Šta je novo?

Problem sa grafikom

• Začetnik teme Začetnik teme Kavka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kavka

Cenjen
Učlanjen(a)
28.05.2009
Poena
151
Pozdrav svima,

Imam problem sa grafikom, sto se vidi iz slika.
Graficka je N9800GTX PLUS-T2D512-OC
Sve ovo ne bi bilo toliko strasno da nisam izmenjao sve komponente REDOM
ali u bukvalno sve , prvo sam zamenio grafiku misleci da sa njim nesto nije bilo ok,
medjutim problem se nastavio na isti nacin, zatim sam promeni plocu sa P5K-e Preminu na P5Q-e .
Sve se nastavilo , zatim je usledila promena memorije,
procesora, napajanja da bi na kraju iz ocaja promeni i hdd. Naravno da ne pominjem
da sam u toku celog ovog procesa instalirao razne verzije windowsa po nekoliko
puta kao i razne pakete drivera. Trenutno sta imam i na cemu ovo ne radi je:

Asus p5q-e
C2Q66000
4Gb Kingston hiperx
Msi N9800GTX PLUS-T2D512-OC
Hdd WD500 32mb
Termaltake ToughPower 850

Nista od komponenata nije overklokovano niti se ista greje preterano sve je u granicama normale cak i ispod.
Ako iko zna kako ovo da se resi molim za pomoc,
Unapred HVALA.

shot0005f.png

shot0012u.png
3dmark03s.jpg

Sta se desava sa drugim aplikacijama, npr. 3D Mark 05, video igre?

Sta se desava sa drugim aplikacijama, npr. 3D Mark 05, video igre?

Potpuno ista stvar, 3DMark05 iste probleme ima pocne prvi test nakon minut ili dva npr. svi ljudi u testu postanu tirkizni ili ljubicasti.Isto se desava sa igrama samo je tu
situacija sarenolika BF2 recimo ima isti tip npr drvece postane roze,zeleno, ... dok
recimo u far cry 2 jednostavno nakon 5 - 10 minuta samo po celom ekranu iscrta jednu (neku, uvek razlicita) texturu znaci ono sto popunjava neki objekat kao surface
textura samo se pojavi preko celog ekrana od ivice do ivice.
U pozadini se cuje zvuk igre racunar se ne ukoci, ah da i interesantna pojava , kada uradim alt-tab i vratim se u windowse, i opet nazad u igru opet sve bude OK na 2 - 3 minuta , i tako u nedogled.
Sto se tice 2D tu NIKAKVIH problema nisam imao.

probaj da nadjes neki drajver "koji mu godi"... ako ima takav...

u mene su bili takvi isti simptomi al kada oc graf
bas mi isto to izbaci ko i u tebe display driver stoped responding...
instaliraj riva tuner i smanji clock i core i memory za 20-30mhz pa javi...

Drajveri su menjani, nije dalo rezultata.
Nije problem do OC grafike i to je probano.

Poslednja izmena:
Ajmo ovako...

Koji windows? Standardan XP SP2/3 ili neka budz varijanta (black, last, i sl)
Sta imas od softvera instalirano, tj. sta instaliras na masinu posle OS-a. Imas li neke programcice koji dolaze uz graficku, i tako to.
Koji drajver za graficku koristis?

I da ne zaboravim- koji DirectX? Instaliraj ovaj za pocetak: http://www.softpedia.com/get/System/OS-Enhancements/DirectX-9.0c-Redistributable.shtml

Evo , Verzije windowsa sve "obicne" XP/sp3 , Vista/sp1 , W7. (vise puta svaku u raznim kombinacijama drivera).
Od software-a nemam NISTA (izuzima drivers, 3dmark, rivatuner).
Sto se tice tih programcica uz graficku , potpuno su neupotrebljivi a probao sam i sa njima i sa driverom uz kartu, ako i bez njih sa driverom uz kartu.. a bogami
bez svega toga sa driverima sa neta.
Elem , svaku kombinaciju sam radio sa FRESH instal windowsa ...

