Šta je novo?

Problem sa dual boot-om!

sitl

Čuven
Učlanjen(a)
06.11.2000
Poena
609
Posle instalacije W2K na 2 GB ntfs particiju, sa već postojećim Win98 na 1,5 GB FAT 32 particiji i korišćenja boot magica kao programa za izbor operativnog sistema, imam sledeći problem:
Kad mi boot magic ponudi biranje op. sistema, ako izaberem W2K sve je u redu i kreće normalno podizanje W2K. Međutim ako izaberem Win98, on mi zatim ponudi na 'DOS' ekranu izbor između Microsoft Windows (opcija predstavlja Win98) i Microsoft Windows 2000 SETUP!. Mogućnost izbora je svega dvije sekunde, a iritirajuće je to što odavde na dalje uopšte ne prepoznaje da je W2K instaliran, tj. ako izaberem drugu opciju, on kreće u instaliranje W2K. Ako izaberem prvu opciju, on krene u podizanje Win98. Kako da eliminišem ovu mogućnost 'biranja' koja se pojavi nakon izbora op. sistema u boot magicu?

probaj ovo

Nikad nism radio sa Magic-om ali zato probaj ovo.
U root-u sistemskog drajva pronadji file boot.ini (sistemski je pa ti je mozda hidden) Udji u njega notepadom i izbrisi delove koji ti ne trebaju. Tamo mozes i vreme da podesis.
Za svaki slucaj sacuvaj originalni file

Mislim da ti kada su ta dva OS-a u kombinaciji magic boot uopste nije potreban... kada si instalirao w2k, on ti je pronasao windows 98, i ugradio ga u boot meni. Znaci, ja bi sklonio boot magic, i ostavio ntloader, i kada ti se podize masina, opet ces imati izbor izmedju w2k i win98... S tim sto u w2k, mozes da podesis default sistem, i vreme koje ce provesti "idle" pre nego pocne sa ucitavanjem default OS-a....

CHECK THIS!

Kao prvo, ne treba ti BootMagic da bi koristio Windows 2000 Pro / Win98 dual boot. Win98 treba da ti je instaliran na prvu primarnu aktivnu particiju (proveri u PMagic-u); Win2000 mozes cak da instaliras na istu particiju ali to nije preporucljivo. Ono sto tebi treba je druga Logic Non Active particija (ona koju PMagic krsti particijom za iskljucivo smestanje podataka). Pokreni Win98, formatiraj taj NTFS i ispocetka instalaciju Win2000 ili nastavi (ono Win2000 Pro Setup u meniju oznacava da ta instalacija nije zavrsena --> da ga nisi 2put instalirao?) Instaliraj ga na tu drugu logicku NTFS particiju a Win98 ostavi na glavnoj. PC A zasto bi koristio NTFS kad on vise usporava HDD nego sto donosi bezbedonosnih koristi. Od unosa u boot.ini fajlu zavisi koji ce OS biti prvi podignut i koliko ce dugo OS meni biti prikazan.
Cestitam, Win2000 je sada glavni na vasem racunaru i on ce vam dozvoljavati da pokrecete Win98, sada imate cistokrvni Microsoft Dual Boot.

problem riješen...

...formatiranjem D particije i ponovnim instaliranjem W2K, ali bez boot magica. Ja sam predpostavio, kao što kaže hard core, da je u pitanju nekompletna instalacija, iako je W2K radio bez problema, osim što je imao loš izbor u NT loader-u. NTFS, kao file sistem možda radi sporije, ali mislim da je znatno sigurniji i osim toga sistem koji u potpunosti odgovara W2K - stabilnost prije svega. Ovako sada koristim Win98 za multimediju i W2K za ozbiljan rad.
Jedini problem koji imam sad je što ne mogu da natjeram elsu microlink 56K da radi sa postojećim drajverima (koji su joj pomogli da radi na Win98) ana W2K. To su oni drajveri dobijeni iz L. Computers da bi taj modem uopšte radio sa pulsnim biranjem. Ako je neko našao drajvere koji su mu pomogli da ova kombinacija proradi, neka javi.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno