Šta je novo?

Problem sa gašenjem računara...pomoć

markovski

Slavan
Učlanjen(a)
28.03.2007
Poena
319
Uveo sam pre par dana adsl i to ustvari znači da kompjuter ne gasim 2-3 dana zbog skidanja sa neta. Nastao je problem. Komp mi se samo odjednom tako ugasi kao da ne stane struje i ako ga odmah opet upalim za par min će se ponovo ugasiti. Čini mi se da je problem do napajanja jer kad radi par sati onda je ok a ako radi dan,dan i po onda se kao pregreje. Napajnje je staro 4-5 godina i nisma imao prob sa njim. Očistio sam prašinu sa kulera i ploče znači nije do toga...mislim. Molim za pomoć :wall: :wall: :wall:

Promena napajanja je vise nego pozeljna.

Da ali nisam siguran da li je do napajanja a baciti 1000 din na ovu skupoću nije pametna stvar. Napajanje je predviđeno za sve ove stvari(uostalom toliko kablova ima nisam ja ništa dodavao i budžio). Ali me živo interesuje da li može da napajanje oslabi vremenom!!! Na kompu je Hypo Media napajanje 300w a u kompu su dva cd-rom-a,dva harda,flopy disk,tri coolera plus jedno na samom napajanju. Oni su potrošači. Šta raditi? Da možda ne treba da se stavi još jedan cooler ali to bi značilo i kupovinu jačeg napajanja.:wave:

Uzmi drugo (jace) napajanje, testiraj pa ces videti. Cini mi se da ti je to slabo

Da ali nisam siguran da li je do napajanja a baciti 1000 din na ovu skupoću nije pametna stvar. :

Nije pametna... hmmmmm.... bolje daj 1000 din nego 30000... zar to nije najbolja racunica... a i UPS na to jos bolja stvar... daces 4500din... al ces sacuvati dosta mukotrpnog rada ahahahaha

:-devil-: :-devil-: :exploder:

Napajanje svakako treba da zameni, ali nije recena jos jedna bitna stvar
@Markovski
Da li si proveravao temperaturu procesora, jer moze da se desi da i ako je kuler na procesoru cist (nema prasine) nema dovoljan broj obrtaja da lepo hladi procesor.

Mozda smo na pogresnom tragu - tj. mozda nije problem u pregrevanju uopste. Trebalo bi da se provere i kondenzatori na maticnoj. Sto se tice Hypomedia napajanje starog 5 godina : to nije bilo lose napajanje iz te klase, ali nije ni neko u koje se covek moze pouzdati posle toliko vremena (ja sam imao to napajanje od 300W, a i jedan ortak jos uvek ima doticno). Moje je predlog da makar istestira 2-3 dana masinu da drugim napajanjem (jednostavna zamena sa prijateljem).

Da....a vidite ovo....skinuo sam dvd i hard i sad već dan i po, dva radi bez pucanja a nonstop je uključen(konstanto skidam nešto sa neta,četujem,muzika i sveukupni rad na kompu...jedino ne igram igre).
@cat tada sam računar paltio brdo evra i sve dobre komponente sam stavio...pa i napajanje...posle toliko god ono i dalje radi jes da se malo pojavljuje problem(pazite još nisam siguran da je to problem-napajanje)

Kako da proverim temp procesora? Sa nekim asusovim prog ili kako? Šta još može da bude?

Jel može da bude do rama...da odjednom ‚‚naredi" gašenje?

Napajanje svakako treba da zameni, ali nije recena jos jedna bitna stvar
@Markovski
Da li si proveravao temperaturu procesora, jer moze da se desi da i ako je kuler na procesoru cist (nema prasine) nema dovoljan broj obrtaja da lepo hladi procesor.
Evo upravo sam stavio Asus pc Probe....kaže da je sve ok jedino Chassis Fan below treshold!!! ne umem da prevedem...Ventilator kućišta ispod praga...hoće da kaže da slabije radi ili šta? A cpu temp i ostalo na normali.

Jel uopste imas "chassis fan" sa senzorom?
I ako imas ventove u kucistu koji se ne vrte dovoljno brzo - ne brini.
Nesto mi pade na pamet: kako radi vent od napajanja ?

Poslednja izmena:
Evo upravo sam stavio Asus pc Probe....kaže da je sve ok jedino Chassis Fan below treshold!!! ne umem da prevedem...Ventilator kućišta ispod praga...hoće da kaže da slabije radi ili šta? A cpu temp i ostalo na normali.

