Šta je novo?

Problem sa ATi 9600

Therion

Slavan
Učlanjen(a)
24.09.2004
Poena
301
Imam problem i sumjnam na graficku Saphire ATi 9600.Naime,posle 2-3-4 nedelje pada mi sistem (XP),uglavnom bez razloga.Par puta sam je prvo obarao rezoluciju na 800x600,par puta su nestajali (!!!???) drajveri,pa se posle par reseta ponovo "normalno pojavljivali".Uglavnom Windows ne startuje jer ispise gresku da nedostaje system fajl ili neku drugu gresku,koju sam zaboravio.Sta da radim?Koristio sam puna razlicitih verzija drajvera.

Pa kad Windows-u nesto fali, ti ga zamenis ( reinstaliras ) ili odradis repair, mada je ovo prvo bolje.
Meni se slicno desavalo kada sam prosle godine pokupio nekoliko virusa.

Testiraj memoriju. Mogao bi da bude problem sa njom.

Pa Windows instaliram na 2-3 nedelje !!!Ali zbog toga sto nece vise da startuje.Samo par puta mi je dozvolio da odem u Safe Mode,inace ne mogu ni tako da ga podignem!Da li je problem graficka,da je menjam ili ne,i kako da uopstem saznam sta je problem?

Therion je napisao(la):
...i kako da uopstem saznam sta je problem?
testiranjem i eliminacijom! :)
probaj memoriju istestirati sa (recimo) GoldMemory, testiraj grafiku sa 3DMarko-m....

Mozes i da pustis prime 95 i da ga ostavis nekoliko sati (trebalo bi sto vise). Ako prijavi gresku, onda ti sleduje igranje po biosu, drajverima (i moguce menjanje komponenti - moze biti ploca, procesor, memorija). Ako prodje bez problema, treba testirati dalje, znaci posebno memoriju : Gold memory ili neki slican, pa onda i graficku, 3d mark ili neki slican, hdd , da nema neki bad sektor...
Ako svi testovi prodju ok, onda nesto je nesto drugo problem :D. Mozda se komp pregreva, napajanje nema dovoljno snage, ima prekid u nekom kablicu, pa obara sistem, ili nesto softverski nije u redu.

Skoro sigurno je memorija u pitanju. Imao sam nesreću da su mi do sada crkla dva memorijska modula, tako da sam odmah prepoznao simptome. Ostavi samo jedan modul u sistemu, vidi da li sa njima sve radi, obrni neki test. Ako je sve u redu, ponovi isto sa drugim modulom itd. Trebalo bi da lako utvrdiš koji je defektan.
Ukoliko je memorija u redu, možda je softverski problem, pa pokušaj na digneš sistem u Linux koristeći neku od distribucija koje mogu da se pokrenu sa CD-a. Ukoliko nije ni to, zamoli nekoga da probaš njegovu grafičku kod sebe.

Vrh Dno