Šta je novo?

Problem sa Grafickom!!!Pomoc

Saxon01

Cenjen
Učlanjen(a)
07.03.2010
Poena
170
Pozdrav svima,evo javljam se zbog peoblema koji mi se javio nakon 3 god.E ovako pre nedelju dana sam kupio plocu,procesor,i memoriju,napajanje je ostalo staro,hard diskovi isto,e sad sinoc oko 00:30 mi se upalio jedan plavi ekran smrti,nakon toga sam uso u plocu i stavio sve na default za svaki slucaj,mada je i ranije sve bilo neklokovano,i kada sam probao jos jednom,posle windows loga pojavii se jos jedan i ugasi komp,posle toga ja izvadim sve zivo i kablove iz grafe,izvadim memoriju.Vratim posle dva minuta sve,i kad upalim opet plavi ekran,i posle toga nije hteo vise da upali ekran.tako stoji crno i ne mrda,nisam primetio neki smrad,ali sam primetio na grafickoj da duva,pa uspori,duva pa uspori i tako non stop,jedan ventilator duva jako,jedan duva slabo.Procesor vrti,napajanje takodje,neznam sve se ponasa normalno!!Ja sam laik za ove stvari pa ako bi mogla neka pomoc ,bio bih mnogo zahvalan!!!
Ja sumnjam da je graficka,neznam sta da radim,sumnjam na graficku :(

Ako neko zna kako da proverim sta je crklo i koja je metoda provere neka mi javi :)
Elem izvadio sam graficku,i ostavio sve komponente,nista ne pisti,diode na ploci daju sva cetri plava,s tim sto se tri gase i pale nakon svakih 1min,hmm cudno,na kucistu napred crveno svitka takodje,to bi trebalo da je hard,izvadio sam bateriju sa ploce nije upalilo:( neznam vise sta da radim

Poslednja izmena:
Err jel bih mogao reci koje napajanje imas i koju graficku si sad kupio cisto me zanima :d

a mogao bi da kazes i ostatak komponenti

a mogao bi da kazes i ostatak komponenti

Aj *** pa imate celu konfiguraciju,graficka je iz 2009 palit gtx 216 sonic i napajanje je cheftec 600 -14cs modularno:confused:
Procesor fx6100 i ploca a 970a g46 i memorija kyngston hyper x genesis kupljeni 19.10.2012 u monitorsystem,hard jedan od 640 kupljen 2009 ,a drugi 2tb kupljen 2011..Neznam sta bi moglo da bude ,napajanje vrti dobro,ne smrdi,graficka je tu sumnjiva ,jer vrti vent sporo pa ubrza ..Nikad nije radila tako:mad:

Poslednja izmena:
60% je do memorije, jel imas nekih drugi modul da probas ?
Ako nemas odmah, probaj da premestis u drugi slot memoriju.

40% odlazi na neispravno napajanje (ne daje tacnu vrednost napona pa nece kompjuter/ploca da startuje), na graficku kartu i na maticnu plocu.

Najlakse je da uradis proces eliminacije :), dakle probaj komponente kod drugoga.
Graficku kartu probaj kod drugoga, i probaj tudju graficku kod sebe, za pocetak i uradi ono sa memorijom.

Poslednja izmena:
60% je do memorije, jel imas nekih drugi modul da probas ?
Ako nemas odmah, probaj da premestis u drugi slot memoriju.

40% odlazi na neispravno napajanje (ne daje tacnu vrednost napona pa nece kompjuter/ploca da startuje), na graficku kartu i na maticnu plocu.

Najlakse je da uradis proces eliminacije :), dakle probaj komponente kod drugoga.
Graficku kartu probaj kod drugoga, i probaj tudju graficku kod sebe, za pocetak i uradi ono sa memorijom.

Ma probao.e ovako na memriji sam primetio da u aidi nije htela da pokaze ono9-9-9-27 a juce sam primeti nz mestu u donjem delu gde su stampane one iglice da je jedna malo otkacena.mozda je to problem npojma

Pa imas li da uzmes od koga da probae drugu memaru i grafu? Najlaks ti je tako.

Sad sam pogledao na memoriji,kupljena je pre 2 nedelje,predzadnja linija je siva dok su ostale zute,da li je mozda to uzrok,mozda sam je nekoliko puto malo jace ubacio ili ubacio na pogresny stranu o_O
I zeznuo taj predzadnji pipak koji je sad siv a ostali zuti:(
Zvacu sytra momka iz Nisa,koji radi sve oko kompjutera,600 din naplacuje

Poslednja izmena:
problem ONAJ DEO NA PLOCICI OD MEMORIJE JE OTPAO /DA LI IMA POPRAVKE????Dal moze da se izvuce ta linija sa necim.i jel to spada u garanciju?

