Šta je novo?

Problem sa ASUS A8N-E

Rendisha

Čuven
Učlanjen(a)
10.02.2003
Poena
620
Imam poprilican problem, "obnovljena" je jedna mashina, stavljena je ploca ASUS A8N-E, procesor Athlon 64 3000+, graficka MSI X1300PRO, novo napajanje Chieftec 350W, a tu su jos i dva modula od po 256MB, malo stariji hard i DVD rezac. Sve sto se desi po ukljucivanju je da se zavrte ventilatori, disk se kao pokrene i posle se vise ne cuje, a na ekranu nema apsolutno niceg, ni da bekne... Da li vam se desavalo nesto slicno, da li je moguce da je napajanje preslabo ili nesto sasvim drugo...

Pozajmi od nekog neko jace napajanje pa probaj.

Meni se desavao slican problem na 2 PC-a sa tim CPU-om i A8N-E.... Problem je bio sledeci: PC nekada nije hteo da krene uopste (znaci zavrti coolere i nista). Problem je resen najnovijim update-om BIOS-a i iskljucenjem Instant Music (ili tako nesto) opcije u BIOS-u. E sad: Da li PC uopste ne krece ili ponekad?

Uvek se on ukljuci i vrte se ventilatori i na procesoru i na grafickoj, disk samo malo provrti na pocetku i to je sve. Probao sam i sa vadjenjem jednog memorijskog modula i sa drugim diskom ( u oba slucaja stari - obicni ATA ) i uvek isti simptomi.

Nema to veze sa hard diskom.

Upravo sam probao sa Antec-ovim napajanjem koje tera jednu SLI plocu + dve graficke + dva harda itd... i ASUS grafickom - isto.

Mozda malo glupo pitanje, ali mozda si prevideo dodatni 4-pinski konektor na plochi za napajanje? Obichno su takvi simptomi kada plocha nema ukljuchen taj konektor i/ili kada je napajanje slabo (mada mislim da bi taj taj Chieftec trebao da gura)

ili je taj mali konektor ili je, verovatnije, neispravna graficka ! probaj, stavi drugu, ili pci,
pa vidi kako se ponasa...

poz.

MAli konektor ili je nesto crklo. Ako ne daje zvuka od sebe ikakvog u slucaju da je speaker prikljuce, crko procesor. Ipak, proveri mali konektor

Isti problem, radi sa Sempronom 2800+ , ali nece sa A64 3000+ (Newcastle), samo ispise takt i tu stane. Oba procesora su naravno ispravna. Mislim da treba probati neki dugi BIOS.

Ja sam imao isti problem sa istom plocom,a procesor je 3500+ (newcastle)Update biosa je resio problem.Imas na Asusovom sajtu poslednji bios za A8N-E,skini ga stavi i resices problem.Pozdrav.

Dešavalo se i meni... Ali krivio sam napajanja - sa Asus 360W bez greške podiže, dok sa 350W kinezom ima momente kada napravi takav problem...
Šta ti stoji na USB-u?

alex303 je napisao(la):
A još manje sa napajanjem.

Kako to možeš da tvrdiš? A možda je baš i do HDD-a...

Zadnji put mi se desio banalan problem ovog tipa, i problem je bio u pogresno okrenutom ATA kablu.Ne znaci da je to i u ovom slucaju ali ipak treba proveriti.

E pa i ja da kazem sta imam ... a imam isti problem ... dakle ponekad pri ukljucivanju sve se zavrti i sija (mislim lampice) ali nema slike ... reset i sve se normalno dize

Venice 3000+
A8N-E
2x512 Transcend Full
MSI X600XT
2x80 Hitachi SATA II Raid Stripe
Pioneer 110D
LC Power 450W Silent

Sve staro 2-3 meseca

Mislim da Napajanje nije u pitanju,
Mali konektor mi je od prvog trenutka priključen,
ATA kablove uvek okrećem kako treba i uvek idem na Cable Select,
Jedino mislim da mi je ono Instant Music Uključeno, ali proveriću
BIOS mi je 1010, a vidim da ima i 1011

Sad sam ga skino smo neka mi neko kaze sledece
kada se radi update BIOS-a obavezno mora da se izabere opcija LOAD OPTIMAL DEFAULTS ili tako nešto ... E sad pošto ja imam RAID Stripe da neće ta opcija da mi s***e RAID ... Nije problem da uradim Update samo mi ovo prođe kroz glavu, a nikada ranije nisam radio update BIOS-a sa diskovima u RAIDU ... ili će mi s***bati RAID ali treba samo da ga ponovo Enejblujem u BIOSU i ponovo konfigurišem bez opcije CLEAR u Raid Setupu i on će automatski da radi ...

Ima li neko ovakva iskustva ??

Poslednja izmena:
Zapamti kako ti setovan BIOS pre clear CMOSa (što i jeste preporučena radnja posle flash-a), mada samo enableovanjem RAID-a uključuješ poseban RAID BIOS i on već pamti kreirane RAIDove, nevezano za main BIOS.

Zveki je napisao(la):
mada samo enableovanjem RAID-a uključuješ poseban RAID BIOS i on već pamti kreirane RAIDove, nevezano za main BIOS.

Pa i ja mislim da je tako, jer da nepamti to bi bilo baš glupo, jer onda praktično nebi mogao pod Raid-om da se flash-uje BIOS bez prethodnog kompletnog buck-upa oba diska.

Ako je problem raid mozes da flashujes bios sa otkacenim ata kablovima, a onda posle flashovanja podesis bios i ukljucis kablove.

Raid i flesovanje biosa nisu problem.Samo fleshujes bios,onda u setovanjima ukljucis raid (po fabrickim setovanjima je iskljucen) i sve ce raditi kao i pre.Pozdrav.

Poslednja izmena:
goran445 je napisao(la):
Raid i flesovanje biosa nisu problem.Samo fleshujes bios,onda u setovanjima ukljucis raid (po fabrickim setovanjima je iskljucen) i sve ce raditi kao i pre.Pozdrav.

tako sam i mislio ... pa ću tako i da uradim ... hvala svima na pomoći

Cika Pera je napisao(la):
Zadnji put mi se desio banalan problem ovog tipa, i problem je bio u pogresno okrenutom ATA kablu.Ne znaci da je to i u ovom slucaju ali ipak treba proveriti.

što se tiče glavne teme ovog topica "problem sa A8N-E" ... ja sam isključio opciju Instant Music i jutros mi se opet desio stari problem kod paljenja kompa, tako da mislim da nije ni ova opcija uzročnik problema.
Još mi ostaje da danas popodne flešujem Bios što će i biti pa da vidimo :)

mkrnjic je napisao(la):
što se tiče glavne teme ovog topica "problem sa A8N-E" ... ja sam isključio opciju Instant Music i jutros mi se opet desio stari problem kod paljenja kompa, tako da mislim da nije ni ova opcija uzročnik problema.
Još mi ostaje da danas popodne flešujem Bios što će i biti pa da vidimo :)

Jesi li probao da PCI-EX stavis na 101mhz

Vrh Dno