Skinuco taj DX cim se dovucem kuci.
Ljudi nemozete da zamislite koliko mi je muka od ovoga, NIKADA ali NIKADA
u zivotu nisam imao ovakvu situaciju. Ljudi u servisu se kunu da je kod njih sve OK.
Da li je u nekoj SULUDOJ varijanti moguce da ta MSI karta ne radi kako treba na ASUS ploci ???
I meni ovo zvuci potpuno neverovatno ali Asus je bila i predhodna ploca.

Ja sam cesto imao Asus ploca-MSI grafa kombinacije...bez problema naravno. Imas li jos nesto u PCI slotovima (zvucna kartica, modem, tv kartica)?

Ja sam cesto imao Asus ploca-MSI grafa kombinacije...bez problema naravno. Imas li jos nesto u PCI slotovima (zvucna kartica, modem, tv kartica)?

Imam USB karticu , ali sam probao i bez nje i sa njim i nema razlike, nista vise.
Sve sto sam imao sam povadio znaci masina je KLOT.

A kolika je sansa da me ljudi u servisu lazu da je sve OK, ili da sam dobio 2 neispravne video karte ???

Ili pak ona "dzukacka" da mi daju neciju ko je vratio da je neispravna pa dali meni da je
jos malo testiram ....

A iskreno mene je sramota da opet idem u servis i da vracam PONOVO graficku kao neispravnu, dok ne istrosim sve mogucnosti,
pa ako se pokaze da je stvarno ONA, da lepo se vratim i da napravim haos.

Poslednja izmena:
Sam kazes da si instalirao OS-ove nekoliko puta, menjao hardver (plocu, memoriju, napajanje, hdd), to je upravo sto termin "istrosene sve mogucnosti" znaci.

Ovo je totalno neresivo, bar ovako preko foruma...Ili je kod tebe neka naopaka sila na delu, tipa podzemne vode ili copor gremlina.

Probaj opet sa servisom. Ali budi na licu mesta kad oni budu isprobavali. Neka ti pokazu "da je zaista sve u redu", a ako nije, nek oni lupaju glavu.

Poslednja izmena:
Tako sam i ja pomislio da nema sta vise ... ali ajde da pitam , sto vise ljudi pitas vece su sanse da neko zna nesto sto ti ne znas... ali mislim da se svi slazemo da je ovo vise nego zanimljiva pojava.
Cuo sam se sa ljudima u servisu, tvrde da kod njih na gigabyte ploci sve radi savrseno !
Nisam pitao za model , ali su mi predlozili da donesem takvu moju masinu kakava je i da je testiraju , ali elem .. ima problem , ne mogu da prisustvujem i testiranje bi trajalo do utorka ... Iskreno ne ostavlja mi se masina NIGDE.

odnesi citav komp ja bih ti preporucio moze biti neka greska u .....
gde mogu oni da ispitaju sve redom...dok je jos pod garanciji

P.S meni se to desavalo na staroj g 6200 kadah bi igrao bioschok sa njom sve mutne texture neke ljubicaste boje zelene muzge..itd

Tako sam i ja pomislio da nema sta vise ... ali ajde da pitam , sto vise ljudi pitas vece su sanse da neko zna nesto sto ti ne znas... ali mislim da se svi slazemo da je ovo vise nego zanimljiva pojava.
Cuo sam se sa ljudima u servisu, tvrde da kod njih na gigabyte ploci sve radi savrseno !
Nisam pitao za model , ali su mi predlozili da donesem takvu moju masinu kakava je i da je testiraju , ali elem .. ima problem , ne mogu da prisustvujem i testiranje bi trajalo do utorka ... Iskreno ne ostavlja mi se masina NIGDE.