U garanciju ti sigurno ne spada. Da li moze da se popravi, ne znam. Rekao bih da ne, ali ako je sta od komponenti danas jeftino, to je onda memorija.

***a bacene 2500 za glupost.ovaj kingston ko da stampali secerom

*** sad si naucio nesto vredno + budi srecan sto si pokvario trenutno najjeftiniju komponentu, mislim zivimo u srbiji uvek je moglo biti i gore :)

Evo danas sam ponovo probao da ga upalim,ali bez memorije,narucio sam jednu pa cekam da me pozovu,i dalje pokusavam da saznam sta je up pitanju,kad upalim pc bez memorije,ploca daje sva 4 plava led svetla znaci kao da radi,kuler na procesoru vrti normalno,napajanje hladno vrti i ono,nema nikakovog smrada,itd.Eto jedino ta graficka,vent na njoj,ubrza pa uspori,ubrza pa uspori,mozda je to zato sto nema memorije na ploci,ko zna,a mozda je i napajanje oslabilo,,ali posto su bila 3 plava ekrana za redom i onda komp nije hteo da upali,moguce je do memorije.Bas sam u neizvesnosti sta bi moglo da bude,jel sumnja neko na nesto?
A da i ploca ne cvili bez memorije,mozda je takva ploca,da li trba neki audio prikljucak spojiti sa plocom ili nema veze?
Kakvi su simptomi kada vrisne graficka,ploca,ili napajanje?

Poslednja izmena:
Pa prikaci neki zvučnik na plocu, mozda nema pištaljku na sebi. Ako i dalje ne pišti kad išta izbacis ( graficku. ili memoriju ) vidi kako stoji procesor i njegov cooler. Probaj i neko drugo napajanje, i oni mogu da izgledaju kao da rade a u stvari pobrljaju voltaže, ako je tako može da ti spali gomilu stvari. Proveri pomoću lupe i dobrog osvetlenja portove za memoriju pre nego što priklučiš novu, da nije nesto upalo ili se iskrivili kontakti, kad si vec oštetio samu memoriju mož' biti da se nešto shebalo i tu.

A vrlo verovatno je da si i plocu ostetio..

Ej aj ako znate odgovorite na temu,ali nemojte da pisete svakakve gluposti,ploca niti je dirana,niti je pipak od memorije ostao unutra,pipak je bio malo odlepljen od ploce,pa sam ga ja kasnije cackao i odlepio.Ako je ploca,to je do ploce,a ne do fizickog ostecenja.Pa ***e nisam ni ja toliki laik,otvarao pc 1000 puta.
Ipak i dalje mislim da je memorija,jer 3 plava ekrana od jednom,to je ili hard disk ili memorija ;)Javicu kada budem uzeo memoriju,pa javljam,ako i dalje zeza,pravac servis :(
Ali njcudnije mi je da graficka,ustvari jedan vent na njoj radi ko lud,a drugi veoma slabo,mogu da ga zaustavim sa prstom.

Poslednja izmena:
Ako si silom nabijao RAM sa pogresne strane moguce da si ostetio i slot na maticnoj. Inace, sve to sto ti se izdesavalo je cist produkt tvoje gluposti, a ne nase.

Aj za sad se nemoj sekirati normalno je da u postu graficka radi malo zuji pa stane, sacekaj ram pa kad udje u windows videces pokreni odmah furmark pa ces videti klko je sati!

''E ovako prijatelju,da ne placas dijagnostiku,reci cu ti odmah sta je,ta ploca ima fabricki problem sa pregrejavanjem MOSFETA,kad on odelpi,baca struju na memoriju,i spu.Moguce je da ti je spu ostecen,ali je mala verovatnoca,ram je izgoreo ,i nemoj nikako da stavljas drugi u slot,zato sto ce i on da odlepi,jedan savet,izvadi ove module rama iz ploda i vga..Ako se komp ne oglasi bipovima sa maticne,znaci sda je ona izgorela.Ako na njoj nema vidljivih tragova kvara(stoo ne verujem kad je u pitanju pregrejavanje VRM)''

Poruka od servisera.Posle toga sam ga pitao,i on je rekao da moze da bude uzrok i napajanje,da je bacilo pikove na plocu,i sjebalo je.Ja se nadam da nije napajanje,posto radi sasvim normalno,nista poslacu u ponedeljak u Bg posto sam tamo kupio,pa ko zna koliko cu da cekam na popravku,dal neko zna da li je moguce uraditi doplatu i uzeti drugu plocu tamo gde sam kupio,jer bih za moj procesor uzeo drugu plocu,990x od gigabyte.Samo se nadam da je ploca izgorela,posto ne daje nikakve bipove :(
Naravoucenije:
MSI 970A-G46 TOP QUALITY &STABILITY ??? DO MOJEGA!!!!
NIKAD VISE MSI...
Dosad sam imao dve Gigabyte ploce i nijedna me nikad nije izdala :))
Javicu u nedelju kad ovaj lik dodje da pogleda sta se desilo mom kompu.

