Šta je novo?

problem sa eksternim hardom

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
poz,

pre neka dva meseca kupio sam 2.5" 2tb eksterni hard i do sada nisam imao nikakve probleme u radu.

bio je popunjen oko 90% stalno zato što je skupljao poene na nekim provatnim trackerima. fajlovi su bili veliki, bd iso, remux, veliki mkv i m2ts.

juče sam sve to pobrisao i ostalo mi je oko 50gb podataka. sada mi predlaže da uradim format što ne bih zato što me mrzi da opet skidam programe koje sam imao na disku.

probaću kasnije i na linux-u da vidim da li vidi ovaj disk kako treba pa ću javiti.

postoji li neko rešenje da se ne radi format?

evo slika:

https://postimage.org/index.php?lang=italian

edit:

i linux ga vidi (elementary os) ali prikazuje prazan disk:

Prilozi

• Screenshot from 2016-07-06 22:00:51.png
    Screenshot from 2016-07-06 22:00:51.png
    257.2 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena od urednika:
Izvadi hdd iz kucista prikaci na komp, velika verovatnoca da je u pitanju elektronika kucista

ne smem da vadim zbog garancije. nije jednostavno otvoriti pa bi primetili u servisu da sam otvarao.

edit: evo jos dve slike iz linux-a, ovo je sada live elementary os, pokusao sam mount i kaze:

Prilozi

• Screenshot from 2016-07-06 21:01:18.png
    Screenshot from 2016-07-06 21:01:18.png
    32.9 KB · Pregleda: 47
  • Screenshot from 2016-07-06 21:01:59.png
    Screenshot from 2016-07-06 21:01:59.png
    62.3 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena od urednika:
Nemoj da ga otvaraš čak i ako hoćeš da uništitš garanciju. U kućištu više nisu klasični 2,5 sata diskovi i elektronika za usb 3.0. Sad ti je elektronika zalemljena direktno na diskovu elektroniku tako da sata priključaka neme. Moj ti je prvi predlog da zameniš kabl i da probaš. Kod mene (transcend, Seagate) nisu hteli da rade sa njihovim kablovima kako treba. Kad sam stavio od WD kabl radio je normalno. Isto mi je bio dobar kabl od Samsung diskova.

proveri MBR sa programom 'testdisk'

na kraju sam uradio format.

sada je sve u redu, radi kao prvog dana.

nije mi jasno kako može hard da se tako "zaglupi" kada se obriše velika količina podataka, ali šta je tu je.

Prilozi

• Snap 2016-07-07 at 16.38.24.png
    Snap 2016-07-07 at 16.38.24.png
    68.2 KB · Pregleda: 53
"Pukla" ti je particija najverovatnije, a to se između ostalog i dešava kada se hard napuni do vrha, kao što je bilo kod tebe.

ok, da znam za ubuduće da ne brišem veliku količinu podataka odjednom. ;)

:wave:

nema, veze, šta je tu je. imam backup u "oblaku" pa sada polako skidam. hvala u svakom slučaju ;)

Da ne otvaram novu temu izvinjavam se na zloupotrebi.
Potreban mi je externi hdd koji bi sluzio kao arhiva.
Razmisljam sledece, da li je bolje kupiti takav externi hdd kao externo-namenski ili kupiti rack pa hdd iz laptopa ubaciti u njega a u lap neki ssd?
Sta bi bila preporuka?

ja bi kupio rack. jer je bolji sata od usb.

Sto se tice rack-ova ima svasta, sta je ono sto stvarno vredi da mi ne praci probleme u prenosu i drugo da li je bolje gledati 2.5 ili u 3.5 moze i hdd 2.5?

mislim da ti je bolji 2,5" sem ako ces jednog dana kaciti 3,5" disk. obavezno bih trazio esata, ako takvih ima i nisu preeeeskupi.

Nazad
Vrh Dno