Šta je novo?

Problem sa bojama u Corel-u...

goranagf

Slavan
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5950x / Dark Rock Pro
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC
RAM
Corsair Vengeance 4x16GB 3200Mhz
GPU
ASUS GeForce RTX 4070 DUAL OC
Storage
Samsung 980Pro/Kingston A2000/2x WD Red Plus
PSU
Phantex Revolt Pro 850W
Kućište
Ms Titan II Pro
Monitor
3x Dell P2317h
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S / MX Master 3s
Mobilni telefon
Samsung S20 Fe
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Koristim Corel X4 i kada ga instaliram sve je normalno, ali nakon par sati rada u njemu, nisam siguran tačno kada se to desi, najvjerovatnije kada nesto Publish-ujem u PDF, boje na paleti sa desne strane postanu drečave, ni jedna nije realna, osim crne i nijansi sive. Odradim PrtScn, snimim sliku baš da bih mogao pokazati razliku, reinstaliram Corel i nakon friške instalacije boje su ponovo normalne. Medjutim kada uporedim slike jednog i drugog print screen-a, boje su iste, realne, onakve kakve bi trebale biti.
Isto tako sam pimjetio da su te boje u PDF-u takođe realne, bez obzira dali su u Corel-u dobre ili pobrkane.
Onda mi prvo pada na pamet da je do monitora ili graficke, ali to se samo u korelu desava, i samo sto se promjeni jesu nijanse na paleti, nista drugo.
Btw, grafika je 8800GT i Philips CRT 21'

Vjerovatno ti se aktivira RGB paleta.

Tools- Color managment - Settings pa odaberi ili default ili "professional output" (bilo šta osim off i web, nemam instaliran corel) 🙂

Bravo!:happy:
Bilo je selektovano default, vratilo se sve na staro kada sam isao na "optimized for professinal output"
Ne znam samo kako se moglo samo promjeniti, ali nema veze, bitno je da sam naucio jos nesto...🙂
Pozdrav i hvala!:wave:

Nema problema.
Corel je dosta mušičav program. Dok mu ne naučiš mane može izazvati dosta stresa.
Pitaj, možda i znamo 🙂

Nazad
Vrh Dno