Šta je novo?

Problem sa Biosom ili nesto drugo?

drlja

Slavan
Učlanjen(a)
18.06.2008
Poena
301
Pre nekog vremena mi je crkao hard 40 gb na kom nije bio windows nego samo muzika itd. Windows je zakucao i posle cupanja pomenutog harda( imam i 120 gb maxtora na kome je OS) nije hteo da se normalno startuje,poceo je da se podize sa prethodno ispisanom porukom : HardWare initiate failed, Please check device!!! The Bios not be installed. Press <g> to continue! Ja pritisnem g i on krene da podize Win, prvo neko vreme (oko 45 sec) bude zatamnjen ekran i nista se ne desava pa se onda polako podigne. Reinstalirao sam Win misleci da je mozda on u pitanju i flesovao Bios. Ali i dalje se isto desava. Ne znam dal je neko imao ovakav problem ali bih voleo da mi pomognete. Hvala unapred!

Za pocetak u BIOSu, u Standard CMOS Setupu stavi sve na Auto, pa brobaj. Ovaj preostali HD bi trebao da bude podesen kao Master i prikljucen na primarnu granu. Mozda ovo bude dovoljno...?

Upravo sam probao i nista, mada sam to i pre probavao, ali ne skodi proveriti. Da napomenem da se ovo desava odmah nakon provere sistema(one prve, kad gleda procesor,hdd i ostalo), posle ovog ide pomenuti tekst: HardWare initiate failed, Please check device!!! The Bios not be installed. Press <g> to continue! pa tek kad pritisnem G mogu da udjem u Bios.

Jesi siguran da je onaj stari hard crkao? Mozda je do kontrolera? Probaj da resetujes BIOS, ili da ga flashujesh. Proveri prethodno da li ovi tvoji hardovi normalno rade na nekoj drugoj masini...

Stari hard je odsvirao svoje, probavao sam ga kod ortaka i ni da bekne, samo je i njemu pravio probleme kad ga je nakacio, mada ne ovolike kao meni. Resetovao sam bios i vadio bateriju i svasta. Ali nisam uspeo nista popraviti.

Sredjeno (konacno), trazio po netu, cackao sve i svasta. nemam pojma kako, ali je upalilo. Noriega hvala na trudu i vremenu!!

Vrh Dno