Šta je novo?

Problem sa eksternim 2,5" diskom Samsung

Mali Milojica

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
15.08.2013
Poena
69
Imam već par godina eksterni hard disk Samsung S2 Portable 320gB.
Koristim ga za čuvanje fotosa i nekih dokumenata. Poslednji put sam ga kačio pre 2-3 meseca i sve je bilo ok. Sad, kada sam se vratio sa mora, hteo sam da na njega prebacim neke fotose ali kompjuter neće da ga otvori, traži da se formatira.
Kako da spasim sadržaj sa njega?

Probaj da ocistis konektore na kablu i na kutiji. Moze to da te zeza. Ako ne pomogne provaj da ga ubacish u neki komp interno pa ako i to ne radi onda si njb.

mozda je samo otisla tabela particija, to bi mogao da resi program 'testdisk' ili gomila slicnih.
prvo vidi SMART vrednosti sa nekim programom kao sto je crystaldiskinfo. (mozda ces morati da nakacis disk direktno ili esata jer nekad ne radi SMART preko usb-a), da bi znao kakav je problem.

Probaj da ocistis konektore na kablu i na kutiji. Moze to da te zeza. Ako ne pomogne provaj da ga ubacish u neki komp interno pa ako i to ne radi onda si njb.
Nije do toga, menjao kabal, očistio konektor na kućištu.Iz kućišta se ne može izvaditi, odnosno, konekcija je integralna sa celom štampanom pločom na disku.
mozda je samo otisla tabela particija, to bi mogao da resi program 'testdisk' ili gomila slicnih.
prvo vidi SMART vrednosti sa nekim programom kao sto je crystaldiskinfo. (mozda ces morati da nakacis disk direktno ili esata jer nekad ne radi SMART preko usb-a), da bi znao kakav je problem.
Probao, gomila problema. Kako ih rešiti, mislim, crystaldiskinfo mi isčitao ali ne vidim tamo alat az otklanjanje isrih, ili grešim?

SMART problemi se obicno resavaju kupovinom novog diska...
ako mozes, okaci ovde screenshot ili copy/paste.

Tražim rešenje za spašavanje sadržaja a ne hard diska. Da je rešenje kupovina novog, to bi već uradio i ne bi postavljao pitanje.
U svakom slučaju hvala ti.

ja bi napravio image pomocu programa ddrescue u Linux-u i onda pokusao iz tog bekapa da izvucem fajlove.
izvadio bih disk i nakacio ga interno da brze radi ili koristio esata.
postoji mnogo windows/linux programa za vadjenje fajlova. dosta je dobar besplatni 'photorec'. hvale neki ZAR (zero assumption recovery) i getdataback, ali oni se placaju.

kao sto vidis eksterne fioke nisu dobra ideja za cuvanje vaznih podataka. diskovi su jako osetljivi na udarce pogotovo dok rade. a i toplota moze da ih osteti, kao i los napon.

od tih SMART gresaka, bitno je da vidis ima li 'reallocated sectors' ili tako nesto.

probaj i sa novim usb kablom, nekad je problem tu.

Poslednja izmena:
Disk ne mogu raskačiti. Napravljen je tako da mu je sve integrisano na jednoj štampanoj ploči, znači, nema unutar kućišta kalasičnu konekciju bilo ATA ili SATA.

crystaldisc.png

@Mali Milojica
ma nemoguce, to je obican 2,5" (s)ata disk. samo ga otkacis sa plocice. normalno je da ti diskovi u fiokama i laptopovima nemaju kablove vec se utaknu direktno.
ali nema veze, moze i preko usb samo sto ce ici sporije.
probaj sa photorec programom da iskopiras sta moze na interni.
e da, pazi da se ne pregreje. (greju se vise ako nonstop pisu/citaju).

mislim da su 'sektori ponovo dodeljeni' bad-sektori.

Poslednja izmena:
Na žalost nije običan 2.5". Već napisao, sve mu je integrisano na jednu štampanu ploču, znači, nema nema klasičnog porta bio on ata ili sata. Prosto, to je travell disk i išli su na smanjenje troškova izrade tako što su mu izbacili sve što mu ne treba. Znači, ima samo mini USB i ništa više.
Aj probaću i taj.
Hvala...

Meni se vise puta desavalo da windows trazi formatiranje a linux sve vidi normalno, skini neki live linux, nabaci ma usb flash pa probaj,ne moze da škodi a možda pomogne.

trebalo bi da postoji bekap MBR-a negde na disku. mozda ga linux automatski koristi po potrebi.

Vrh Dno