Šta je novo?

Problem sa fiksnim telefonom

cilipn

Slavan
Učlanjen(a)
29.05.2007
Poena
319
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 2700X
Matična ploča
AsRock Taichi X470
RAM
KINGSTON 3200MHz 2x16 FURY Renegade
GPU
MSI 1070Ti
Storage
Samsung 970 EVO
PSU
Antec EA750G-Pro
Kućište
Define C Meshify
Monitor
HUAWEI MateView GT 34 ZQE-CBA
Miš & tastatura
Zowie FK2 & HyperX Elite
Nasmejaće se svi kada vide naslov, smejem se i ja zato što ne koristim fiksni telefon, ali majka koristi.
Problem je sledeći linija ne radi dolazili ljudi iz telekoma nešto kao uradili poradilo dva dana i opet problem.
E sada jedan od njihovih majstora mi je rekao da zamenim flat telefonski kabl sa utp kablom jer je bolji kabl i manje smetnji ima.
Uzeću utp kabl nije problem samo me interesuje kako to sve da povežem jer je ovaj flat sa 4 žice, a utp ima 8.
I koji utp da uzmem?

Jednostavno uzmi bilo koji mrezni kabl, Koliko ja vidimna mom telefonu potrebne su samo 2 zice, Obican telefon isto kod majke. Tako da ti vezez dve pazi samo na boje ili vezi 2 +2 ali moraju na krajevima biti uparene. Inacde imao sam slican problem, Tek iz 4 puta kada su dolazili resili su problem. Ruzno je sto kazem na kraju je dosao covek koji je u penziji i koji i m radi honorarno i resio je problem sa momkom iz centrale za 2 minuta. Prethodne 3 ekipe su merile premeravale signal sve je bilo Ok odu telefon ne radi ili prekida.Nije bilo do kabla parice vec nesto u centrali. Tako samo budi uporan.

kod mene je malo komplikovanije flet kabl iz potkrovlja gde je glavna linija dolazi do isdn modema na spratu pa odatle se jedan kabl vraća gore u potkrovlje i nazad dole u prizemlje kod majke, a drugi iz modema do mog telefona na spratu.
ja sam nešto mislio da uzmem jedan utp kabl i iz njega 4 žice vežem za modem tj gde dolazi glavna linija, a druge 4 da vratim gore i vežem za liniju koja ide u prizemlje.

ljudi koriste telefonsku paricu i flat 4pin telefonski kabl vec godinama i sad ti taj nasao da preporucuje utp zbog smetnji.
Prvo moras da vidis da li je stvarno do kabla ili do njih, odnosno pre ulaska u kucu/stan. povezi telefon sto blize glavnoj liniji i vidi kako se ponasa. Ako radi, onda jeste kabl na putu do telefona, u suprotnom, mozes i optiku da stavljas, ali uzaludno.

Sto se tice povezivanja kablova, nema filozofije, povezes zice na isti nacin sa obe strane. Izvuces 2 od 4 parice, odvijes i ubodes u konektor koji potom stegnes klestima. Nije predvidjeno da se tako kaci pa nece biti bas lako, ali je moguce.
Tebi su za obican telefon cak dovoljne samo 2 i nije bitno na koju stranu okreces prilikom kacenja. Pa ako imas probleme sa 4 zice, ti stavi samo dve u sredinu kako god. Jedino je bitno da su iste dve :D

proverili su na banderi i gore na krovu i sve je radilo.
problem je od glavnog kabla na dole prema isdn modemu.
onda su prespojili što ti kažeš na samo dve žice i to je radilo 2 dana i onda opet ništa.
najverovatnije kabl ima negde prekid sutra menjam kablove pa ću videti.

rešeno, sve povezano i usput im je crko i isdn modem tako da su morali i njega da zamene :)

ISDN модем? Мислиш nt завршетак или стварно модем? Зар их још имају?

imam jedan problem prikljucim fiksni tj bezicni telefon ( sinus 421 ) sve pokzuje d radi ali kad trebam da zovem il neko da me zove prikazuje mi NO LINE sta je u pitanju unapred hvala

Jesi li registrovao slusalicu na bazi, za pocetak?

Podesi bazu da prepoznaje naš tu-tuu signal.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Pa verovatno u podešavanjima baze mora da ima i to. U suprotnom ili kabl ne valja ili je baza neispravna ili nema signala na toj liniji.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Da ne otvaram novu temu.
Koristim MTS internet, televiziju i naravno telefon.

Juče iz čista mira oko 11 h crko je telefon. Sa njim naravno i televizija i internet. Prijavio sam smetnju MTS-u. Kažu da je daljinski sve u redu, a kad će da dođu... To ne znaju.
Probao sam preko mobilnog da zovem svoj fiksni i on zamislite zvoni (samo se ne čuje) jer nema signala. Zvoni i kad utičnica nije ubodena u telefon. Zvao sam komšije, kod njih je sve u redu. Proverio kablove. Pokušao drugi spliter, bez splitera, samo internet, ali neće da se poveže DSL lampica. Samo treperi. Šta mislite, šta bi moglo da bude?

To samo tehničar na licu mesta može videti i rešiti, budi uporan u zvanju svaki dan dok neko ne izađe na teren. Deluje neverovatno da su rekli da je daljinski sve OK.

Imam i ja neku svoju teoriju. Možda je pregoreo fiksni telefon a samim tim uništio i ruter. Jer ruter pokušava da uspostavi signal sa centralom dok je fiksni mrtav. Nažalost nemam tester da ispitam da li prolazi signal
kroz obe žice.

Imam priključak za telefon na prvom i drugom spratu. Dole otac i baba koriste starinski Ei sa onim brojčanikom što se okreće, ja i sestra neki bežični Philips. Kad god on okreće neki broj, meni zvoni telefon na drugom spratu. Šta uzrokuje ovo? Da li treba i njemu da nabavim neki noviji telefon ili je nešto drugo problem?

Stari telefon koristi pulsni umesto tonski način biranja. Kupi im novi telefon.

Nazad
Vrh Dno