Šta je novo?

problem sa grafickom hitno (verovatno)

Black Arrow

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2006
Poena
319
imam dva racunara. jedan pravi problem, drugi je potpuno u redu.

na prvom racunaru nikako ne mogu da dobijem sliku na monitoru. prvo sam pomislio da je graficka, ocistio sam je i nista. onda sam uzeo tu graficku, probao je na drugom racunaru i tu je u redu. dakle, nije graficka crkla. onda sam uzeo graficku od drugog racunara (koja je sigurno ispravna) i probao na ovom prvom racunaru i ne radi ni ona. dakle, obe graficke na tom prvom racunaru ne rade iako sam siguran da su obe ispravne (radile su na drugom racunaru kako treba).

sta bi ovde mogao biti problem? cujem kako se racunar upali, cuje se ono normalno pistanje ali slike na monitoru prvog racunara nema.

unapred hvala!

Ako vec radi na drugom kompu onda je ploca u pitanju

Ako vec radi na drugom kompu onda je ploca u pitanju

Verovatno je ploca,ali probaj da izvadis memoriju,ocistis podnozje ako ima prasine i vrati je nazad,ako imas vise modula probaj pojedinacno da testiras svaki.
Takodje probaj i sa clear cmos jumper-om da resetujes bios.

A monitor prvog racunara jel proveren?

Da, to je isti monitor u stvari, koji sigurno radi.

Dobra je stvar sto imas drugi racunar,bice ti lakse da vidis u cemu je problem,jesi li probao i sa memorijom tog drugog racunara?

Sta bi sa biosom,jesi uspeo da ga resetujes?

Vadio sam memorije, cistio, vracao jednu po jednu i nista.

Bios cu sad da probam da resetujem, mada ne znam koliko je to bezbedno.

A i nesto sad razmisljam, baterija na toj problematicnoj maticnoj je riknula pre jedno mesec dana, tako da ne vidim poentu reseta biosa jer je on time vec resetovan, ako se ne varam.

A i nesto sad razmisljam, baterija na toj problematicnoj maticnoj je riknula pre jedno mesec dana, tako da ne vidim poentu reseta biosa jer je on time vec resetovan, ako se ne varam.

Jeste resetovan,probaj sa drugom baterijom.Da nisi mzoda radio upgrade biosa?

Ako ti memorija i graficka rade na drugoj ploci,kuler na procesoru se vrti,onda nema sta da se mnogo razmislja nesto je sa plocom.

ma sto posto je ploca mada moze biti i napajanje izlazi za grafiku pozz
:wave:

cujem kako se racunar upali, cuje se ono normalno pistanje ali slike na monitoru prvog racunara nema.

Ajde pojasni malo ovaj deo...Cuje se da prodje POST(bipne samo jednom) i zapisti vise puta...ili nesto trece?Jel si probao da upalis zvucnike i da vidis da li se cuje onaj zvuk kada podigne Win?
Kako se ponasa dioda za HDD prilikom paljenja?

Resetovao sam bios, stavio sam ispravnu memoriju iz drugog racunara u prvi racunar i nista.

Sto se tice zvukova, nista se ne cuje. Za Win nisam siguran jer mislim da je postavljena ona glupa sifra pa ne mogu da udjem u sam windows (iako nista i ne vidim).

Dioda za HDD zasvetli jednom kada upalim komp i to je sve. Ostalo vreme je ugasena. Dioda na monitoru samo trepce (kao kada iskljucim racunar) a kada radi trebalo bi da stalno sija.

Resetovao sam bios, stavio sam ispravnu memoriju iz drugog racunara u prvi racunar i nista.

Sto se tice zvukova, nista se ne cuje. Za Win nisam siguran jer mislim da je postavljena ona glupa sifra pa ne mogu da udjem u sam windows (iako nista i ne vidim).

