Šta je novo?

Problem sa aspekt-om slike na plazma TV-u

Skyw@lker

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X + Cooler Master Hyper 212 RGB
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550M-Plus
RAM
DDR4 32GB (2x16GB kit) 3200MHz CL16 HyperX Fury RGB
GPU
ASUS TUF RX6800 OC Edition 16GB GDDR6
Storage
Kingston 1TB M.2 NVMe SA2000M8/1000G + Western Digital 4TB + 2 x WD Elements 8TB
Zvuk
AV Yamaha RX-A2A
PSU
BE QUIET! Pure Power 12M 850W
Kućište
Fractal Define R4 Black Pearl
Monitor
Gigabyte M27F
Miš & tastatura
Logitech K350 + Logitech M705
Ostale periferije
PS5 , Xbox Series S
Laptop
Lenovo ThinkPad T14 Gen 1
Mobilni telefon
Samsung S24 Ultra
Pametni uređaji
Hawei Watch GT 3 Pro, Huawei Body Fat, Xiaomi Mi Hub 2, Xiaomi Mi Kettler
Steam
markov211
Pristup internetu
  1. Optički internet
Moji matorci imaju neku Samsung plazmu kupljenu pre 3 godine i ćale je nakačio komp na nju preko VGA ulaza. E sad ta plazma ima ladno maksimalnu rezoluciju 1024 x 768 što je 4 : 3 rezolucija na widescreen TV-u! Prosto ne mogu da verujem da su smislili takvu glupost! Probao sam da podesim neku drugu rezoluciju al tada su slova u windows-u izbrljavljena i loša je slika u principu.... Da li neko ima neko pametno rešenje kako da mi slika u Windows-u bude normalna? Jel postoji neki programčić ili nešto slično što bi namestilo to?

Nemam konkretno resenje za tvoj problem ali znam da smo kod drugara isto HD ready plasmu povezali sa racunarom i namestili 1024*768 ali slika je bila normalna, posle je on nesto guglao i nasao da te plasme imaju pravougaone pixele ili tako nesto pa otud ta rezolucija na wide TV-u. Jedino sto smo vezivali HDMI kablom. Jel imagrafika na tom kompu bar DVI ?

Hm... Ima DVI ali nema HDMI ulaza na plazmi :p Recimo kada sam probao xbox preko komponentnog ulaza aspekt je dobar.... Ne znam u čemu je štos?

Pa vecina plasmi do pre godinu dana ima tu rezoluciju LOL :) I poslednje za shta su one je da glume monitor :)

Kako mislis do pre godinu dana? Od svog nastanka do danas HDready plasme manje od 50" imaju tu rezoluciju od 1024x768.. Mislim da covek to vec zna, nego samo pokusava da namesti da ima normalnu rezoluciju kako bi pustao filmove ili sta vec.

@ Gizmor upravo tako... Naime moji bi nekad odgledali u dnevnoj sobi na toj plazmi neki film al aspekt je krajnje čudan.... 1024 x 768 je 4:3 aspekt a plazma je widescreen (16:10 valjda) i ceo win izgleda splošteno...

Jel si procitao post sto sam ostavio?

1024x768 rezolucija namenjena za racunare ima zaista 4:3 aspekt i namenjena je da se prikazuje na ekranima sa kvadratnim pikselima. Kada tu windows rezoluciju koja je prvobitno namenjena za 4:3 stavis na 16:9 plasma televizor sa pravougonim pikselima naravno da nece izgledati kako treba.

Ono sto sam prevideo je da koristis VGA konekciju za povezivanje sa televizorom, a u ovom konkretnom slucaju VGA te ogranicava na najvise 1024x768. Tebi bi trebala 1280x720 da bi stvari izgledale normalnije, a nju ces dobiti u opcijama upotrebom DVI-HDMI kabla. Sada je pitanje da li imas DVI izlaz na grafickoj, jer nam nisi rekao ni kakav je racunar u pitanju, niti koji je model televizora :)

Jesam - rešio sam problem - HVALA :) U stvari cela poenta je da se poveže preko HDMI-ija. Pošto grafička na tom kompu ima DVI izlaz samo sam uzeo DVI-to-HDMI kabl i rešio stvar. Sada sam podesio 1280 x 720 rezoluciju i extra je slika. :) Nisam znao da VGA ima takva ograničenja, vodio sam se logikom kompjuterskih monitora, al ipak je izgleda drugačije kod TV-a....

Nema na cemu, uvek sam tu da pomognem. Pa fakticki VGA i nema ogranicenje, gura on 1920x1080 @60hz bez problema. Ogranicen je samo u tom konkretnom slucaju kao sto rekoh, kod HDready plasme. Nece da propusti vise od 1024x768 kod nje, tako da zapravo VGA nije taj koji ima ogranicenje, vec HDready plasma preko VGA pravi to ogranicenje.

Poslednja izmena:
Vrh Dno