Šta je novo?

Problem sa (BIOS) maticnom

Chernobyl

Slavan
Učlanjen(a)
07.08.2014
Poena
275
Racunar odjednom nece vise da mi se ukljucuje, a juce sam ga sasvim normalno koristio. Kada ga ukljucim, konstantno se cuje brzi BIOS beep code oko 10-tak sekundi i nakon toga usledi restart (i tako u krug).

Ocistio sam zlatne pinove na RAM i GPU, menjao sam mesta RAM memorija u slotovi, izvadio CMOS bateriju, pokusao sam sa i bez eksterne GPU, ali nista mi nije pomoglo. Da li imate neki predlog ili savet sta bi moglo da bude kvar ili da pokusam?

Sliku na monitoru nemam

Koja matična? Koliko puta se čuje beep pre nego što se restartuje? Svi kratki ili ima i dužih?

Gigabyte GA-Z87M-HD3
Svi beepovi su kratki i brzi. Bukvalno 10 sekundi pisti, restartuje se i tako u krug

Situacija je bukvalno ista, kao na ovom klipu po pitanju buepova

Probao sam sa oba modula RAM-a da ih zarotiram, cak i varijantu da modul prebacim u drugi slot i slicno

Da li si probao pojedinacno svaki?

Otkači napajanje diska dok je računar isključen.

Ono sto je najinteresantnije od svega, cak i kada nemam nista na maticnoj (sem procesora) i dalje se isto ponasa. Po Gigabyte beep code ispada da je memory failure (Memory not correctly installed Continuous short beep) ali mi nema logike, iz razloga sto je maticna prazna

Možda je memorija neispravna, tako da čak i kada je u matičnoj ploči, ona kao da je ne vidi.

Probao sam sa drugom RAM memorijom, zamenio bateriju, resetovao CMOS i dalje nista.
Iscupao sam bukvalno SVE iz maticne (sem napajanja) i dodavao komponentu po komponentu i svim varijantama nikakav beep code nisam dobijao sve dok ne vratim CPU i tada ponovo krenu beep kodovi

Moguće da je memorijski kontroler na CPU riknuo, pa otud taj tip beep code-a koji ukazuje na problem sa memorijom.

@Chernobyl :
Da li je procesor bio overklokovan?

Vrh Dno