Pa zar ne mozes da im odneses ceo komp i odmah na licu mesta im pokazes sta se desava. To je i u tvom i u njihovom interesu.

Sve je stvar dogovora, utanacite vreme, objasni sta-i-kako, nek povezu na neki njihov monitor i provrti 3D mark ili igru.

Ovo je jako zanimljivo 🙂

Trenutna konfa je: P5Q-E, 2 x 1 GB Kingston HyperX DDR2 800, Quad [email protected], WD 750GB 32 MB i 9500 GT grafa.

Windows sveze instaliran (legalan, SP3), poslednja verzija drajvera za ovu seriju kartica. Sve je na defaultu, temperature su normalne, naponi su ok (zahvaljujuci TT Toughpower napajanju od samo 750 W 🙂).

I sada totalno neverovatna stvar - 9500GT ma koliki da je krs od kartice prolazi apsolutno sve stability testove pocev od ATIToola, do FurMark-a i StabilityTest-a.
Cim podignem 3DMrak, totalno random pojave se artifakti - ili pucaju teksture ili prsnu boje... kao da se kartica pregreva ili da nije ispravna sto je apsolutno nemoguce jer je izvadjena iz kesice i 100% je ispravna (i u pitanju je treca kartica po redu koja je probana na ovom setupu).

Isata prica se desava i sa 9800GTX+ koji je pomenut na prvom postu - ista prica, isti problemi. Cim prsnu teksture prsne i NV4disp.dll (takozvani Infinite Loop). Tema o ovom problemu ima milion na netu i sve su mahom vezane za 9800GTX+ i P35/45 chipsetove (pogotovo za P5Q plocu) i malo njih (ako iko uopste) je uspelo da resi problem.

Jos jedna stvar koju cu da probaj je promena instalacije Windowsa (sto ce biti osma po redu) i isprobavanje stability testa cele masine (pusticu Orthos) i eventualno da probam 9800GTX+ na P5E (X38). Ako tamo radi i stabality test prodje.... stvarno ne znam sta vise da radim 🙂

Ono sto je jako cudno je to sto obe kartice prave problem na ovoj ploci koja je sigurno ispravna (apsolutno je nova, druga po redu).

Sugestije dobrodosle.

Poslednja izmena:
Probaj neku maticnu plocu koja nije Asus mada verovatno nece da pomogne. Ostaje ti samo neka Ati kartica kao resenje.

Interesantan slican slucaj je svojevremeno bio sa nForce 3 i Gforce 6xxx kombinacijom, kombinacija je uglavnom davala gomilu smesnih problema.

Hm, na koju foru Kutija stoji kao autor posta? Ovde se desava nesto sto ja ne-ra-zu-mem...:trust:

Ontopic- nista, probaj ovo sto ti je Stojcha rekao, neka druga ne-Asus ploca ili pak Radeon...

Stoji jer sam ga ja licno napisao 🙂 a pokretac teme je moj drugar u nevolji 🙂

Elem, bocnuo sam 9800GTX+ u moju masinu, stavio poslednje drajvere i - radi sve normalno. Provrteo sam 3D Mark 2005 na maksimumu setovanja 3 puta i nijednom nije pukao. Daklem, kartica radi i nesto drugo je problem.

Jedino sto moze da bude problem je napajanje ili prosto nekompatibilnost sa P5Q-E plocom.

