Šta je novo?

Problem sa Asus 5PB DeLuxe - turn off a ventilatori jos rade

Vlada

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
620
Izvinjavam se ako je o ovome vec bilo reci, search mi nije dao rezultate od koristi.
Dakle, bilo kad iz OS-a iskljucim ili kada drzim power dugme duze od 4 sekunde na maticnoj ploci jos svetli LED crvenom bojom da je pod naponom, na kucistu svetli Power LED a ventilatori (i CPU i dva dodatna) nastavljaju da se vrte smanjenom brzinom. Prvo sam mislio da je neka fora da ohladi komponente pa ce se sama iskljuciti ali i posle nekih 20-tak minuta sve isto. Procesor je E4400, BIOS 1101 a napajanje Enhance. Ima li neko ideju kako ovoj pojavi stati na put?

proveri sledece:

control panel > poweroptions > advanced ...
pogledaj sta ti stoji pod "when i press...."
treba da ti stoji:
1) Shut down
2) Stand Bye

ako nije to vidi u biosu imas nesto tipa "power...ili slicno" ... treba da stoji na ACPI
ne znam sta bi drugo moglo da bude.

Meni se dasilo slicno kad mi je crklo napajanje, otisla ATX kontrola. Kad kliknem na shuddown od se restartuje...mada kod tebe je koliko kapiram malo drugacije.

U Power options mi stoji Ask me what to do pa onda mi ponudi gasenje, stand by... U BIOS-u je podeseno na ACPI 2.0. Stvarno nemam ideju sta bi moglo da bude...

Nista mi nije jasno. Stavljao sam i stariji BIOS (1004, stariji od ovoga ne moze da se flesuje), probao sve opcije u BIOS-u u Power odeljku, vadio sve PCI kartice da i njih iskljucim kao eventualni problem ali problem i dalje prisutan. Ili je ploca neispravna ili je napajanje u pitanju.

...proveri da li si dobro utakao one pinove na ploci...reset switch, power switch.

Probaj da udjes u bios i onda drzis 4sec dugme. Tad bi trebalo da se ugasi sigurno, ako ne onda nesto sa napajanjem nije u redu. Probaj sa drugim napajanjem, ako tad radi znaci da je tvoje neispravno.

ne znam da li si dobro ukapirao za ovo "control panel > poweroptions > advanced ..."

1) When i press power button ->shut down
2) When i perss sleep button -> stand by

----------------------------------------------
sto se BIOS-a tice proveri sledece:

POWER

Suspended mode: treba da bude "S1 (POS) Only"
APM Configuration>Restore on AC power loss -> treba da bude "Power OFF"

Poslednja izmena:
Reset i power su samo taster prekidaci, nema veze kako su ubodeni. Proverio sam, na pravom su mestu.

Iz DOS-a, BIOS-a i ostalo mogu da drzim do iznemoglosti, nece da ga ugasi.

Za Power options - kod mene stoji kao i na staroj masini Ask me what to do i ponudi mi Turno off, Stand by Log off... To je do WinXP-a, neverujem da ima veze sa ovim.

U BIOS-u sam probao sve, pa i S1 (POS) Only, tako mi i sad stoji ali...

Po svemu sudeci je nesto neispravno, da li napajanje ili ploca videcemo.

Ako se ne gasi kad dugo drzis POWER dugme u BIOS-u onda je do napajanja. Npajanje se pali i gasi gratkim spojem. Kod tebe je izgleda non-stop u spoju i nemoguce ga je ugasiti :wave:

Definitivno je do napajanja. Probao sam sa starim i radi besprekorno. Hvala svima koji su dali predloge...

Ajd i ja da se nadovežem
Pre kad sam stavljao komp na sleep mode gasio mi je kuler od procesora. Sad kad ugasim vrti kuler i to me živcira dal išao na sleep ili turn off isto.
Onda moram power dugme Da držim na 5 sekundi I naasilno ga ugasi.zašto ne gasi kuler jel moguće da Treba nova termalna pasta?
Probao drugo napajanje isto se dešava znači nije napajanje...

Vreme je da promenis plocu :) imao sam tog Asusa pre ~15 god.

Pa podigao si "temu iz mrtvih" za plocu Asus 5PB Deluxe :unsure:, mislio sam da pricas o njoj... nosi u servis !

Nazad
Vrh Dno