Šta je novo?

Problem sa grafickom u Linuxu

• Začetnik teme Začetnik teme srki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

srki

Čuven
Učlanjen(a)
13.08.2003
Poena
619
Imam Suse 8.2 i Ati Radeon9600 pro
Linux nije prepoznao graficku kao Ati vec kao Veso.
Nasao sam draiver u paketu rpm i instalirao ga, ali kada sam pogledao u sistemu i dalje je stojao Veso.Trazio ssam pod Ati ali je nema.Probao sam draiver za ati 8500(AGP) i tu je nastao problem.Kada sam restartovo pc vise nije hteo da digne sistem zbog greske sa grafickom.kako mi se cini da je vidi da je u PCI slotu a ne u AGP.Sto se tice linuxa inst. cu ga ponovo ali za Ati recite mi sta da radim jer stvarno neznam kako da je sredim.

P.S. skoro sam presao na linux pa bih molio za detaljna upustva.

Nazalost, ATI zvanicno ne razvija linux drajvere, vec je to prepustio open source zajednici, s' tim da pruza podrsku u vidu informacija i dokumentacije. Zbog toga podrska nije kompletna, a drajveri su dogurali do potpune funkcionalnosti za 8500 familiju. Ukoliko se nesto u medjuvremenu promenilo (nisam pratio informacije u vezi ATI-ja zadnja 2 meseca), postovane kolege ce me ispraviti.
Tvoj ati 9600 je prepoznat kao genericka VESA kartica. To znaci da ce odlicno raditi u 2D modu, ali nista od hardverske 3D akceleracije.
Kako ispraviti stvar? Nista strasno, digni linux, trebalo bi da umesto grafickog okruzenja dobijes konzolu sa login promptom. Uloguj se kao root, i startuj program za podesavanje X Windows-a :
# /usr/X11R6/bin/xf86config
Odgovori na pitanja, vrati karticu na VESA, restartuj comp, eto ponovo grafike.
Ako nece, tj ako dobijas poruke sa greskama, postuj ih ovde pa da vidimo sta dalje.

Postoje ATi drajveri za linux. Cak sta vise, od pre par dana su zvanicni i konacno up-to-date ATi drajveri, cak i za X.4.3.0. Konacno. Izgleda da su urodile one peticije na rage3du 🙂 i razna govorkanja oko toga da ATi konacno satavlja tim za linux catalyste. Najnovija verzija 3.2.5, i konacno fsaa u linuxu.

http://www.ati.com/support/driver.html pa izaberi linux, i radeona koji te interesuje.

Nadji one koji su za tvoju verziju X-a i nji instaliraj. Instalacija je krajnje jednostavna, kada se pokrene, na par mesta te pita koji monitor imas, koju rezoluciju hoces, par stvari oko misa...

DusaN je napisao(la):
Postoje ATi drajveri za linux. Cak sta vise, od pre par dana su zvanicni i konacno up-to-date ATi drajveri, cak i za X.4.3.0. Konacno. Izgleda da su urodile one peticije na rage3du 🙂 i razna govorkanja oko toga da ATi konacno satavlja tim za linux catalyste. Najnovija verzija 3.2.5, i konacno fsaa u linuxu.

Vec sam skinuo taj draiver u rpm formatu i instalirao ali je opet ostao Veso.Cak ga nije bilo ni u draiverima pa da ga sam promenim.

Nazad
Vrh Dno