Aha...ok.
Pa verovatno je ploca, cim radi na P5E, a rece da je vec menjao napajanje...a GTX+ nije zderavac koji bi toughpower-a bacio na kolena. Mada, ne bi me cudilo da se opet desi neki obrt u ovoj zbrci😛

U prvom postu je covek napomenuo da je dve grafe manjao na P5K i da je imao problem i na toj ploci, a da je prvo nakon menjanja grafike menjao plocu za P5Q.
Kavka, menjaj ASUS plocu za MSI, ili MSI grafu za ASUS. Mada bi bolje bilo ovo drugo, MSI ploce za intel procesore mi nekako ne ulivaju poverenje. Svojevremeno sam imao problem sa MSI plocom NF1 (MS 6367) i ASUS grafom ATI 9600 Pro. Grafa na toj ploci nikako nije htela da radi, ni ta ni ASUS Radeon 9550. Menjao sam grafu za Radeon 9600 Pro ali Gigabyte i sve je posle radilo bez problema. Na moju srecu prodavac je cak pristao da mi vrati pare jer sam Gigabyte-a nashao u drugoj radnji. Vidi ako mozhesh da nadjesh Istu kartu od drugog proizvodjaca. Nadam se da sam pomogao.

Pozz.

P45 I 9800GTX+ se ne slazhu ?

Plocha je isto P5Q-E, napajanje je bilo LC TITAN ostatak pogledati

stavi bios 1406 na primer..i recimo..znam da zvuchi glupavo ali da li si prikachio oba 2 6pinska konektora.. definitivno nishta pametnije nemam da kazhem...mene je gorepomenuta kombinacija vishe nego odlichno sluzhila...

🙁

Poslednja izmena:
Iskreno , ne znam , sve je uradjeno po PS-u.
Ostaje mi samo da Kutija donese njigovu karticu , da izvrtimo neki test.
A nakon toga mi ostaje da uzmem novu memoriju ali neke druge firme.
I kao kranja solucija da menjam c2q za neki c2d i da testiram.

i to bi bilo to ..... Nocas mi je cak palo na pamet da premestim komp is ove 220V faze u drugu,
mozda ova faza nije dobra 🙂

Ljudi hvala svima na pomoci , javljam rezultate za nekih 2 sata.

Mogu da se opkladim da na nekoj drugoj ploči, naročito ako je sa X38/X48 chipsetom, nećeš imati problema...

Potvrđeno u praksi da neke P35/P45 ploče (P5Q predvodi, verovatno pošto ih je puno i prodato) imaju probleme sa kompatibilnošću sa grafičkim karticama.

Poslednja izmena:
I sada epilog price.

Verovali ili ne, resili smo problem (iako to skoro niko nije ocekivao da ce se desiti).
Izbacili smo Kingston HyperX module i ubacili moj Geil Evo One i sve radi kao sat. Grafika ne pravi problem, 3D Mark prolazi bez problema i to par puta za redom. NV4disp.dll error je nestao....

Tako da, ako se iko suoci sa ovakvim problemom u buducnosti neka se ne bavi samo grafikom vec i memorijom.

Poslednja izmena:
Eto, svaki dan čovek nešto novo nauči...

Pretpostavljam da nikad nisi bio provrteo neki memory test, ili makar Orthos ili Prime95 na blend testu, pa da ti ideja sine ranije?

Orthos sam vrteo vise od 20 minuta i nista 🙂 sve je radilo kao sat.

Sad je Kingston u mojoj masini i sve radi normalno. Ocito je da je u pitanju nekompatibilnost sa plocom.

Poslednja izmena:
Koji je bios na plochi ?

i da..chekaj stani pa ne mozhe tek tako -E da se pljuje..pre cje biti da je taj hyper x oko kojeg se digla dzeva da je ludilo best buy memorija u stvari - FAIL.

Ovo je prvi primer "u nas" da se neko zhali na P5Q-E i 9800GTX+ .. taj kingston treba uzeti sa rezervom. Ja sam na ovoj plochi vrteo od corsair-a, ocz reper-a [ 1250mhz ], mushkin-a, transcend axe ram i sve su shljakale bez problema...

Poslednja izmena:
Poslednja verzija BIOS-a, fleshovan odmah, to se podrazumeva.

HyperX je FAIL, tu nema sumnje. Pusticu Orthos kod mene pa cemo da vidimo 🙂

Vuno 😀 😀 :d

Nazad
Vrh Dno