Šta je novo?

Problem sa coolerom

Placebo

Slavan
Učlanjen(a)
18.05.2005
Poena
320
Desava mi se nesto cudno. Dok je procesor u idle i temp je recimo 35 C odjednom se ventilator zavrti velikom brzinom. U Everestu i HW monitoru pise da vrti na 900 obrtaja, stim sto se u Everestu desava cudna stvar, da se ocitavanje obrtaja za CPU izgubi kao da ne radi ventilator, a onda odjednom pojavi i pise nesto nenormalno preko 9000 obrtaja. Sve vreme zvuk je isti, onaj glasniji, a temperatura je kao sto sam rekao oko 35. Jel zna neko u cemu je problem?

Takodje u hardware monitoru mi stoji Aux +1.28V (ne znam sta je aux) i crveno je, kao i temperatura ploce od 50 C

Poslednja izmena:
Ljudi frka je. Sad je recimo HW monitor pokazao max 15366 min 0 za minut rada kompjutera. Isto i Everest. Temp se ne menja a ni zvuk pri navodnom povecanju obrtaja. Kad sam restartovao oba programa citanja su konstantna na max 815 min 700. Ne znam o cemu se radi ali mi je frka da ne crkne box cooler. Cuje se kao da radi na vecem broju obrtaja od 2000, i to onako kao sirena tj ubrzava za sekundu pa uspori za sec. i tako non stop.

Placebo je napisao(la):
Ljudi frka je. Sad je recimo HW monitor pokazao max 15366 min 0 za minut rada kompjutera. Isto i Everest. Temp se ne menja a ni zvuk pri navodnom povecanju obrtaja. Kad sam restartovao oba programa citanja su konstantna na max 815 min 700. Ne znam o cemu se radi ali mi je frka da ne crkne box cooler. Cuje se kao da radi na vecem broju obrtaja od 2000, i to onako kao sirena tj ubrzava za sekundu pa uspori za sec. i tako non stop.
Ma nema frka, nije nista strasno. kao prvo jesi li OC procesor. Sta je sa C'n'Q opcijom?

C'n'Q je iskljucen. OC sa 2000 na 2400 napon 1,54V. To zavijanje (brzo pa sporo radi fan) je izggleda bilo od case fana. Ovo sa ocitavanjem se isto. Desava se mislim samo kad prvi put startujem monitoring program ali sada deluje ok. Jel imas neku ideju sta bi moglo da bude da proverim. Sta je ovo AUX voltaza koju mi prijavljuje Hardvare Monitor da je 1.28 i crveno je kao da ne valja nesto.

sto ne probas sa speedfan-om? a to zavijanje da nije od MB qler-a?

Shum

Placebo je napisao(la):
Desava mi se nesto cudno. Dok je procesor u idle i temp je recimo 35 C odjednom se ventilator zavrti velikom brzinom. U Everestu i HW monitoru pise da vrti na 900 obrtaja, stim sto se u Everestu desava cudna stvar, da se ocitavanje obrtaja za CPU izgubi kao da ne radi ventilator, a onda odjednom pojavi i pise nesto nenormalno preko 9000 obrtaja. Sve vreme zvuk je isti, onaj glasniji, a temperatura je kao sto sam rekao oko 35. Jel zna neko u cemu je problem?
Kupi keramicki kondenzator 100nF (0,1uF) i vezi izmedju zute i crne na fan prikljucku. Kod Abita sigurno pomaze, kod drugih ponekad.
poz

Cika Pera je napisao(la):
Kupi keramicki kondenzator 100nF (0,1uF) i vezi izmedju zute i crne na fan prikljucku. Kod Abita sigurno pomaze, kod drugih ponekad.
poz

Daleko je ta vestina od mene. U svakom slucaju hvala.

Reinstalirao sam windowse zbog drugog problema i vise se ne desava ovo sa ocitavanjem, a sto se tice zvuka vise ne znam ni sam posle tri dana, sad mi deluje normalno. Malo sam promenio raspored ventilatora na kucistu, gornji sa strane sam stavio pozadi na mesto za 12icu.

@Toxic
Zavijanje izgleda jeste od onog cuda na chipsetu, jer kada sam poiskljucivao sva tri case fana i zatvorio kuciste, onda je poceo da se dere. Tise je sa svim ventilatorima ukljucenim, nego sa isljucenim. Da li postoji pasivno resenje za Lanparty? Temp. chipseta i ovako nekad dodje do 50 C.

Poslednja izmena:
pazi pasivno resenje koliko ja znam nema, ali ti mozes da stavish neki pasivni hladnjak i da stavish jednu 8-icu na 5v da duva u njega!!! em sto je osmica tisha, em na 5v (ali i dalje dovoljno cfm-a da oladi pasivni) i bio bi ti mlogo tisi! 🙂
ovo je probano na ploci MSI K8n-neo s754 i radi bey problema, ladi na ~30 stepeni!

Odlicno. Jel moze neko da mi preporuci neki pasivni za DFI, znaci da bude niskoprofilni i dobar, a sto se tice 8-ice moze i na 12V manja je buka nego ovako.

Jedini pasivni hladnjaci u Bg. su Cool M. ako imas na str. fan okreni da duva unutra. To sa 5v. da duva u njega morao bi da stoji 2cm. od hladnjaka.

Poslednja izmena:
Gore navedeni Msi k8n s754 je moj,stavio sam cooler master pac01 i na stranici osmicu na 5v da duva u njega,temp.manja za 7 do 8 stepeni.

Nazad
Vrh Dno