Šta je novo?

Problem sa grafičkom pri instalaciji

Učlanjen(a)
04.02.2007
Poena
935
Kupio sam novu R9270 i ubacio sam je propisno u PCI-E x 16 slot, povezao je sa napajanjem putem 6-pinskog konektora, spojio je sa monitorom putem DVI-DVI kabla i.... nema ničega na monitoru... Nikakva slika!

Probao i da povežem sa VGA - VGA kablom preko VGA-DVI konvertira ali ista stvar... nikakve slike nema...

Napajanje je LC Power 600w, Matična Gigabyte Z77 tako da ne bi trebao da je neki konflikt među hardverom...

Oba kulera na grafičkoj se okreću tako da ima struje.

Može li neka pomoć šta možda nisam uradio ili šta sam uradio pogrešno kako bi ovo čudo proradilo!?

Čim povežem grafičku sa napajanjem nema slike ni na integruši dok kad Radeon nije povezan na integruši ima slike...

prvo proveri sta je podeseno kao primarni video out,tj dal je integrisana grafika ili pci-e.dakle raskaci kabal sa graficke,povezi sa konektorom na ploci,i udji u bios.tu podesi ako nije da pci-e bude primarni out.ako ovo ne upali,flesuj zadnji bios za tvoju plocu,i ponovi sve iz pocetka.ako ne bude pomaka,ponesi graficku kod nekog da ispobas na drugom racunaru.ako i dalje ne bude pomaka,reklamiraj kartu,

ovo ti je ovako iz prve,kad isprobas par stvari koje predlozih,javi pa da vidimo hoce li biti potrebe za detaljnijim trablsutingom.

*** sad ne mogu da uđem u BIOS jer sam stavio internal card na disable... :(

OK, imam u BIOS-u pod init display first opcije Auto, IGFX, PEG i PCI i ja sam odabrao PCI - ostalo nisam dirao...

Džaba, kad grafičku ne pokreće ništa, tj. na ekranu ne dobijem ama baš ništa.

Stavi PEG.

Probao i na TV putem HDMI i ne nalazi signal... Da ne treba još nešto da se poveže osim što se ubode u slot i poveže sa napajanjem?

smrdi da je grafa neispravna,sto pre je probaj na drugom racunaru.

Napajanje je Green power silent giant? nadam se da nije office varijanta onda.

tesko da je do napajanja,jer napajanje radi (ceo racunar radi kako treba na integrusi) a 270 u idle modu trosi kao digitron,tj bilo koja graficka,i ne bi smeo da ima problem sa butovanjem.to sto sama ploca vraca na integrusu je ukazatelj da ploca ne registruje graficku uopste,sto moze biti do bios-a,pci-e potra,a najverovatnije je do same graficke.otud dzaba sve,dok se ne proveri na drugom racunaru.eventualno da se resetuje bios i apdejtuje na zadnju verziju,posto to ne kosta nista i sve moze odmah sad sam da odradi.

Isti problem sam imao na h87 chipsetu sa 280x grafickom. reseno je tako sto sam instalirao noviji bios.

Instalirao noviju verziju BIOS-a i uspeo da podignem sistem, sad radim update drivera za grafičku videćemo kako će sistem tad da reaguje na nju...

Hvala svima na pomoći...

Mogu da ti kažem da mi nije bilo svejedno flešovati BIOS na desktopu bez UPS-a, naročito što kod mene struja zna da bude nepredvidiva... E reko' ako sam baš toliki baksuz nek ide sve u qraz...

Tako i ja svaki put kazem, pa evo vec 10-15 puta sam "imao" srece. :d

sve i da ode dodjavola,moderne ploce imaju zastitne mehanizme,duple biose,u najgorem slucaju opciju da povuku originalni bios sa diska/usb-a.

