Šta je novo?

Problem sa FSB i o/c

zendraqla

Čuven
Učlanjen(a)
27.10.2003
Poena
680
kada magistralu stavim na 166 a memoriju na 200 mi se komp i probudi ali kada stavim i magistralu na 200 onda nece ... u cemu je fora ? nije valjda do procesora ?

i zasto u sandri rezultat bude za 1000 manji kada je fsb na 166 a dram na 200 nego kada je fsb:dram=1:1 na npr 180 ? da li je to neki trip ili je to tacno ?

Zato što na AMDu najbolje rezultate postižeš sinhrono, ostalo je njesra 🙂
Samo ti drži sinhrono mem i FSB.

Sledeci put pokusaj da bolje formulises pitanje (naslov topica) ctp;
Sto se magistrale tice, poslusaj Vojkana jer je tako najbolje na AMD-u, pa je onda podizi koliko moze i gledaj da nadjes optimum izmedju clock-a magistrale i memorijskih setovanja 😉

Re: zasto ?

zendraqla je napisao(la):
kada magistralu stavim na 166 a memoriju na 200 mi se komp i probudi ali kada stavim i magistralu na 200 onda nece ... u cemu je fora ? nije valjda do procesora ?

Valjda nije do procesora
winknudge.gif
Moze biti da je do ploce ili do same memorije.
bncry.gif
A kad malo bolje i razmislis, sta ce ti 200 MHz-a FSB.
idea.gif

za vojkana ... nije mi jasno ako mi fsb manji za 13 a memorija dignuta za 20 vise kako rezultat moze da bude za 1000 manji ...

za crnog ... upravu si los sam naslov stavio ... hteo sam cpu fsb i mem fsb ... mora da sam se nesto istripovao kada sam stavljao ime topica ...

za acu ... ne verujem da je do procesora zato sto je t-bred 1700+, da je do ploce valjda se nebi probudila ako joj ne odgovara ... a memorija nije sigurno zato sto je kod gedze radila na 223 ... a za ono sta ce mi 200 fsb ... pa sto svi stavljaju onda toliki i veci fsb ? zasto bi za dzabe ljudi to radili ako nema svrhu ... kad vec "moze" sto nebi iskoristio maximum ??? a ne mogu da verujem da mi ti to kazes ... pa valjda si ti na ovom forumu najludji za overclockom ?

poz 🙂

zendraqla je napisao(la):
za vojkana ... nije mi jasno ako mi fsb manji za 13 a memorija dignuta za 20 vise kako rezultat moze da bude za 1000 manji ...
Ovako:
1) K7 ima 64bitnu memorijsku magistralu i 64bitan FSB. Mem. magistrala je veza između northbridge-a i memorije, a FSB između northbridge-a i procesora. Ovih 64bita znače da po 1MHz-u može da se progura 8MB podataka.
2) K7 koristi DDR memoriju, FSB je takođe DDR (Dual Data Rate).
Iz toga sledi da imaju jednaku propusnu moć.

Primer:
FSB 166, propusna moć mu je 333(DDR)*8~=2700MB/s, mem 166, propusna moć isto 2700MB/s
FSB 166, propusna moć 2700MB/s, memorija na 200, propusna moć 3200MB/s. Zvuči do jaja, al tih 500MB/s nema kuda da proteraš 🙂 Jer FSB tada bude usko grlo.

Tvoj slučaj:
na 180 sinhrono propusna moć FSB-a i memorije bude 360*8~=2900MB/s, u sandri dobiješ nekih 85-95% od toga, u zavisnosti od tajminga itd, nebitno sad.
Na 166 FSB, memorija 200 imaš onaj slučaj iz gornjeg primera, dakle maximum je 2700 što je manje od onih 2900, jelte 🙂

Na intelu je drugačija situacija, za razliku od AMD-a on ima Quad Pumped Bus, tako da npr 200MHz FSB ima protok od 800(QPB)*8=6400MB/s, a memorija samo 3200MB/s, i ona bude usko grlo. Zato na intel platformama ima smisla gurati memoriju asinhrono brže od FSB-a, dual channel mem. kontroler (2*64bit) itd...

Nadam se da je sad jasnije inače sam smorio bez veze :d

hvala vojkane sada si me uverio da nema razlike (neke vece) u ovome ... mene je zanimalo samo zasto nece ali ovo ce sigurno da mi koristi ...
poz 🙂

A da, pitanje je zašto neće sve na 200 :d
Koja ploča?

ma pogresno sam postavio pitanje ... nesto sam se istripovao ... zanima me kako mogu u sandri da dobijem 1000 manje ako sam smanjio fsb za 13 a memoriju povecao za 20 ... u odnosu na 180 ...

ali covece 1000 manje ... ma nema veze ... odustao sam od toga ... vratio sam fsb:dram = 1:1 i to je to ... ocigledno ne moze bolje ...
poz 🙂

Nazad
Vrh Dno