Šta je novo?

Problem sa ata diskovima i kontrolerima

cudmix

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2006
Poena
319
Ovako prvo mi je komp umro totalno! Ostalo je samo napajanje diskovi i optički pogon ispravan! Uzeo sam gigabytovu ploču, procesor, ram i grafičku! Onda je bila neka greška na ploči i procesoru pa sam reklamirao i dobio drugu ploču ( abit kn9s) i isti procesor! Sada na toj ploči nema Ata utora ustvari ima jedan i on je namjenjen za optički pogon! Kupio sam i Via vt 6421a Ata kontroler samo ne znam kako da to nateram da radi? Pa tražim pomoć!

pa ovako: uzmi lepo i prikljuci opticke uredjaje na integrisan ata kontroler na ploci, a taj VIA ATA kontroler u prvi slobodan PCI slot, i povezi hard disk(ove) na taj PCI kontroler. Vodi racuna koji disk ce ti biti master, a koji slave. Ukljuci komp i u BIOS-u namesti da ti se sistem podize sa tog PCI kontrolera. Ako hoces da radis instalaciju windows-a podesi u biosu da se masina bootuje sa nekog od optickih uredjaja, i budi siguran da imas drajver za taj PCI kontroler na floppy-u, jer bez toga neces moci nista da uradis. Druga varijanta ti je da hard diskove povezes na plocu, a optiku da povezes na PCI kontroler, tako neces imati potrebu za drajverima na flopiju.

Trazio sam taj Via vt 6421a po netu i postoji i SATA varijanta pa pogledaj sta si kupio, da li je SATA ili PATA.

Javi sta si uradio
Poz

pa ovako: uzmi lepo i prikljuci opticke uredjaje na integrisan ata kontroler na ploci, a taj VIA ATA kontroler u prvi slobodan PCI slot, i povezi hard disk(ove) na taj PCI kontroler. Vodi racuna koji disk ce ti biti master, a koji slave. Ukljuci komp i u BIOS-u namesti da ti se sistem podize sa tog PCI kontrolera. Ako hoces da radis instalaciju windows-a podesi u biosu da se masina bootuje sa nekog od optickih uredjaja, i budi siguran da imas drajver za taj PCI kontroler na floppy-u, jer bez toga neces moci nista da uradis. Druga varijanta ti je da hard diskove povezes na plocu, a optiku da povezes na PCI kontroler, tako neces imati potrebu za drajverima na flopiju.

Trazio sam taj Via vt 6421a po netu i postoji i SATA varijanta pa pogledaj sta si kupio, da li je SATA ili PATA.

Javi sta si uradio
Poz

I jedno i drugo i nisam uspeo instalirat windowse! Posudio sam sata disk jer ova moja ploča ima samo jedan ide priljučak i instalirao windowse na taj sata disk! Onda sam instalirao drivere za taj kontroler i našo mi je diskove ali ne da instalirati windowse na njih!!!To je i sata i pata kontroler all in 1!:wall:

Poslednja izmena:
A da li ti ploca prepoznaje taj SATA/PATA kontroler? da li ti kontroler prepoznaje hard diskove? ne uspevas uopste da pokrenes instalaciju windowsa ili dobijas neku gresku usred instalacije? jesi pokusao da stavis PATA disk na integrisani kontroler od ploce i na isti kabl da stavis i neki opticki uredjaj pa ti posle samo izmenjaj mesta kako zelis?

Poslednja izmena:
da

A da li ti ploca prepoznaje taj SATA/PATA kontroler? da li ti kontroler prepoznaje hard diskove? ne uspevas uopste da pokrenes instalaciju windowsa ili dobijas neku gresku usred instalacije? jesi pokusao da stavis PATA disk na integrisani kontroler od ploce i na isti kabl da stavis i neki opticki uredjaj pa ti posle samo izmenjaj mesta kako zelis?

Jesam ali onda kad završim instalaciju nema šanse da digne windowse! A kad skopčam hdd i optiku na isti kabal instalira windowse i sve radi usporeno što je i normalno!

koliko sam ja shvatio, ti imas 2 harda koja povezujes na taj pci kontroler. Taj kontroler bi prilikom podizanja sistema trebalo da ima mogucnost podesavanja "boot priority" u sebi, verovatno pise "press ?? key to enter setup" ili tako nesto. jesi li pokusavao to? Posto je to kombinovani uredjaj mozda moras negde da podesis da li da trazi diskove na SATA ili PATA grani..... mozes i da probas da promenis IDE kabl.... nemam pojma... opisi bas detaljno sta si sve radio i pokusavao do sada pa da pocnemo ispocetka :)

POšto je

koliko sam ja shvatio, ti imas 2 harda koja povezujes na taj pci kontroler. Taj kontroler bi prilikom podizanja sistema trebalo da ima mogucnost podesavanja "boot priority" u sebi, verovatno pise "press ?? key to enter setup" ili tako nesto. jesi li pokusavao to? Posto je to kombinovani uredjaj mozda moras negde da podesis da li da trazi diskove na SATA ili PATA grani..... mozes i da probas da promenis IDE kabl.... nemam pojma... opisi bas detaljno sta si sve radio i pokusavao do sada pa da pocnemo ispocetka :)

