Šta je novo?

Problem sa defragmentacijom

• Začetnik teme Začetnik teme Civil
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Redovno defragmentisem hard uz pomoc O&O programa i danas mi se nesto desava prvi put. Naime, postoji jedan veliki deo particije koji je obojen crvenom bojom za koji pise da je to FRAGMENTED BLOCK koji ocigledno ne moze da bude defragmentisan. Defragmentacija se zavrsi mnogo brze nego do sada i nakon nje Degree od Fragmentation se umesto da se spusti na ispod 1% ostane na preko 25%, prakticno se nista ne defragmentizuje, ranije je trajalo i po pola sata-sat a sada se zavrsi za 10-ak minuta. Ovo mi se desava prvi put. U pitanju je C particija. Na njoj drzim dva velika fajla od po 6-7 giga, ne znam da li je do toga ali ranije ni to nije pravilo probleme. Posle restarta ista stvar.

Prilazem sliku.

Na slici je defragmentacija u toku ali i nakon nje slika je skoro ista - nista nije slozeno.

O cemu se radi?

Prilozi

• def.webp
    def.webp
    111.2 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
U pitanju je "page file" koji se iz nekog razloga podelio na dva dela.I meni su se te stvari deshavale...Odradi proveru diska na greske (cekiraj obe opcije) i to bi trebalo da reshi problem.

Dodji misem na to crveno klikni i vidi da li je to stvarno page file. Uradi proveru diska, Start > My computer desni klik na ikonu tog diska >properties > tool i izaberi proveru diska i potvrdi obe kucice, OK i restart masine, sacekaj da uradi proveru tog diska.
http://www.theeldergeek.com/clear_pagefile_on_system_shutdown.htm
Ovde imas kako se setuje da se page file brise kad uradis shutdown masine

To nije bio PAGE FILE, sa slike se vidi da je on oznacen drugom bojom i da se nalazi na samom kraju particije. Ovo su bila upravo ta dva velika fajla (dva ISO fajla od 6-7GB) koja iz nekog razloga nisu mogla da se sloze, ocigledno, ranije sam sa njima normalno defragmentisao disk... kada sam njih prebacio na drugu particiju, onaj crveni deo je nestao i nivo fragmentacije je smanjen na nivo koji bi i trebalo da bude (ispod 1%) samo mi je sada cudno sto mi opet nesto nije slozio kako treba, saljem sliku da vidite... vidite kako su boje razlicite, skoro se svaka kockica razlikuje... da bi se posle nekog vremena odjednom iz cista mira sve te kockice obojile u plavo pa kada sam opet odradio defragment, onda se opet ovako pojavilo...

PAGE FILE je na dnu, da li on tu treba da bude?

Da li mozda gresim sto defragmentizujem SPACE metodom?

Da li smem da "mesam" defragment O&O-a i recimo Diskeeper-a, cini mi se da sam citao da nije pozeljno jer rade po drugacijim principima i moze da dodje do problema sa OS-om, cak i nepopravljivih?

A na ostale dve particije, par kolona su mi ZUTE i nalaze se u sred particije i one su MFT, njih nema na C. Da li je to ok? I sta bese MFT a sta PAGE FILE?

Prilozi

• def.webp
    def.webp
    78.1 KB · Pregleda: 54
"Page file" je virtuelna memorija a MFT area bi bio kao neki prazan prostor koji Win uzima sa particije zbog svojih potreba,npr potpuna defragmentacija diska.E sad,ako ti popunish tu particiju do kraja,taj MFT area ce jednostavno nestati i nece se pojavljivati cak i kada je budesh ispraznio posle(bar je kod mene tako).Cenim da je MFT skroz nepotreban,samo se treba pridzavati onog pravila da ti uvek oko 10%(valjda toliko beshe) particije diska bude prazno.
Kada instalirash win ,page file je smesten na pocetku particije a svi ostali podaci idu posle njega.Nekim cudom(a nemam pojma zashto)posle nekog vremena se pomera na drugo mesto.U principu, virtualna memorija bi trebala da stoji na pocetku(zbog brzeg pristupa).Bili bi lepo ako bi neko znao da objasni ovu pojavu.
Ta sarenolikost o kojo govorish mozda potice od "directory"fajlova ili nekih drugih koje nije moguce pomerati.

Prilozi

• Clip_3.webp
    Clip_3.webp
    122 KB · Pregleda: 50
  • Clip_5.webp
    Clip_5.webp
    123 KB · Pregleda: 44
Bezbjedno je, jedino što će se u tom slučaju kompjuter duže gasiti.

@civil
Te slike sto si postovao to nije isto, nesto si ti u medjuvremenu obrisao ili prekopirao na drugu particiju.
Normalo da je bezbedno to oko swap file, ja to povremeno radim jer masnu ne gasim danima tako da tosto ce malo duze da se gasi ili pali za mene je nebitno.

Poslednja izmena od urednika:
Rekoh, prekopirao sam ta dva velika fajla na drugu particiju i one crvene kucice su nestale! I tada se normalno defragmentirao osim sto mi je slika posle defragmenta nesto cudna, nisu onako sve plave kockice kao sto bi trebalo da budun akon toga, nego su "raznobojne" kao na onoj slici... tek posle nekog vremena ne diranja programa iz cista mira sve poplavi.

Nego, nema odgovora na:

Da li smem da "mesam" defragment O&O-a i recimo Diskeeper-a, cini mi se da sam citao da nije pozeljno jer rade po drugacijim principima i moze da dodje do problema sa OS-om, cak i nepopravljivih?

Ja koristim samo jedan program bash zbog tog,kao shto kazesh," rada po drugacijim principima".

Pa i ja za sada, ali k'o velim mozda da promenim, u stvari mislio sam da probam recimo Diskeeper na toj particiji. Ali posto mi je to sistemska, ne znam da li smem...

Nazad
Vrh Dno