Šta je novo?

problem sa CorelDraw 10

stevica

Čuven
Učlanjen(a)
27.12.2001
Poena
604
Koristim WindowsXP i u pomenutom Corelu javlja mi se sledeci problem:
nakon startovanja i obavljanja nekoliko jednostavnih operacija (crtanje linija i objekata, promena boje i podesavanje outline-a, dakle bez ubacivanja bilo kakvih slika) PageFile koji pravi WinXP narasta na nekoliko stotina megabajta.Prilikom rada u jednom dokumentu u trajanju od 10-tak minuta PF naraste na skoro 1GB i onemogucen je svaki dalji normalan rad na racunaru, a sam dokument je velicine manje od 200 KB.Da li ovome ima leka ili kako mi jedan drug rece treba da predjem na CorelDraw 9?

Inace imam 256 MB SDRAM i Durona 600MHz.

Unapred hvala.
:wave;

Mislim da je problem u tome sto Corel Draw po defaultu koristi 25% sistemske memorije. Tools->options->workspace->memory i povecaj (ja sam stavio 90%, imam 256MB rama). Zatim dok si jos u options prozorcetu idi na documents i stikliraj save options as default for new documents i klikni OK da ne bi morao stalno da povecavas memoriju.

Mislim i da Adobe Photoshop ima slicnu caku sa memorijom, odnosno i on po defaultu koristi 25%, sto je nebulozno.

Povecao sam memoriju na 90%, a zatim sam izveo zanimljiv eksperiment:
otvorio sam dokument u Corelu i sa ukljucenim Windows task manager-om gde sam pratio Page file usage history izveo sledecu radnju - selektujem jedan crtez, a zatim pritisnem taster "Escape" (dakle deselektujem ga). Svaki put kad sam ovo uradio Page File se povecao za oko 10 MB. Nakon pola minuta racunar je bio neupotrebljiv za rad, a da pritom nista nisam promenio na crtezu.Svasta.
Probao sam nesto slicno i u Photoshopu i u 3DSMax-u i ovaj problem se nije pojavljivao, tako da mislim da ovom Corel-u 10 nisu bas sve ovce na broju.

corel 10 nece lepo da radi sa xp-om. moraces da napravis dual boot, ja ti preporucujem win2000

Samo da napomenem da kod mene Corel 10 radi bez problema na Windowsu XP, a bas ga cesto koristim. Mada ima ljudi koji se zale.

Probaj ovo:
Tools/Options/General/Undo levels/Regular umesto 99 stavi 2

Probaj da obrises setovanja za korel.
C:\Documents and Settings\korisnicki_profil\Application Data\Corel\CorelDRAW10
Nakon sledeceg startovanja ponovo ce kreirati dorektorijum sa svim podrazumevanim podesavanjima. Takodje probaj da u XP kreiras novog korisnika pa se uloguj i proveri dali radi kako treba. Na poslu, gde nas dvojca koristimo isti racunar sa WIN2K, desava se da kod mene nesto ne radi kako treba (volim da Corel potpuno podesim prema svojim potrebama) dok kod kolege sve radi (on nista ne dira). Takodje instaliraj servisne zakrpe. Za Corel 10 postoje dve. AKo ovo nista ne pomogne onda ga deinstaliraj pa ponovo instaliraj. Ako ti ni to ne pomogne onda pokusaj da nabavis drugi CD od nekoga kod koga radi kako treba. Ako ni to ne pomogne onda ti nista drugo ne preostaje nego da uzmes papir i olovku :D

Miroslav je napisao(la):
corel 10 nece lepo da radi sa xp-om. moraces da napravis dual boot, ja ti preporucujem win2000
Meni Corel radi na svim Win OS sistemiam kako treba {a pritom nisam instaliao nijedan SP za corel}....znaci XP, 2k, 98..

Nazad
Vrh Dno