povratnom iznad cetvorokrakog i biti miran. Ispunjeni uslovi za ocuvanje kotla, i mogucnost slanja odredjene temoerature vode ka radijatorima
Ti samo mesas i brljas, Moj Toby ima fabricki pumpu ,mesni i ekspanzionu posudu,
Ne komplikuj nego ugradi jos jednu pumpu posle mesnog i zavrsio si poso , to bar lako , bilo bi dobro da uzmes istu pumpu kao sad sto imas ili bar priblizne jacine
Ako stavljas motor na mesni pozeljno je u kotlovskom krugu staviti ekspanzionu posudu

Nazad
Vrh Dno