Dal neko zna kako to ide sa cekanjem,kada crkne komponenta u garanciji,nego sledece sto menjam na kompu su graficka i napajanje,Pod sifrom URGENTNO,mada napajanje je ove godine napunilo 3 godine,i primetio sam letos da izduvava vrelo pozadi.

Sa cekanjem uvek zavisi.. Neko ceka malo (do nedelju dana), neko ceka dugo (i preko mesec dana). Ja moj hard koji sam poslao 22.10. na reklamaciju jos uvek cekam, s tim sto sam se upravo cuo sa njima i rekli su da ce mi poslati nov i verovatno salju dok ovo pisem. Ako ne stigne sutra, sticice tek u utorak, jer je u ponedeljak taj novi drzavni praznik.. Tako da ce to biti oko 25 dana cekanja.

Sto se zamene uz doplatu tice, ne bi trebalo da imas problema ako je ploca nova i u garanciji.

Sto se napajanja tice, moja preporuka ti je da ga sto pre zamenis i uzmes novo, mada chieftek star 3 god nikako ne bi trebao da oslabi drasicno.

Sto se tice mog posta za maticnu.. Komsija je imao identican problem kao tvoj sa novim racunarom (ne znam koja je maticna bila u pitanju). Elem, problem je bio sledeci:
Vec sklopljenu konfiguraciju je kupio u najvecoj firmi u srbiji, po pitanju prodajnih mesta i neozbiljnosti. Uz racunar je imao neki vaucer od 1000 dinara cini mi se. Pitao je da li moze uzeti jos 2GB DDR3 rama i jos nesto za vaucer uz doplatu, i da li mu mogu odmah ubaciti i zameniti stikere. Rekli su, naravno, da moze. Dosao je kuci, upalio.. Posle nekog vremena BSOD.. Pa BSOD.. I kraj. Zvao je mene da vidim sta je u pitanju, nisam hteo da otvaram zbog stikera jer znam da bi pravili problem. Poslao je na reklamaicju.
Da ne bih duzio, reklamacija mu je prosla, s tim sto su ga peglali kako je uspeo da pokvari (polomi ili sta vec, ne znam zaista) RAM slot na maticnoj? Decko nikada nije ni otvarao kuciste, stikeri neosteceni, sto automatski znaci da je "strucno" lice pomenute firme butajuci RAM sa druge strane, DDR2 u DDR3 slot ili sta god (prica se da je i memoriju za lap top nabijao) "odlicno" odradio svoj posao. Zato sam spomenuo da si mozad ostetio slot, pricam iz nekog licnog iskustva. Ja zaista ne znam da li si ti tako nesto uradio jer, niti sam bio prisutan dok si vracao RAM, niti vidim tvoju maticnu plocu..Iz tvog posta kontam da sam te na neki nacin uvredio, i evo, izvinjavam se sto sam hteo da pomognem.

Svako dobro.

Poslednja izmena:
Iz tvog posta kontam da sam te na neki nacin uvredio, i evo, izvinjavam se sto sam hteo da pomognem.

Svako dobro.

Ma druze nisam se uvredio,nego znam da nisam nista cackao,cak nisam ubacivao memoriju naopacke jer to ne moze,zna se gde ima prorez,verovatno sam se bio utripovao ,jer sam video da se modul odlepio od plocice memorije.Jer kad sam izvuko memoriju iz ploce taj deo je bio siv,a ne narandzasti kao ostali...Sto govori da je modul najverovatnije izgoreo:(
Videcu u nedelju pa vam javljam sta je bilo,ako je ploca koja je kupljena pre 20 dana,onda cu doplatiti i uzeti drugu,jer se na ovu mnogi zale,doplaticu jos 4 000 i uzeti normalnu plocu 990xa .Nadam se da nije napajanje nesto sprzilo jos,mada cisto sumnjam,otvarao sam ga juce ,i nista se cudno nije dogodilo unutra.
Hvala vam na pomoci,malo sam vise nervozan ovih dana ZMzbog ovog problema,najgore je iscekivanje da saznas sta se desilo:mad:

Poslednja izmena:
E ovako ljudi,juce mi je bio lik koji se razume u servisiranje kompjutera,prvo je posumnjao na maticnu,ali kad se ploca oglasila bipovima(mnogo mnogo tihim),verovatno kompanije smanjile te bipove na novim plocama,jel se korisnici zalili na buku,elem,kasnije je proverio i napajanje,*** nije imao uredjaj za merenje napona,ali je preko licne (zice) proverio snagu,i kaze da je napajanje i dalje odlicno,posto kad ubaci tu licnu u kabal od napajanja u dve rupe od jednom,on moze videti snagu napajanja,tako sto kad se ugasi odjednom,ako vent vrti dugo nakon gasenja,znaci da nije oslabilo.Trece bacio je sumnju na graficku,lik je otvorio za min,i zagledao dobro nekih 5-10 min,kad ono primetio crnilo na procesoru od graficke kartice,i kaze''vidi ovako druze,tebi je RIP kartica'',moras da zamenis novom :(
Dalje,pokazao mi je i mesto gde se vidi promena na procesoru proklete grafulje.Kaze da procesor FX 6100 dobro radi,sva cetiri jezgra,ali da za plocu nije siguran,zato sto se ne ponasa normalno,i savetuje mi da je posaljem u servis zajedno sa procesorom pa neka oni tamo rade sta znaju,neka provere.I da trazim bolju maticnu Gigabyte GA 990Xa UD3 uz moju doplatu 4 000.
Kaze da je graficka,kad je pokazala ona 3 plava ekrana smrti zaredom,moguce spalila i memoriju rama,zato mi je jedan pin bio sivkast i odkacen od ploce.Ja se toliko ne razumem,pa dal vi mislite da je moguce ???I sta mislite o mom slucaju,neki predlog??
Hvala svima na diskusiji i pomoci.

Poslednja izmena:
verovatno kompanije smanjile te bipove na novim plocama,jel se korisnici zalili na buku,elem,kasnije je proverio i napajanje,*** nije imao uredjaj za merenje napona,ali je preko licne (zice) proverio snagu,i kaze da je napajanje i dalje odlicno,posto kad ubaci tu licnu u kabal od napajanja u dve rupe od jednom,on moze videti snagu napajanja,tako sto kad se ugasi odjednom,ako vent vrti dugo nakon gasenja,znaci da nije oslabilo.

hahahahahahhahahahahahahah
:wc:
šta ti je taj napričao
je li imao i rašlje da traži kvar??????
licnom može da upali neka napajanja (ne sva), a ne može sa licnom da utvrdi snagu napajanja barem je to sigurno
koliko će se brzo zaustaviti ventilator nakon nestanka struje koja ga pokreće zavisi ISKLJUČIVO od ventilatora (u kakvom mu je stanju kuglični ležaj)

žalili se korisnici na buku bipova ROFL

crnilo na procesoru od grafičke :) na 20-tak komada crknutih sa kojih sam skidao hladnjake nikada još nisam primetio crnilo na procesoru od grafičke možda i ima, ali uz sve ostalo što ti je napričao.... tebra...

to je čovek profesionalac ima sve argumente

o tvom slučaju mislim da treba da odneseš u neki servis koji zna šta radi, jer sad ti moža grafička zaista ne radi nakon njegove intervencije

PS
o povezanosti brzine rotacije ventilatora i napajanja može da se kaže sledeće :) :
u slučaju da se brzo zaustavi ventilator verovatno je napajanje oslabilo,
ali zato što je protok vazduha kroz napajanje bio loš pa su kondenzatori nastradali od pregrejavanja (pa je oslabilo napajanje).
Ali obrnuto nije moguće tvrditi :)
ventilator će se nakon nestanka izvora struje jadnako brzo zaustaviti na napajanju od 100W i od 400W -
više nema struje koja ga pokreće pa je prepušten inerciji, otporu vazduha itd

kad ovako lepo i zabavno počne jutro nikad ne znaš šta je sledeće tog dana

hvala za ovako šaljivo razbuđivanje :)

pps
e, a kako je to utvrdio da ti rade sva 4 jezgra na FX-6100 to nisi opisao. a pretpostavljam da ti je i to objasnio
daj molim te i to objašnjenje (ako si zapamtio)
a i razlog da skida hladnjak sa grafičke (čime, ako je u garanciji automatski gubiš garanciju) bi bilo lepo čuti

rašljarstvom u informatiku!!!!
ovo objašnjenje bi trebalo da bude primer kakve majstore da izbacite iz kuće

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno