Šta je novo?

Problem sa Fuji E550

Ne bih rekao da je u pitanjuu bilo kakav problem, nego je taj deo fotografije "pregoreo", tj izgubio detalje, usled suviše jakog izvora svetlosti (pretpostavljam da je fotkano u po' bela dana po jakom Suncu). Kada bi taj deo fotografije bio pravilno osvetljen (tj exponiran), ostatak fotografije bi bio dosta tamniji, a pošto je aparat vršio prosečno (tj "average") merenje svetlosti po celoj fotofgrafiji, ovo je normalno ;)

Ne bih rekao da je u pitanjuu bilo kakav problem, nego je taj deo fotografije "pregoreo", tj izgubio detalje, usled suviše jakog izvora svetlosti (pretpostavljam da je fotkano u po' bela dana po jakom Suncu). Kada bi taj deo fotografije bio pravilno osvetljen (tj exponiran), ostatak fotografije bi bio dosta tamniji, a pošto je aparat vršio prosečno (tj "average") merenje svetlosti po celoj fotofgrafiji, ovo je normalno ;)

Ima li ova ISO vrijednost neke veze sa tim i koju "velicinu" da odaberem posto to mogu da biram u AUTO modu!

ISO vrednost koju biraš nema veze da li će fotografija "pregoreti" ponegde ili ne, Preporuka ti je da za dnevno svetlo (pogotovo ovako tople i sunčane dane) biraš ISO80, a za predveče do ISO200-ISO400, dok najveće vrednosti ISO800 i ISO1600 ostavi za trenutke kad je baš mračno i nemaš drugog izbora sem da upotrebiš ove vrednosti (jer opasno smanjuju kvalitet fotografija),

:wave:

Ovo nije normalna stvar i deshava se uglavnom kada neko jede jagnje u lepinji a onda uzme da fotka ali ne zna da ne sme da pipa objektiv :)

Drugi razlog zashto se ovo moze javiti je jednostavno losh objektiv (periskop objektivi imaju ove probleme), ali ako se na tom Fujiju u slicnim uslovima to nije desavalo, onda je definitivno kriva jagnjetina :)

Poslednja izmena:
Ovo nije normalna stvar i deshava se uglavnom kada neko jede jagnje u lepinji a onda uzme da fotka ali ne zna da ne sme da pipa objektiv :)

Drugi razlog zashto se ovo moze javiti je jednostavno losh objektiv (periskop objektivi imaju ove probleme), ali ako se na tom Fujiju u slicnim uslovima to nije desavalo, onda je definitivno kriva jagnjetina :)

Jagnjetina nije 100%, niko u kuci je ne voli :d

Nije mi na pamet palo da provjerim objektiv, ali kada razmislim doticna gospodjica sa slike je pipkala oko aparata.
Mama joj dala da bude mirna koji minut. :wall::wall:
Nije ga bacila ni jednom :D

Eto, proveri prednje staklo, kladim se da je skroz musavo...

Nisam expert, ali imam isti aparatic i definitivno mi ne izgleda kao preeksponirana fotka.
I crossfire, na tom fuji e550 je steta ne koristiti manual, bar za nauciti osnovne stvari, naravno ako se ima zelje i volje.

Nisam expert, ali imam isti aparatic i definitivno mi ne izgleda kao preeksponirana fotka.
I crossfire, na tom fuji e550 je steta ne koristiti manual, bar za nauciti osnovne stvari, naravno ako se ima zelje i volje.

Imam zelju i volju, ali prilikom selidbe moja draga je negdje spakovala onu knjizicu i sad je ne mogu naci... :S:

http://www.fujifilmusa.com/support/ServiceSupportProduct.do?prodcat=789908

evo ti manual i quick start guide, ali na engleskom...

fotka nije preeksponirana, već je adekvatno exponirana, ali je deo "pregoreo", jer mali senzor nema tu dinamiku da sačuva sve detalje na ekstremno osvetljenim i zamračenim mestima. Isto se i meni dešava na Fujiju S9600, pa ne brinem. Samo moraš da odrediš šta ti je prioritet, da sačuvaš izgorele delove fotke, a ostalo dobro zamračiš, ili obrnuto ;)

Да не отварам посебну тему, поставићу овде питање, па ако неко зна нека одговори.

Исти апарат је у питању, али ми се дешава у последње време да после 15-ак испуцаних слика сигнализира да је истрошена батерија, и тако сваки пут, иако је претходно напуним. Да ли је неко имао сличан проблем, па зна да ли је проблем до саме батерије, или је нешто друго у питању?
Други проблем који ми се дешава је да ми често, док је у моду прегледа слика, избаци неку грешку (error неки) приликом учитавања слике. Више пута је рађено форматирање картице, али се проблем стално понавља.

Унапред хвала на одговорима.

Да не отварам посебну тему, поставићу овде питање, па ако неко зна нека одговори.

Исти апарат је у питању, али ми се дешава у последње време да после 15-ак испуцаних слика сигнализира да је истрошена батерија, и тако сваки пут, иако је претходно напуним. Да ли је неко имао сличан проблем, па зна да ли је проблем до саме батерије, или је нешто друго у питању?
Други проблем који ми се дешава је да ми често, док је у моду прегледа слика, избаци неку грешку (error неки) приликом учитавања слике. Више пута је рађено форматирање картице, али се проблем стално понавља.

Унапред хвала на одговорима.

Ja sam za ove 3 godine imao isti slucaj kao i ti.

Promijenio sam vec 2 seta baterija (po 4 kom).
Poslije nekog vremena ne mogu "ispucati" ni 20-ak slika.
Ako koristim blic brojka pada na 5-6 i baterija prazna.
Zamijenio sam baterije novim i veoma kratko su mi trajale. Mozda su bile lose i kad sam ih kupio!?
Onda sam pomislio da mi punjac nije OK pa sam kupio novi set baterija i punjac.
Za sada je OK.

Sto se tice greske, meni se to desilo sa onom karticom koju sam dobio uz aparat (16MB).
Posto se to ne desava sa ovom od 512MB, zakljucak je da je do mem. kartice.
Najveca "mana" ovog aparata je XD mem. kartica tj. cijena iste...
Bas bi mi "legla" jedna od 2GB, ali... :S:

Evo ja imam par komada u fioci :d

Nazad
Vrh Dno