Šta je novo?

Problem sa Asus k8u x plocom

veliki znalac

Cenjen
Učlanjen(a)
01.10.2011
Poena
169
Imam problem sa ovom plocom http://usa.asus.com/Motherboards/AMD_Socket_754/K8UX/
Kupio sam je danas jer mi je crkla stara...
Hard disk mi je sata a cd-dwd ata.

Ne mogu nikako da intsaliram XP, nego mi se pojavi ovo http://static.raymond.cc/images/setup-did-not-find-any-hard-disk.png
a prije toga cim upalim racunar pojavi se :
chanel 1 master: none
chanel 2 master: none
press CTRL+A for ALI RAID BIOS setup utility

Namjsetim u boot da se pokrece sa cd-a a drugi da je HDD ali onda imaju ocpije first boot i secondary boot slave, primary itd... ne znam vec kako je pisalo. Tu mi samo prepoznaje CD-ROM koji je na ATA kabal a hdd ne prepoznaje. Ljudi pomagajte sto da radim vidim da imaju mnogoi problema sa ovom plocom :(
Kad stavim ATA hard disk sve je normalno i mogu da instaliram sistem.

Poslednja izmena:
Verovatno XP nema drajver za tvoj sata kontroler. U tom slučaju možeš da ga ubaciš u samu instalaciju XP-a, ili da ga instaliraš sa diskete u toku instalacije sistema.

Nemam flopy disketu niti je mogu nabavit u ovo doba :)
Moze li kako sa CD-a da se instalira taj drajver?
I mozes li mi napisati tacno kako se to ubaca u intsalaciju Xp-a? Ako ti nije tesko?

ajde da krenemo osnovno
da li si probao da zamenes sata kabal
da li se hard uopste javlja da radi na dodir (da li je dobar molex za napajanje)
prvo moras da dobijes da bios vidi hard
probaj da zakacis bilo koji drugi uredjaj sata da ga vidi bios
u biosu raid enable:smash:

sata kabal sam promijenio i probapo drugi hard disk al opet isto.
Dobar je molex.
Bios vidi hard u opciju kad udjem u boot manager. Ali u Main dje mi stoji ono primary i secondary boot e tu ne vidi bez dvd.
Sa svakim sata uredjajom je ista situacija. Kad maknem opciju sata controler onda mi se to vise ne pojavljuje. Mislim na ovo sata raid: none itd...
Ali ista slika se poojavi pri instalaciji sistema...
Ocigledno da fali drajver jer sam probao sve moguce kombinacije sa kablovima i u biosu.

nema veze sa drajverom sata kontrolera(koliko ja znam)
mora prvo u biosu da se vidi hard
da nije hard starije verzije da ima jampere (master , slave )

Poslednja izmena:
Imam jedan noviji tek kupljen i jedan stariji ali nece ni jedan :)
Pojma nemam sto moze bit. Ali procitah nedje da ova ploca podrzava samo sata raid... Znaci li to sto :D

nisam 100% siguran ali mislim da ne moze da vidi sata2 hardove(mozda uz najnoviji bios)
da li imas neki ata hard da probas sa njim

A postoji li sansa da nesto s****m sa flesovanjem biosa? Nije moja ploca pa se bojim da ne nagrdim to. I mogu li sa cd-a da flesujem to? Ide li na principu da skinem bios sa sajta i isto kao XP ga narezem da mzoe da se butuje?

U principu ne može ništa da se zabrlja sa updateom BIOS-a, jedino ako baš nemaš sreće pa nestane struja onda je gotovo sa pločom i predstavila se Bogu.

Dakle, ja sam više puta update radio i nikad nisam imao problem, što ne znači da je uvek tako, naravno.

ako nisi nikad radio bolje nemoj sam nadji nekog ko zna jel moze da se za**** ploca da vise ne pali
inace je prosto
tacna oznaka ploce
sajt proizvodjaca
dawnloud biosa i ima (na sajtu) uputstvo

Kao OS stavi mu Windows XP i poskidaj sve iz Utilities dela, tu ima nečega što možda može da reši problem, ko zna.

Upravo tako! Tu je nedje i LAN drajver :)
Inace makao sam ovaj sata hdd istavio ATA. Ne mogu se mucit sa drajverima ovo je laksi nacin. A ako neko ima rjesenje neka napise. Hvala svima

Iskljuci citac pa pogledaj dal ti tada prepoznaje hard u BIOSu.

Vec sam instalirao sistem na drugi ATA hard disk ali moram pokusat da rijesim problem sa sata hard diskom tako da cu pokusat to obavezno. Citao sam nedje da pali fora ta i dok radi racunar da se prikljuci i citac i onda nema problema... Cudno ali tako je pisalo.

Nego recite mi ovo. Nasao sam jedan bad sektor pomocu programa hd seintel. Ima li to kakve veze oce li normalno radit hdd, health mu je 98%, exellent?Nema sanse da moze da zavrsi test cim krene odma pise kao error ne moze da procita fajl... Jos ovo pitanje i ne smaram vas vise :)

Poslednja izmena:
1. da li ti mozda u BIOS-u nije iskljucen SATA kontroler?
2. Da li ti je HDD sata ili sata2? moze se desiti da ako je sata2 ploca ne moze da ga procita pravilno. U tom slucaju, na HDD-u bi trebalo da postoji dzamper, koji ga (hdd) limitira sa sata standard.
3. Pokusaj da nadjes noviji "build" instalacije, tj. noviju instalaciju za XP.
4. Nikako ne povezuj nista na plocu dok komp radi, nije nista od tih komponenti predvidjeno za hot swap.
5. Pokusaj sa remapiranjem bad sektora, ali nije to dobar znak.

Vrh Dno