Nisam mislio na moderne ploce sa duplim BIOS-om.

nebitno,ima i starijih koje su sposobne da povuku sa flesa/cd-a.nisu ti mehanizmi od juce,a posto je z77 plojka u pitanju vrlo je verovatno da ima zastitu (a posto je gigabajt takodje vrlo verovatno je da ima i dupli bios).

Švercovaću se u temi, da ne bih otvarao novu, valjda je u skladu sa pravilima.
Danas mi je stigla Powercolor R9 270, da zamenim staru Gigabyte 4850. Radio sam sledeće: uninstall drivera u Safe Modu sa display driver uninstalerom, ugasio komp, zamenio karticu, pokušao da instaliram najnoviji Catalyst sa pratećim drajverima, ali zabod. Instalira (i nudi) samo install manager i HDMI Audio. Windows je instalirao standardni VGA driver, a ATijev Auto Detect Utility vidi sledeće - http://usnimi.me/AXb
Veza sa monitorom je prkeo DVI porta, ali ne verujem da je to bitno.

Probaj ponovo da brises sve sa Display Driver Uninstaller.

Ne mora safe mode.

OK, dobio sam BSOD - neki bad pool data, ili tako nesto. Digao se sistem, i dok se jos ucitavao sta sve treba da ucita, podigao sam Auto Detect Utility i prepoznao je da imam Win7 x64 i da imam HD8xxx karticu (sto je valjda OK?). Dok sam stigao da pokrenem Catalyst installer, sta god da mu smeta se izgleda podiglo, i ovaj utility mi opet ne prepoznaje OS niti mi Catalyst nudi da instaliram Display Driver.

Edit: Jos jedan BSOD kad sam rekao Win-u da skenira novi HW. Drugi put je odradio scan normalno. Kaze Device driver sw was not successfully installed - PCI Simple Communications Controller. Mozda bi to trebalo prvo da instaliram?

Poslednja izmena:
meni to deluje da je citav win otisao dodjavola.probaj opet sve detaljno da ocistis display driver uninstallerom,i da nista ne pokreces ni instaliras dok ne instaliras omega katalist.

Instalirao taj PCI controller (Intel managment engine interface), i nema promena sto se ovoga tice. Graficka podrzava PCI-e 3.0 a moja ploca ima samo PCI-e 2.0, mada sam razumeo da to ne treba da pravi probleme.
Probao sam i jos nekoliko puta sa DDU ali nema promene.
Evo cudne stvari, ovaj autodetectutility mi prepoznaje OS i karticu sve dok ne pokusam da instaliram Catalyst. Cim krene instalacija (cak i pre nego sto mi ponudi sta hocu i gde da instaliram) ovaj utility pobrljavi. :/

Edit: GPU-Z prepoznaje karticu: http://gpuz.techpowerup.com/15/02/18/g4f.png

Poslednja izmena:
Ti Windowsovi drajveri su neupotrebljivi.
Ako nece omega, stavi neke malo starije drajvere.

A inace, najverovatnije sam Windows brljavi.

druze,nikakav autodetect,nista,skines omegu,ocistis sve sa DDU,cekiras da disejbluje auto update,i prilikom buta instaliras cisto omegu ili starije drajvere (mada ako je do samog win-a kao sto se cini tesko ce ti to pomogne).takodje,flesh-uj zadnji bios za plocu,ko zna,mozda i to pravi brljotine.

Poslednji je BIOS na ploci, a autodetect koristim cisto da vidim da li uopste moze da ga prepozna.

Uh, uspeo sam iz Device Managera. Radio Update tog VGA i rucno pokazao do raspakovanog Omega driver-a. Nasao i instalirao. Sad da vidim da li ce Catalyst uspeti da instalira propratne pakete ili ce pobrljaviti.
Bojim se da ce biti cimanje sa svakim sledecim updateom.

Hvala na pomoci ljudi

nema na cemu,mada ti nismo nista ni pomogli,kad si vozio po svom.:d

Vrh Dno