Šta je novo?

Problem sa brzinom RAM-a

dule76r

Zapažen
Učlanjen(a)
31.05.2021
Poena
21
Pozdrav,

Pre nedelju dana sam napravio novu komfiguraciju ali kao nikada do sada sve je islo nekako bezveze pri startanju.
Komfiguracija je sledeca:

Procesor: Ryzen 9 5950X
Vodeno hladjenje procesora: Asus Asus Ryujin 360
Ploaca: Asus Rog STRIX X570-e Gaming
Memorija: TridentZ neo ( model: Fç-4000C18D-32GTZN ) sve ukupno 64GB- 4*16 gb na 4000MHZ ; CL18-22-22-42 na 1.40V
Hard1: Samsung 980Pro 1TB
Hard2: Corsair MP-600 2TB
Hard3: WD RED PRO 10TB
Hard4: WD Gold 14TB
Hard5:WD Gold 14TB
Graficka: Radeon R9 200

E sada ovako odmah na prvom paljenju ploca nije videla ni jedan jedini megabajt rama pa sam malo guglao i nasao da moram odmah da uradim Bios update i to je resilo problem prepoznavanja rama ali ne i njegove brzine.
Ovaj racunar sam sklopio za CHIA majnovanje . Sve je ok osim brzine memorije. Na pocetku je radila na 2333Mhz po default-u pa sam se malo igrao dva dana i uspeo da je naguram na 3333Mhz ali ni milimetar vise.
Nikako nemogu da je nateram da radi na njenoj pravoj brzini.Po podacima ploca podrzava brzinu rama do 4400Mhz.
U biosu imam neko podesavanje DOCP i kada tu udjem bios je vidi tacno kao sto je napisano na pakovanju i stavlja brzinu na 4000Mhz ali makina nece da se podigne sa tim podesavanjima. Ta podesavanja vracaju Bios pri startanju ponovo na default.(2333 )

PS: Ako je potreban jos neki podatak pisite.

Hvala za svaku pomoc ili ideju.

Pozdrav Dusan

Koliku si vrijednost stavio za FCLK? BIOS vjerovatno pokušava da stavi 2000MHz, ali tvoj primjerak procesora nije sposoban da mu Fabric Clock bude toliko visok.. Ili ručno stavi isti da bude 1900MHz što će povećati RAM latency i imati negativan uticaj na performanse ili RAM stavi da radi na 3800MT/s što će ti ostaviti prostora da zategneš latencije RAM-a i BIOS će forsirati 1900MHz za FCLK što Ryzeni 5xxx mogu postići. Ovo drugo je bolje rješenje.

Pre svega, skini Thaiphoon burner, pa idi na EEPROM, pa ''read speed on SMBUS'' (bilo koji od 4 koja ti ponudi).
BItne stvari odatle su MANUFACTURER (MIcron, Samsung, Hynix) i DIE DENSITY/COUNT (pise 16gb ''X''-die), e taj X je bitan.
Druga bitna stvar je REVISION/RAW CARD, 0001h/A0 ili tako nesto, ''A0'' ili sta vec tu pise je bitno.
Javi te 3 stvari.

Trebalo bi da je Micron E-die na tim cipovima, samo pitanje koja revizija.

Probaj ovako:
1. Stavi manuelno SOC Votlage na 1.15v
2. Ukljuci XMP
3. Stavi manuelno IF 1900, da vidimo da li ce da butne samo, po polako povecavaj na 1933, pa na 1966, pa na 2000.
4. Stavi manuelno Memory Voltage na 1.41v
5. Stavi manuelno tRFC na 608

Kada odbije da butne, probaj povecanje tRFC na 665, pa probaj.

Mora da moze da radi na 4000, samo mora da se namesti, a za to treba malo vremena i testiranja.

Dušane,
Mislim da je tvoj problem u tome što si popunio sve memorijske slotove. Ovo je primer kako je navedeno u uputstvu MSI X570 Tomahawk za očekivane brzine memorije prema broju popunjenih slotova i da li je memorija single ili dual rank.
Memorija.jpg
Kao što vidiš Tomahawk podržava 4600+ MHz sa XMP profilom, ali samo ako staviš 1 štap single rank memorije tj. 1DPC 1R. Trebalo bi da i sa memorijom u A2 i B2 DIMMovima isto radi na deklasiranom maksimumu. Po ovome u Tomahawku će jedan štap tvoje memorije pošto je 1DPC 2R da radi na max 3866 MHz. Pošto je memorijski kontroler na CPU od njega će zavisiti koliko ćeš moći da nategneš još memoriju i da li ćeš moći preko ovoga. Za sva 4 DIMM slota popunjena sa dual rank memorijom na Tomi je očekivani maksimum 3600 MHz.
Moj savet ti je da sve vratiš na default podešavanja, ubaciš u A2 DIMM jedan štap, aktiviraš XMP i probaš da vidiš da li ćeš postići tih deklasiranih 4000 MHz ili nešto niže jer je dual rank memorija. Ako uspeš kreni da popunjavaš B2, pa opet test i onda sva četiri. Ako brzina opadne onda nije stvar u podešavanjima nego u kontroleru i njegovoj mogućnosti da sa većim brojem postigne deklasirane brzine.

Nece to da radi na xmp profilu, nema sanse, tek sam sada video.
Mozda da se latence malo olabave, ali mrka kapa, bolje da spusti na 3800 i da zategne latence, bolje ce rezultate dobiti.

Vrlo moguće. Kod mene na istoj ploči nisam mogao potjerati RAM na 3600MT/s u slotovima 1 i 3. Vjerovatno ćeš morati spustiti na 3200MT/s, ali ćeš zato moći fino zategnuti latencije.

Pozdrav svima i hvala svima koji su pisali i odvojili vreme za moj problem. Malo sam cackao i dosao sam do 3800MHZ sa fabrickim podesavanjima (18-22-22-42)malo sam popeo one struje SOC voltage i aktivirao onaj DOCP kod mene na ploci i proslo je sve hladno bez nekih vecih problema. Sada moram da testiram da vidim kako ce to raditi pod punim opterecenjem posto je komp 24H u radu pod skoro 90% opterecenja.
Sve ove podatke sto ste mi pisali to kod mene u biosu je mnogo vise komplikovanije ili je to do mene nemam pojma ali neke parametre nema sanse da nadjem. Npr. ovaj SOC voltage ja imam jedno 10 razlicitih tako da i sam neznam koji treba stvarno podesiti. Ja sam podesio onaj koji je bio najblizi vrednosti od 1.15v. Pre sam bios znau u prste ali sa ovim Uefi sranjem se bas tesko snalazim ovo vise nije bios ovo je kao windows ima milion stranica i milion pod - menija nema sanse da zapamtis gde je sta. Cim ima u biosu ima SEARCH da ti moras da trazis funkcije to vise nije to . ( malo se ostarilo - ispalo se iz materije ) Zadni komp koji sam sklapao je bio I7 4770K i sa ASUS plocom i takodje uefi biosom ali nije bilo ovako. Ovo je za mene malo previse.
Ali u svakom slucaju hvala i voleo bi da ako neko ima zivaca da mi malo pojasni na sta bi trebalo jos da obratim paznju da bih doveo ram da radi do perfekcije. Hvala svima

Nazad
Vrh Dno