Šta je novo?

Problem sa celly-jem

lephafta

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
619
Problem je sledeci:

Sklopio sam skromnu makinu za fajl server, i mislio ako je vec tu mogao bih da ga malko oc-ujem. U pitanju je ploca MSI 6337 ver3 i celly 633. Sve lepo funkcionise osim menjanja voltaze. Ako podignem sa 1.65 sistem se ne dize, samo speaker daje neki "pak-pak" zvuk u 2s intervalima. Zvuk me poseca na restart boot procesa. Mozda sam ja tako smotan i ne vidim banalnu gresku, ali nikako mi nije jasna ova pojava, celly466 se mogao dirati na istoj ploci bez problema.

Ideje?

Ako se dobro secam te ploce imala je mnogo ruzan problem sa IDE kontrolerima, tj. FSB je mogao vrlo malo da ide nagore bez korupcije podataka na HDD-u.
Sto se tice tog procesora konkretno se nije pokazao kao neki overclocker a za voltazu mi se cini da taj procesor uopste ne trpi dizanje voltaze, ali sve jedno ces i bez dizanja voltaze na njemu da vidis max. (oko 700 - 750MHz).

Pazi, radi on stabilno na 890 sa 93Mhz, samo zvucna ne trpi dizanje, ali je to manji problem, nekako mi nije jasno ovo sa procesorom. Video sam primerke iz istog vafera koji su radili na 1.75-1.85v stabilno na 100-105MHz.

lephafta je napisao(la):
Problem je sledeci:

Sklopio sam skromnu makinu za fajl server, i mislio ako je vec tu mogao bih da ga malko oc-ujem. U pitanju je ploca MSI 6337 ver3 i celly 633. Sve lepo funkcionise osim menjanja voltaze. Ako podignem sa 1.65 sistem se ne dize, samo speaker daje neki "pak-pak" zvuk u 2s intervalima. Zvuk me poseca na restart boot procesa. Mozda sam ja tako smotan i ne vidim banalnu gresku, ali nikako mi nije jasna ova pojava, celly466 se mogao dirati na istoj ploci bez problema.

Ideje?

Meni ovaj problem uopste nije jas`an (logican), da probas da ga rasklopis pa ponovo da sastavis celu konf-u? (znam ctp😉

Nisam bio jasan, ako se voltaza digne iznad 1.65v desava se ovo, a na default-u radi sve k'o sat.

Sad sam probao Chiftec-a od 360W, cisto radi reda, naravno isti efekat. Vratio sam Mendocino od 466MHz, menjao voltazu do 2.40, sto ploca nominalno prihvata, ali senzori detektju jos uvek 2.0v. To znaci da je u oom slucaju menjanje voltaze cisto ukras, ili nesto nije u redu sa BIOSom?

Josh bih dodao, da onaj "pak" zvuk se cuje jednom pri normalnom bootovanju.

Da'l bi onaj volt-mod sa 4 nozica pomogao?

Resio sam problem, cisto da bude tu onima koji ce da sretnu istu plocu.

Ploca (barem ova) nije sposobna da dize napon, zato se sve ovo dogadja. Treba uraditi voltage mod sa VID0-3 pinovima, uputsvo se moze naci na netu na x mesta. Ako je u pitanju 1.65v primerak, tj treba izolirati neki pin do 1.85v, koristite npr. lepak neofix i teflon foliju, ako neko nadje tecni teflon josh bolje. Lak za nokte kod mene nije radi, probao sam 5 razlicitih tipova 🙂.

Stojcha je napisao(la):
Sto se tice tog procesora konkretno se nije pokazao kao neki overclocker a za voltazu mi se cini da taj procesor uopste ne trpi dizanje voltaze, ali sve jedno ces i bez dizanja voltaze na njemu da vidis max. (oko 700 - 750MHz).
Samo da znas, iako je to bilo dosta davno, secam se da je jako veliki broj tih procesora opusteno isao na 950 MHz, tj. na 100 MHz magistrali.
Bio je odlican izbor, od njega je samo bolji bio 566@850 MHz, u smislu da je bilo vise primeraka 566-ice sposobnih za ovakav O/C.

Da, ali su to verovatno nili cC0 steppinzi, ne? I ovaj hoce sa 1.75, samo nisam imao zivaca, da josh jednom izolujem neke pinove posle ovog "sexa"🙂 pa je ostao na 1.85v.

lephafta je napisao(la):
Da, ali su to verovatno nili cC0 steppinzi, ne?
Koliko se ja secam (ali stvarno je bilo daaavno!), jeste, tako je...C0.

B0 su bez problema isli na 83, a neki i na 100 uz malo vece grejanje, ali su zato skoro svi C0 isli na 100 i isli su na 0.5-1.0V vecem naponu...

CAR je napisao(la):
...

Samo da znas, iako je to bilo dosta davno, secam se da je jako veliki broj tih procesora opusteno isao na 950 MHz, tj. na 100 MHz magistrali.
Bio je odlican izbor, od njega je samo bolji bio 566@850 MHz, u smislu da je bilo vise primeraka 566-ice sposobnih za ovakav O/C.

E pa onda bas nisam imao srece sa celeronima (izuzev legendarnog 300A). 😀

Mora da sam zbog 'nesrecnog detinjstva' na AMD-u vec dugi niz godina :mrgreen: :mrgreen:

Nesrecno detinjstvo rulez! Zamisli kako se tek onaj freak osecao ko je 2 godine vozio Cyrix PR200? No, ne ja, mene je K6 233 vozio u "pakao" sa brutalnim temperaturama. Inace, o celly-jima ne mogu reci nista lose, sad sam imao 333/366 u ruci, i hteli su ladno do 500MHz, a imam jednog 466 koji radi na 615 stabilno na 2.0v, aa 🙂 ?

@Crni
Pa i ovaj je B0, 1.65v default, radi stabilno (recimo 5h Prime-a) na 890MHz (93). Dalje nisam mogao zbog shit graficke. A probao sam da mu dam 2.05v, i sto me je jako iznenadilo, nije nikako presao 50C na 1045MHz pri max opterecenju.

Stojcha je napisao(la):
...
E pa onda bas nisam imao srece sa celeronima (izuzev legendarnog 300A). 😀
:mrgreen: :mrgreen:
Pa ni tu nisi bio neki extra srecnik, jer je 95% tih procesora 'ladno islo na 450 MHz :beat: :d

Jedino ako ti sa svojim primerkom nisi izvlacio nekih 580 MHz... 😉
Stojcha je napisao(la):
...
Mora da sam zbog 'nesrecnog detinjstva' na AMD-u vec dugi niz godina :mrgreen: :mrgreen:
Vidis, ja sam imao prilicno srecno detinjstvo, pa sam opet na AMD-u! :d:d:d

Vojkan je napisao(la):
...
Šta, nije svaki? :d
Shut up, you! :mrgreen:

Zbog tebe sam i stavio ovo "95%", znao sam da ces da me progonis :beat:

Nazad
Vrh Dno