Dioda za HDD zasvetli jednom kada upalim komp i to je sve. Ostalo vreme je ugasena. Dioda na monitoru samo trepce (kao kada iskljucim racunar) a kada radi trebalo bi da stalno sija.

sve mi se cini da je ta ploca otisla bogu na sitinu
ako se ne cuje ono jednom bip i lampica od hdd ne treperi tebi se sistem ni ne dize
tj mrtav ti komp :( tj maticna

***, toliko onda o tome. koliko bi me kostalo da uzmem tu istu neku polovnu plocu i zamenim. mislim, to je sestrin komp a ona ga koristi iskljucivo za fejsbuk i wikipediju :D

sve mi se cini da je ta ploca otisla bogu na sitinu
ako se ne cuje ono jednom bip i lampica od hdd ne treperi tebi se sistem ni ne dize
tj mrtav ti komp :( tj maticna

Slazem se sa ovim...Bice da je ploca...

a koja je ploca u pitanju ?

U pitanju je MSI K9N Neo - F, nForce 550, AM2 X2

pa nes slicno da vitlas po oglasim za 20tak eura

edit
nisam znao da su potpuno isti kompovi :p

Poslednja izmena:
Znaci potpuno isti problem sam imao kao i ti Black Arrow ali to mi se desilo nakon sto sam skinuo Kuler sa Procesora da ga ocistim i kad sam ga vratio nazad nije Komp hteo da se upali..simptomi isti kao kod tebe.Onda sam ponovo izvadio Kuler i Procesor i ocistio ponovo i stavio novu pastu i posle toga sve normalno radilo.Probaj i ti,mozda ce ti proraditi posle toga ;)

ne razumem se bas toliko oko skidanja procesora, mada ga mogu malo ceo komp iscistiti i eventualno skinuti kuler sa procesora.

inace, racunar nije radio jedno dve nedelje, bio je na mozda malo hladnijem mestu, no pojma nemam da li to moze da ima neke veze.

ne razumem se bas toliko oko skidanja procesora, mada ga mogu malo ceo komp iscistiti i eventualno skinuti kuler sa procesora.

inace, racunar nije radio jedno dve nedelje, bio je na mozda malo hladnijem mestu, no pojma nemam da li to moze da ima neke veze.

nema sta nadji neku polovnu plocu i nekog drugara dati namesti pastu i kuler amd je malo nezgodan za kacenje pozz :crash:

Ako ti se kuler na procesoru vrti kad upalis plocu cak i da nema paste na njemu morao bi da pokaze post screen ako je grafika uredu.

Kad upalis racunar prvo se tri osnovne stvari inicijalizuju,procesor,grafika i memorija,naravno ploca mora da im obezbedi minimalni radni napon da bi uopste video post screen.

Jos jednom:
-Zameni napajanja
-Proveri sve konektore na ploci i od napajanja prema komponentama
-Probaj sa memorijom iz drugog racunara ako je ddr2 ali prethodno ocisti dimm slotove u kojim memorija lezi.

Ako jos uvek nemas sliku,skini grafiku,procesor i plocu,ocisti ih,kao i kuciste,vrati ih nazad i probaj,prethodno stavi novu pastu na kuler,imas da je kupis bilo gde u it prodavnicama,a sto se tice stavljanja procesora samo prati strelicu na njemu i ploci i ne mozes da pogresis oko montaze,pinovi moraju da legnu bez bilo kakve sile.

Imas gomilu klipova na youtube oko montaze AM2/AM2+/AM3 procesora kad je u pitanju standardni kuler.

Probaj da pronadjes negde obicnu prastaru pci graficku karticu pa probaj s njom.

Uradi ono sto ti je napisao td1984r u poslednjem postu.
Zameni bateriju (model 2032 ide na sve ploce), Clear CMOS SA ISKLJUCENIM NAPAJANJEM IZ STRUJE BUKVALNO.
Uzmi iz tog drugog racunara napajanje i prebaci ga na ovaj sto ne radi. Napajanje je najcesci uzrocnik kvara na racunarima. Mozda je jednostavno ono u kvaru.
Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno