Šta je novo?

problem sa grafickom kartom!!!

BattleNexus

Slavan
Učlanjen(a)
26.08.2007
Poena
319
Iz nekog nepoznatog razloga mi se konstantno resetuje driver graficke kartice.
Graficka je Saphire proizvodnje i ATI-jev model(mada poprilcno star model nazalost - Radeon 9250). Cim se podigne sistem, ne prodje ni
5 minuta rada na racunaru i komp se zaledi na jedno desetak sekundi, monitor se ugasi i upali instatno i pojavljuje
se VPU recover aplikacija koja kaze da je morala resetovati driver graficke karte jer vise
nije reagovala na komande drivera, i trazi da se kompjuter restartuje. I tako svaki put kad se upali komp ili kada zavrsim sa jednom radnjom npr. narezem DVD, nakon toga
obrisem fajl i zaledi ili odgledam film pa pustim neki drugi, ili pokrenem neki program poput whereIsIt da uploadujem kolekciju
pa kad sam njim zavrsim pustim muziku u aimp-u, ili ako samo nesto kopiram i opet se zaledi. Cak neke igre ne mogu uoste ni pokrenuti
a koje nisu uopste zahtjevne (npr. Counter). A kada pokrenem Dxdiag aplikaciju, ocitava i prepoznaje graficku kartu ali svi testovi
vezani za DirectX su neaktivni, znaci ne mogu ih pokrenuti kao da uopste nemam DirectX instaliran na racunar.

Prilozi

• SNAG-0000.webp
    SNAG-0000.webp
    38.3 KB · Pregleda: 64
Prvo ustanovi da li ti je problem stvarno do grafike. Pozajmi od nekog prijatelja isto neku AGP grafu pa vidi da li ti se isto desava. Ako sa drugom grafom nemas tih problema onda je do tvoje grafe. Tvoj problem resetovanja moze da ima razne uzroke. Ja sam ranije imao iskustva sa nVidiom Fx 5200 koja je od prilike istog doba kao i tvoja Ati. Ova Fx 5200 je izasla i velikom broju primeraka koji su imali problem sa tim pasivnim hladjenjem i strasno su se grejale. Tako da bi mi komp radio par minuta i sam se resetovao... problem sam resio dodavanjem malog fan'a da duva u GPU.

OK!!! Tnx for the advice...

Pored svega gore navedenog, pojavio mi se jos jedan problem. Nakon onog problema, odmah za njim se ugasi monitor i pojavi mi se crveni prozor na kojem pise "frequency is out of range". Ja sam bio smanjio frekvenciju monitora i stavio sam je na najmanju, ali nazalost i dalje se sve to desava. Zna li iko mozda zbog cega se to desava???

Vervao ili ne, ako iscupas kabl iz graficke monitor ce ti ispisati istu poruku. Graficka ti crkava.

Ocekivao sam to... 🙁((

Primjetio sam kad god slusam muziku u bilo kojem programu (aimp, winamp, media player) dogodi se sve ono sto sam naveo na pocetku post-a. A kada ne pustam muziku uopste sve radi normalno bez problema. Imam 2 OS-a, XP Media Center i Linux. Bilo mi je dosadilo raditi u windows-u jer nisam mogao nista uraditi zbog onog problema. A kada sam pokrenuo Linux, izbacio mi je ovaj problem (vidite sliku...). Na osnovu toga sam zakljucio da je stvar do zvucne karte. Linux tvrdi da nema zvucne karte prisutne i u njemu ne mogu slusati muziku uopste, a u windowsu mogu bez problema, cak i poslije onog dogadjaja sto sam naveo na pocetku posta,a on zvucnu prepoznaje (logino cim mogu slusati muziku i jos sam provjerio u device manager-u). Nije mi jasno sto mi windows prijavljuje da je problem u grafici kad mi je u zvucnoj, i kako to da linux prepoznaje problema a windows ne??? Isto mi nije jasno kakve veze imam zvucna sa grafickom??? I kako da ja rijesim taj problem??? Jedino sto nisam probao je da formatiram particiju i da ponovo nabacim sistem...

Prilozi

• snapshot1.webp
    snapshot1.webp
    20 KB · Pregleda: 49
Prije ce biti da nemas Linux drivere za zvucnu kartu.

stoji mi linux na kompu nesto vise od godine dana i ovo se prvi put pojavilo...

Nazad
Vrh Dno