Stari koomp umro došlo je vrijeme za novi! Od starog je ostalo napajanje Tagan 530W, 2 hdd ata diska, kučište i optički pogoni! Naravno trgovina i kupuje se slijedeće: Gigabite ploča amd athlon am2 3500+ 1 gb rama i 7600 Gs grafička! Donesem kući sastavim i neće da proradi nazad na reklamaciju! Dolazi druga ploča i proc. Abit KN9s amd 3500+ socet am2! Otvaram kutiju i vidim nema 2 ide konektora na ploči već samo 1! Probija me znoj nazad u trgovinu po ide kontroler! Spajam to sve tovarim u kućište palim komp i tražim po biosu da naštimam da podigne windowse sa kontrolera i nema nigdje! Odnesem cd-sa driverima od kontrolera kod frenda i prekopiramo ono što se traži na disketu! Dolazim kući pokušavam tako podići windowse i neće! Onda na kontroler spajam optičke pogone pa da vidim onda! Diže stare windowse ali sad optički pogon neće da proradi! Lagano sam na kraju sa živcima razmišljam da sve bacim kroz prozor ali sine mi ideja! Instalirati ću windowse tako da spojim na isti kabal optičli pogon i disk , i to radi bez greške samo strašno sporo ali nema veze! Kad sam podigao windowse onda instaliravam taj kontroler i spajam diskove na kontroler opet neće podići već instalirane windowse. Opet ištekavam diskove spajam ih direktno na ploču a optiku na kontroler! Diže windowse ali neće da radi optički pogon na tom kontroleru! Zovem frenda on dofurava svoj sata disk podižemo windowse na njemu instaliram kontroler diskovi rade ali ne mogu na njih nikako napucat windowse! Kako da to izvedem jer disk moram vratiti!!!

""""Lagano sam na kraju sa živcima razmišljam da sve bacim kroz prozor ali sine mi ideja! Instalirati ću windowse tako da spojim na isti kabal optičli pogon i disk , i to radi bez greške samo strašno sporo ali nema veze! Kad sam podigao windowse onda instaliravam taj kontroler i spajam diskove na kontroler opet neće podići već instalirane windowse."""

Jedna stvar: kad si instalirao Windows preko integrisanog kontrolera na ploci (znaci HDD i optika na istom kablu), vracanjem hard diska na PCI kontroler neces nista postici, iz prostog razloga jer
windows "ne vidi" sebe na tom kontroleru nego na drugom tako da to mozes da otpises. Avaj, pogledaj u uputstvu tog kontrolera da li postoji neki jumper na njemu za biranje SATA/PATA moda, posto je mozda nemoguce koristiti i jedno i drugo u isto vreme, i mozda je po defaultu podesen na SATA mod. Pokusaj da promenis PCI slot tom kontroleru. Jos jedna stvar: u BIOS-u pod "boot device priority" , taj PCI kontroler bi trebao da bude pod stavkom "other boot device" ili tome slicno. Kontroler je ispravan cim ti mozes da bootujes Win kad koristis SATA disk, valjda.
Nemam pojma, mogao bi da napises usput gde ti sve to zapinje. NAPOMENA: ako hoces da instaliras windows na hard disk koji je nakacen na poseban PCI kontroler, kad pocinjes instalaciju pritiskas F6 da bi ti on trazio drajver za taj kontroler inace nece videti uredjaje na njemu, a drajver,naravno mora da ti bude na disketi.

Kako sam razumeo ne prepoznaje diskove prilikom instalacije. Potrebno je napraviti floppy disk sa dtajverima i prilikom pokretanja instalacije potrebno je pritisnuti F6 kada se u dnu prozora bude pojavila opcija za to. Drajvere moras skinuti od proizvodjaca i time ces resiti problem. Ako imas bilo kakvih problema oko sadrzaja diskete javi se pa cu ti poslati objasnjenje koji su fajlovi potrebrni.

Kako sam razumeo ne prepoznaje diskove prilikom instalacije. Potrebno je napraviti floppy disk sa dtajverima i prilikom pokretanja instalacije potrebno je pritisnuti F6 kada se u dnu prozora bude pojavila opcija za to. Drajvere moras skinuti od proizvodjaca i time ces resiti problem. Ako imas bilo kakvih problema oko sadrzaja diskete javi se pa cu ti poslati objasnjenje koji su fajlovi potrebrni.

vec sam rekao to za drajvere na flopiju ali mozda niko nije procitao.... :)

pa onda idi i kupi neki kontroler sa Silicon Image chipom jer ja vise ideja nemam ili reklamiraj taj. Instaliraj windows na hard ali preko integrisanog kontrolera na ploci, pa posle jednostavno pokusaj nekako da nakacis optiku na taj via kontroler, bar ces imati operativnu masinu ..... Via nije bas najbolje resenje za ovakve stvari, pricam iz iskustva...

Najprije

pa onda idi i kupi neki kontroler sa Silicon Image chipom jer ja vise ideja nemam ili reklamiraj taj. Instaliraj windows na hard ali preko integrisanog kontrolera na ploci, pa posle jednostavno pokusaj nekako da nakacis optiku na taj via kontroler, bar ces imati operativnu masinu ..... Via nije bas najbolje resenje za ovakve stvari, pricam iz iskustva...

Će bit prodati ta dva ide diska i kupit neki sata disk!

Vrh Dno