Iz mog iskustva RAM u glavnom izbacuje plavi ekran a u nekim varijantama resetuje masinu, ali da gasi masinu takav slucaj nisam imao. Sto se tice "Chassis Fan below treshold!!!" pretpostavljam da ili nemas dodatni ventilator na kucistu ili da imas ali nije sa senzorom pa ti ASUS prijavljuje da su njegove vrednosti ispod zadatih (sto je i logicno posto nema sta da salje infomaciju progamu)

Da....a vidite ovo....skinuo sam dvd i hard i sad već dan i po, dva radi bez pucanja a nonstop je uključen(konstanto skidam nešto sa neta,četujem,muzika i sveukupni rad na kompu...jedino ne igram igre).

Ako si rasteretio napajanje i problem nestao onda i sam mozes da naslutis resenje.
Ponovice preporuke iz proslih postova "Probaj da pozajmis napajanje od nekog i proveris kako ce da se ponasa masina"

@all - ako neko ima iskustva sa pregrevanjem cipseta - tj. kako se ono manifestuje voleo bih da to podeli sa nama jer nije nemoguce da je i to problem. (Da li pregrevanje cipseta moze da izazove gasenje racunara?)

Poslednja izmena:
Iz mog iskustva RAM u glavnom izbacuje plavi ekran a u nekim varijantama resetuje masinu, ali da gasi masinu takav slucaj nisam imao. Sto se tice "Chassis Fan below treshold!!!" pretpostavljam da ili nemas dodatni ventilator na kucistu ili da imas ali nije sa senzorom pa ti ASUS prijavljuje da su njegove vrednosti ispod zadatih (sto je i logicno posto nema sta da salje infomaciju progamu)

U kućištu imam ventilator na napajanju, mali na procesoru, na matičnoj ploči malo veći od procesorskog (to što hladi izgleda kao neki radijatorčić sve sa rešetkicama...) i najveći ventilator koji izvlači vazduh iz kućišta. Da li imaju ili nemaju senzore ne znam jer ne znam kako izgledaju senzori niti kako se to proverava.
@ cat Vent na napajanju valjda radi dobro ne znam način kojim bi to proverio.

Elem, ostaviću ga još dan jedan i ako se ne ugasi izgleda da je do napajanja i odoše mukotrpno zarađenih 1000 din. A ovo moje napajanje je na prodaju ako neko hoće da kupi...

Poslednja izmena:
Da, to je novi trend, trazimo sve slabija i slabija napajanja... :d

@markovski: pa zar bas nemas ni jednog frenda sa kim mozes da se zamenis radi testiranja ?

Imam ali je isto da li ću da testiram sa postojećim ili sa drugim(a tu čak postoji varijanta da nekome nešto zeznem na napajanju ako mi nešto drugo ne šljaka na kompu a isto tako ako tom nekome moje napajanje zezne stvar...bolje ovako.)
Inače kupio sam danas novo napajanje Frontier 400wati za ovo što imam bi trebalo da odradi posao. Pokazaće se da li sam bacio pare ili ne.....u svakom slučaju hvala na pomoći

Hm... a da pokusas da iskljucis jedan hard na par dana ( kao jedan od najvecih potrosaca ) i da vidis da li tjes imati problema!?
Ako sve bude ok, onda ti je definitivno napajanje preslabo!!!

Ali me živo interesuje da li može da napajanje oslabi vremenom!!! :

Samo napajanje ne, ali elektroliti u njemu mogu da se osuse vremenom i kao rezultat daju nestabilne napone. Takva napajanja treba menjati jednom u godinu dana, plafon dve cak i ako rade.

pozajmicu ti ja neko jace za probu od 500w ako odgovara?

markovski; je napisao(la):
Na kompu je Hypo Media napajanje 300w a u kompu su dva cd-rom-a,dva harda,flopy disk,tri coolera plus jedno na samom napajanju.

Meni je sa slicnom potrosnjom napajanje radilo oko godinu/ipo dana a onda je odjednom pocelo da zeza, da mi pucaju aplikacije kada se povuce struja sa nekim od komponenti koje ne trose sve vreme istu struju (npr. tv kartica).

Samo napajanje ne, ali elektroliti u njemu mogu da se osuse vremenom i kao rezultat daju nestabilne napone. Takva napajanja treba menjati jednom u godinu dana, plafon dve cak i ako rade.

Tako da ove tvrdnje stoje. Takodje treba biti pazljiv i sa izborom marke napajanja jer umeju da budu mnogo slabiji od deklarisane snage.

Vrh Dno